Ουκρανία: Στο σκοτάδι το Κίεβο, νέες επιθέσεις σε Χερσώνα, Ζαπορίζια

Πόλεμος στην Ουκρανία: To Kίεβο προετοιμάζεται για περισσότερες πυραυλικές επιθέσεις, ενώ πλήγματα δέχθηκαν Χερσώνα και Ζαπορίζια,εντείνοντας την ανησυχία για την τύχη του πυρηνικού εργοστασίου
Συνεχίζονται οι επιθέσεις στην Ουκρανία
ΑΡ
5'

To Kίεβο προετοιμάζεται για νέες πυραυλικές επιθέσεις, καθώς πολλοί κάτοικοι της ουκρανικής πρωτεύουσας παραμένουν χωρίς ρεύμα ή νερό μετά από μια ρωσική επίθεση που κατέστρεψε βασικές υποδομές.

Από την επίθεση σκοτώθηκαν επίσης τουλάχιστον 10 άνθρωποι στην πόλη και προκλήθηκαν ζημιές σε κτήρια κατοικιών. Οι αρχές αγωνίζονται για να επιστρέψουν προμήθειες στην πόλη, αλλά στο μεταξύ οι κάτοικοι πρέπει να κάνουν ουρές για νερό ή να συλλέγουν το νερό της βροχής.

Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο προειδοποίησε για νέα χτυπήματα «Κατανοούμε ότι πυραυλικές επιθέσεις όπως αυτή θα μπορούσαν να επαναληφθούν. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για οποιεσδήποτε εξελίξεις», είπε. Περίπου το 70% της ουκρανικής πρωτεύουσας έμεινε χωρίς ρεύμα το πρωί της Πέμπτης (24/11), με το δίκτυο να επανέρχεται τις τελευταίες ώρες.

Το ρεύμα, η θερμότητα και το νερό επέστρεφαν σταδιακά και αλλού. Στη νοτιοανατολική περιοχή Ντνιπροπετρόφσκ της Ουκρανίας, ο κυβερνήτης ανακοίνωσε ότι διασώθηκαν 3.000 ανθρακωρύχοι που είχαν παγιδευτεί υπόγεια λόγω διακοπής ρεύματος. Τοπικοί αξιωματούχοι δημοσίευσαν μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενημερώνοντας τους ανθρώπους για την πρόοδο των επισκευών, αλλά είπαν οτι χρειάζονται χρόνο.

Οι αρχές ανοίγουν χιλιάδες αποκαλούμενα «αήττητα κέντρα» θερμαινόμενους χώρους που προσφέρουν ζεστά γεύματα, ηλεκτρισμό και συνδέσεις στο διαδίκτυο. Περισσότερα από 3.700 ήταν ανοιχτά σε όλη τη χώρα το πρωί της Πέμπτης, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του προεδρικού γραφείου.

Νέες επιθέσεις σε όλη την Ουκρανία

Συστοιχίες της ρωσικής αντιαεροπορικής άμυνας ενεργοποιήθηκαν σήμερα (25/11) στην πόλη Αρμιάνσκ, στη χερσόνησο της Κριμαίας, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο τον δήμαρχό της. Η περιοχή της νότιας Ουκρανίας προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014 και παραμένει υπό τον έλεγχο της Μόσχας. Η Ουκρανία, οπλισμένη με περισσότερα όπλα μεγάλης εμβέλειας, φαίνεται να έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις σε στρατιωτικούς στόχους στην Κριμαία τους τελευταίους μήνες.

Τον Οκτώβριο, ναυαρχίδα της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα πιθανότατα υπέστη ζημιές από επίθεση με drone στο λιμάνι της Σεβαστούπολης της Κριμαίας. Η Μόσχα θεωρεί ότι η χερσόνησος είναι ρωσική, αλλά η Ουκρανία θέλει να πάρει πίσω το έδαφος.

