Διαδηλώσεις κατά των αυξήσεων και της ακρίβειας στην Ιορδανία
Η κυβέρνηση ανέφερε ότι η απόφασή της να αυξήσει τις τιμές των καυσίμων κατά 20%-25% και του ηλεκτρισμού περί το 12% κατά μέσον όρο σε διάφορους τομείς έχει σκοπό να καλύψει τις αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου διεθνώς.
Αυτή η απόφαση προκάλεσε σειρά κινητοποιήσεων στο Αμάν, εν μέσω της εντεινόμενης οργής του πληθυσμού για την διαφθορά και την κακοδιαχείριση των δημόσιων πόρων.
Η εποπτική αρχή της αγοράς ηλεκτροδότησης της Ιορδανίας διαβεβαίωσε ότι οι πολίτες και οι εμπορικοί τομείς δεν θα αντιμετωπίσουν αυξήσεις των τιμών, καθώς στις αυξήσεις υπόκεινται οι μεγάλης κλίμακας βιομηχανίες, οι επιχειρήσεις υδροδότησης και τηλεπικοινωνιών, οι τράπεζες, τα ξενοδοχεία και τα ορυχεία, σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Petra.
Ακτιβιστές ωστόσο αντέτειναν ότι οι πολίτες θα πληγούν από τις αυξήσεις μέσω των λογαριασμών τους για το νερό, τις τηλεπικοινωνίες και τα τρόφιμα και δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να διαδηλώνουν σε όλη τη χώρα αξιώνοντας δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και αντιστροφή των «αποτυχημένων» οικονομικών πολιτικών.
Η απόφαση ανακοινώθηκε στο πλαίσιο μιας σειράς μέτρων «έκτακτης ανάγκης» για να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα, το οποίο έφθασε σε ύψος-ρεκόρ, στα 4,1 δισ. δολάρια, μια δημοσιονομική κατάσταση που αξιωματούχοι λένε ότι είναι «χειρότερη από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως».
Ο πρωθυπουργός Φάιζ Ταραουνέχ δήλωσε ότι το Αμάν πρόκειται να μειώσει τις επιδοτήσεις στις οποίες προβαίνει κάθε χρόνο το κράτος και ανέρχονται σε 3,3 δισ. δολάρια και να περιορίσει τις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα, έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες στη χώρα.
Οι αυξήσεις σημειώνονται εν μέσω των συνεχιζόμενων διακοπών στην παροχή αερίου από την Αίγυπτο.
Η ισλαμική αντιπολίτευση επέκρινε έντονα την κυβερνητική απόφαση για τις αυξήσεις: «απορρίπτουμε τα μέτρα αυτά, τα οποία επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τους Ιορδανούς», ανακοίνωσε το Μέτωπο Ισλαμικής Δράσης, πολιτική πτέρυγα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. «Η κυβέρνηση όφειλε να ανακτήσει τα κλεμμένα χρήματα (εξ αιτίας της διαφοράς) για να καλύψει τις δαπάνες της», πρόσθεσε το Μέτωπο.
Στην Ιορδανία διεξάγονται από τον Ιανουάριο του 2011 συχνές διαδηλώσεις με αίτημα την πραγματοποίηση πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων και τη λήψη μέτρων κατά της διαφθοράς. Ωστόσο το κίνημα αυτό δεν έχει ριζοσπαστικοποιηθεί, όπως συνέβη σε άλλα κράτη στην διάρκεια της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης.