O μυστικός στρατός του Ερντογάν και η SADAT στη Λιβύη

Ένα δίκτυο 6.000 ατόμων αποκαλύπτεται ότι υπηρετεί τον Ερντογάν, έχοντας απλωθεί στην Ευρώπη με στόχο να «εξουδετερώνει» τους επικριτές και τους αντιπάλους του.

O μυστικός στρατός του Ερντογάν και η SADAT στη Λιβύη
O μυστικός στρατός του Ερντογάν
Associated Press
4'

Την καταγγελία ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει στήσει στην Ευρώπη ένα δίκτυο υποστηρικτών που, ακόμη και με παράνομα μέσα, επιχειρούν να εξουδετερώσουν όλους όσοι θα μπορούσαν να βλάψουν το τουρκικό καθεστώς, καταλήγουν οι Γάλλοι δημοσιογράφοι, πρώην ανταποκριτές στην Τουρκία, Λορ Μαρσάν και Ζιλιόμ Περιέ, μέσα από το βιβλίο που εξέδωσαν με τον τίτλο «Οι Λύκοι Αγαπούν την Ομίχλη», («Les Loups aiment la brume») και το οποίο έχει προκαλέσει σεισμό όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά και στην Δύση.

Πρόκειται, όπως αναφέρουν οι δημοσιογράφοι, για μια έρευνα με αντικείμενο τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, ο Τούρκος πρόεδρος έχει αναπτύξει ένα δίκτυο για την παρακολούθηση και τον έλεγχο αυτών που θεωρεί πολιτικούς αντιπάλους του. Οι δύο δημοσιογράφοι κάνουν λόγο για αδήλωτο στρατό, του οποίου αιχμή του δόρατος είναι η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT.

Παρουσιάζοντας το βιβλίο, η εφημερίδα Le Monde, της οποίας ανταποκριτής στην Τουρκία υπήρξε ένας εκ των συγγραφέων, ο Ζιλιόμ Περιέ (σ.σ. η Λορ Μαρσάν ήταν της Figaro), αναφέρει ότι το καθεστώς Ερντογάν χρησιμοποιεί τα πλοκάμια του στην Ευρώπη για να εξουδετερώσει, να συλλάβει ή να βλάψει τους αντιπάλους του. Πρόκειται για έναν «ιστό αράχνης» που έχουν πλέξει οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες στην Ευρώπη, το επίκεντρο του οποίου βρίσκεται στη Γερμανία, αναφέρει η Le Monde.

Όπως σημειώνεται, πρόκειται για μια ομάδα περίπου 6.000 ατόμων (μυστικών πρακτόρων, πληρωμένων δολοφόνων, διπλωματών, πληροφοριοδοτών, πολιτικών ακτιβιστών, επιχειρηματιών κ.ά.). Οι δυο Γάλλοι δημοσιογράφοι υποστηρίζουν ότι η τουρκική ΜΙΤ εμπλέκεται στη δολοφονία τριών ακτιβιστριών του PKK που είχε λάβει χώρα σε διαμέρισμα στο Παρίσι τον Ιανουάριο του 2013. Η υπόθεση εκείνη ακόμη δεν έχει κλείσει, αλλά οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες δεν δείχνουν προθυμία να συνδράμουν τις δικαστικές αρχές, σημειώνουν οι δημοσιογράφοι.

Πρόκειται για έναν «ιστό αράχνης» που έχουν πλέξει οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες στην Ευρώπη, το επίκεντρο του οποίου βρίσκεται στη Γερμανία.

Η SADAT στη Λιβύη

Βεβαίως η έρευνα των δημοσιογράφων δεν είναι κάτι καινούργιο. Ήδη έχει γραφτεί στο παρελθόν ότι το καθεστώς Ερντογάν εδώ και πολλά χρόνια έχει ιδιωτικό στρατό μισθοφόρων τον οποίο χρησιμοποιεί για τις βρώμικες επιθετικές και κατασκοπευτικές του ενέργειες σε Ανατολή και Δύση. Αυτή η τουρκική εταιρεία μισθοφόρων ονομάζεται Σαντάτ (Sadat) και ιδρυτής της είναι ο Αντνάν Τανριβερντί (Adnan Tanrıverdi), ο οποίος αποστρατεύθηκε το 1996 έπειτα από καταγγελίες εις βάρος του που τον ήθελαν ακραίο ισλαμιστή ο οποίος αντιτίθετο στο κοσμικό κράτος.

Μετά βέβαια από την απόπειρα του πραξικοπήματος το 2016 στην Τουρκία, ο Ερντογάν τον έχρισε σύμβουλό του επί στρατιωτικών θεμάτων. Όπως λένε, η Σαντάτ είναι το «μακρύ χέρι» του Τούρκου προέδρου, που αναλαμβάνει δράση κατά την διάρκεια συρράξεων στις οποίες με τον έναν ή τον άλλον τρόπο εμπλέκεται η γειτονική χώρα. Δηλαδή στην Συρία, την Λιβυή, περιοχές του Κουρδιστάν ή –πιο πρόσφατα- στην διαμάχη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Για την Σαντάτ δεν μιλάει ποτέ κανείς και επομένως, τα τελευταία χρόνια όποιος μιλά για αυτήν, το κάνει συνήθως ανώνυμα και μέσω διαδικτύου.

Εκεί γίνονται συχνές αναφορές για τα έργα και τις ημέρες της που περιλαμβάνουν εκπαίδευση στρατιωτών, μαχητών, πρακτόρων της ΜΙΤ σε μη συμβατικό πόλεμο, αλλά και συμμετοχή σε διενέξεις μέσω μισθοφόρων. Μεγάλο ρόλο παίζει αυτός ο προσωπικός στρατός του Ερντογάν και στην Λιβύη. Για παράδειγμα, η στρατιωτική συνεργασία της Τουρκίας με τη Λιβύη, η οποία υπεγράφη το 2019, περιλάμβανε διατάξεις για "φιλοξενούμενο προσωπικό", όρος ο οποίος οδήγησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αναρωτηθούν αν ο ιδιωτικός ανάδοχος, SADAT Defense Consultancy, θα είναι μεταξύ των πολιτικών ομάδων, που θα εγκατασταθούν στη χώρα της Βόρειας Αφρικής.

Η συμφωνία για τη στρατιωτική συνεργασία αναφέρει ότι η Τουρκία μπορεί να στείλει στη Λιβύη πολιτικά πρόσωπα που είναι μέλη οργανώσεων άμυνας και ασφάλειας.

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει πλημμυρίσει την Ευρώπη, αλλά και τις περιοχές εις τις οποίες έχει ανοίξει μέτωπα με πράκτορες, πληροφοριοδότες και πληρωμένους δολοφόνους…

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube.

Διαβάστε ακόμα:

Νέα «σφαλιάρα» ΗΠΑ σε Τουρκία για τους S-400

Νίκος Δένδιας: Η κρίση με την Τουρκία δεν έχει προηγούμενο

Ερντογάν: Μιλά για εισβολή στη Συρία αλλά «βλέπει» συνάντηση με Άσαντ

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή