Ουκρανία: Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια παραμένει σε ρωσικό έλεγχο
Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, παραμένει υπό ρωσικό έλεγχο, δήλωσαν σήμερα οι διορισμένες από τη Μόσχα αρχές της κοντινής πόλης Ενερχοντάρ, αφού Ουκρανός αξιωματούχος υπονόησε χθες ότι οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από τον πυρηνικό σταθμό.
«Τα μέσα ενημέρωσης διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις ότι η Ρωσία φέρεται να σχεδιάζει να αποχωρήσει από την Ενερχοντάρ και να εγκαταλείψει (τον πυρηνικό σταθμό). Αυτές οι πληροφορίες δεν είναι αληθείς», τόνισε η διορισμένη από τη Ρωσία διοίκηση της πόλης στο Telegram.
Ο Πέτρο Κότιν επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας (Energoatom) δήλωσε χθες, Κυριακή, ότι υπάρχουν ενδείξεις πως οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται ενδεχομένως να αποχωρήσουν από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον οποίο κατέλαβαν τον Μάρτιο, λίγες ημέρες μετά την εισβολή τους στην Ουκρανία. Η Ρωσία και η Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται εδώ και μήνες για τους βομβαρδισμούς στον πυρηνικό σταθμό, ο οποίος δεν παράγει πλέον ενέργεια.
Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ- ΙΑΕΑ) Ραφαέλ Γκρόσι συναντήθηκε στις 23 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη με μια αντιπροσωπεία Ρώσων προκειμένου να συζητήσουν την εγκαθίδρυση μιας ζώνης προστασίας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, τον μεγαλύτερο της Ευρώπης, ώστε να αποφευχθεί μια πυρηνική καταστροφή. Στη Ζαπορίζια παραγόταν προπολεμικά περίπου το ένα πέμπτο της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει η Ουκρανία.
Εξάλλου ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε αργά χθες, Κυριακή, ότι δεν έχει καμία αμφιβολία πως οι ρωσικές δυνάμεις θα αποχωρήσουν από τον πυρηνικό σταθμό, ο οποίος λειτουργεί με ουκρανικό προσωπικό. Πολλοί από τους εργαζόμενους ζουν στην Ενερχοντάρ.
«Η γραμμή άμυνας αρχίζει να υποχωρεί προς τα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», επισήμανε ο Ποντολιάκ μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση, ενώ πρόσθεσε ότι το Κίεβο «θα ανακαταλάβει» τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.
ΗΠΑ και Ρωσία διαχειρίζονται τους «πυρηνικούς κινδύνους»
Οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν τρόπους να διαχειρίζονται τους «πυρηνικούς κινδύνους» σε επίπεδο υπηρεσιών πληροφοριών, δήλωσε εν τω μεταξύ η Ελίζαμπεθ Ρουντ, η επιτετραμμένη της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα, στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, προσθέτοντας όμως ότι, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν υπάρχουν προγραμματισμένες συναντήσεις για αυτόν τον φάκελο.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς συναντήθηκε με τον Σεργκέι Ναρίσκιν, τον επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας κατασκοπείας, για να τον προειδοποιήσει για τις συνέπειες που θα είχε η χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. Η Ρωσία περιορίστηκε να αναφέρει ότι συζητήθηκαν «ευαίσθητα» ζητήματα και απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε άλλο σχόλιο.
«Οι ΗΠΑ έχουν διαύλους με τη Ρωσική Ομοσπονδία για τη διαχείριση κινδύνων, ιδιαίτερα πυρηνικών κινδύνων, κι αυτός ήταν ο σκοπός της συνάντησης του διευθυντή της CIA Μπερνς με τον ρώσο ομόλογό του», δηλώνει η κυρία Ρουντ σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στη σελίδα του RIA στην πλατφόρμα Telegram.
«Ο διευθυντής Μπερνς δεν διαπραγματεύτηκε τίποτα και δεν συζήτησε την επίλυση της σύρραξης στην Ουκρανία», πρόσθεσε. Η διπλωμάτισσα σημείωσε πως εάν χρειαστεί νέα συζήτηση μέσω του συγκεκριμένου διαύλου, μπορεί να οργανωθεί. Πάντως «δεν υπάρχει τίποτα προγραμματισμένο εξ όσων γνωρίζω», συμπλήρωσε.
Η Ρωσία ανέφερε μετά τη συνάντηση των κ.κ. Ναρίσκιν και Μπερνς πως είναι ανοικτή σε περισσότερες συνομιλίες υψηλού επιπέδου με τις ΗΠΑ. Ωστόσο, το Κρεμλίνο φάνηκε να υποβαθμίζει τις πιθανότητες να υπάρξει συνάντηση κορυφής των προέδρων Βλαντίμιρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν, κρίνοντας πως «αποκλείεται» επί του παρόντος.
Αξιωματούχοι των δύο κρατών αναμένεται να διεξαγάγουν συνομιλίες στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, το Κάιρο, από αύριο Τρίτη 29η Νοεμβρίου ως την ερχόμενη Τρίτη 6η Δεκεμβρίου για την επανέναρξη των επιθεωρήσεων δυνάμει της Νέας START, διμερούς συμφωνίας για τη μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων. Πάντως η Μόσχα δεν μοιάζει να θεωρεί εφικτή την επίτευξη σημαντικής προόδου στο ζήτημα αυτό άμεσα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