Ρωσικά πλήγματα προκάλεσαν ζημιές σε νοσοκομείο στη Ζαπορίζια κατά τη διάρκεια της νύχτας, δήλωσε εν τω μεταξύ στο Telegram ο κυβερνήτης της περιοχής, Oλεξάντρ Σταρούχ. «Ο εχθρός επιτέθηκε ξανά στα προάστια της Ζαπορίζια. Αυτή τη φορά οι πύραυλοι έπεσαν κοντά στο νοσοκομείο. Ευτυχώς δεν τραυματίστηκαν άνθρωποι, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για το κτήριο. Δεκάδες σπασμένα τζάμια»

Η Χερσώνα δέχτηκε χθες (24/11) τον πιο σφοδρό βομβαρδισμό από τότε που οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν τη νότια πόλη πριν από δύο εβδομάδες. Το μπαράζ πυραύλων σκότωσε τέσσερις ανθρώπους έξω από ένα καφενείο και μια γυναίκα σκοτώθηκε επίσης δίπλα στο σπίτι της, είπαν αυτόπτες μάρτυρες, μιλώντας σε δημοσιογράφους του Associated Press.

«Ξυπνάει» ο πυρηνικός εφιάλτης

Οι επιθέσεις σημειώνονται καθώς το τελευταίο μπαράζ επιθέσεων της Ρωσίας έκλεισε όλους τους πυρηνικούς σταθμούς της Ουκρανίας, ένας εκ των οποίων βρίσκεται στη Ζαπορίζια, για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια. Ο τεράστιος σταθμός της Zαπορίζια στη ρωσική επικράτεια επανασυνδέθηκε την Πέμπτη, ανακοίνωσε η ουκρανική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Energoatom.

Η Ρωσία απειλεί να προκαλέσει «πυρηνική και ραδιενεργή καταστροφή» εξαπολύοντας επιθέσεις με αποτέλεσμα όλοι οι πυρηνικοί σταθμοί της Ουκρανίας να αποσυνδέονται από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας για πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια, δήλωσε ο επικεφαλής της πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Τετάρτη ότι τρεις πυρηνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής σε έδαφος που κατείχαν οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας μετά το τελευταίο κύμα ρωσικών πυραύλων σε ουκρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε στους Financial Times ότι οι επιθέσεις αυτής της εβδομάδας δημιούργησαν μια κατάσταση που δεν είχε δει εδώ και 80 ή 90 χρόνια: «Μια χώρα στην ευρωπαϊκή ήπειρο όπου δεν υπάρχει καθόλου φως».

Η στάση της Ρωσίας

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ αναγνώρισε την Πέμπτη ότι οι δυνάμεις της χώρας είχαν στόχο τις ουκρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις. Ωστόσο, είπε ότι συνδέονται με το στρατιωτικό σύστημα διοίκησης και ελέγχου της Ουκρανίας και ότι σκοπός ήταν να διακοπεί η ροή ουκρανικών στρατευμάτων, όπλων και πυρομαχικών προς τις πρώτες γραμμές. Οι αρχές του Κιέβου και της ευρύτερης περιοχής ανέφεραν συνολικά 7 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Ο Ρώσος πρεσβευτής των Ηνωμένων Εθνών Βασίλι Νεμπένζια δήλωσε: «Διεξάγουμε πλήγματα κατά των υποδομών ως απάντηση στην αχαλίνωτη ροή όπλων προς την Ουκρανία και στις απερίσκεπτες εκκλήσεις του Κιέβου να νικήσει τη Ρωσία». Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επιχείρησε επίσης να ρίξει την ευθύνη για τις δυσκολίες των πολιτών στην κυβέρνηση της Ουκρανίας.

«Η ηγεσία της Ουκρανίας έχει κάθε ευκαιρία να επαναφέρει την κατάσταση στην κανονικότητα, έχει κάθε ευκαιρία να επιλύσει την κατάσταση με τέτοιο τρόπο ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ρωσικής πλευράς και κατά συνέπεια, να τερματίσει κάθε πιθανό πόνο του άμαχου πληθυσμού», είπε ο Πεσκόφ.

Με πληροφορίες απο: Guardian, Sky News, Associated Press

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube