Κίνα: «Όλα όσα θέλουμε να πούμε...» - Τι συμβολίζουν τα λευκά χαρτιά

Συνεχίζονται οι μαζικές διαδηλώσεις κατά των αυστηρών μέτρων για τον κορονοϊό στην Κίνα με τους πολίτες να στέλνουν μηνύματα στην κυβέρνηση με έναν πρωτότυπο τρόπο

Κίνα: «Όλα όσα θέλουμε να πούμε...» - Τι συμβολίζουν τα λευκά χαρτιά
AP Photo/Kanis Leung
3'

Ξεχειλίζει η οργή των πολιτών σε πολλές περιοχές της Κίνας λόγω της στρατηγικής της «μηδενικής Covid» από την Κυβέρνηση.

Τις τελευταίες μέρες πλήθη Κινέζων διαδήλωσαν για να ζητήσουν το τέλος των υγειονομικών περιορισμών και περισσότερες πολιτικές ελευθερίες Στην δυσαρέσκεια που προκαλούν οι υγειονομικοί περιορισμοί προστέθηκαν γρήγορα τα αιτήματα για αλλαγές στο πολιτικό πεδίο.

Στην Σανγκάη, οι διαδηλωτές φώναζαν χθες το σύνθημα «Σι Τζινπίνγκ παραιτήσου!», «ΚΚΚ, φύγε!». «Ελευθερία στην Τέχνη», «Ελευθερία Λόγου», ήταν μεταξύ των συνθημάτων που ακούγονταν στο Πεκίνο.

«Δεν θυμάμαι δημόσιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που να απαιτούν (ανοικτά) ελευθερία του Τύπου κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες», έγραψε η πολιτική επιστήμονας Maria Repnikova.

«Το πραγματικά ενδιαφέρον με τις διαδηλώσεις αυτές είναι ο τρόπος με τον οποίο η προσοχή που εστιάζει σε ένα και μοναδικό θέμα», τους υγειονομικούς περιορισμούς, «απλώθηκε σε ευρύτερα πολιτικά θέματα».

Στην πλειονότητά τους νέοι, οι διαδηλωτές, που κινητοποιήθηκαν μέσω του Ιντερνετ, προσέφυγαν σε έξυπνα στρατηγήματα για την παράκαμψη της κρατικής λογοκρισίας, κρατώντας λευκά φύλλα χαρτί ή ανεβάζοντας online άρθρα φτιαγμένα από παράλογες συνθέσεις «θετικών» λέξεων για να προσελκύσουν την προσοχή στην απουσία ελευθερίας της έκφρασης.

Εικόνες και βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο έδειχναν φοιτητές σε πανεπιστήμια σε πόλεις όπως η Ναντζίνγκ και το Πεκίνο να κρατούν λευκά φύλλα χαρτιού στο πλαίσιο σιωπηλών διαμαρτυριών, μια τακτική που χρησιμοποιείται εν μέρει για να αποφύγουν τη λογοκρισία ή τη σύλληψη.

«Το λευκό χαρτί αντιπροσωπεύει όλα όσα θέλουμε να πούμε αλλά δεν μπορούμε να πούμε», δήλωσε 26χρονος, ο οποίος συμμετείχε σε μία από τις συγκεντρώσεις.

«Ήρθα εδώ για να αποτίσω φόρο τιμής στα θύματα της πυρκαγιάς. Ελπίζω πραγματικά να μπορέσουμε να δούμε ένα τέλος σε όλα αυτά τα μέτρα κατά της Covid. Θέλουμε να ζήσουμε ξανά μια φυσιολογική ζωή. Θέλουμε να έχουμε αξιοπρέπεια, προσθέτει

«Οι διαδηλωτές είναι πολύ νέοι και η οργή τους πολύ σφοδρή», λέει ο Alfred Wu Muluan.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτό που θα πρέπει να ανησυχεί την ηγεσία του κόμματος είναι η οργή των διαδηλωτών απέναντι στους ανώτατους αξιωματούχους του καθεστώτος, φαινόμενο πρωτοφανές από τις κινητοποιήσεις του 1989 που πνίγηκαν στο αίμα.

«Βάσει των διαστάσεων και της έντασης, πρόκειται για την σημαντικότερη κινητοποίηση νέων στην Κίνα από το φοιτητικό κίνημα του 1989», λέει ο Willy Wo-Lap Lam του ιδρύματος Jamestown.

Πηγή: Reuters, AΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube

Σχετικές ειδήσεις

Διαδηλώσεις στην Κίνα: Το λευκό χαρτί, σύμβολο των αντιφρονούντων

Κίνα: Η πολιτική «μηδενικής covid» θα πετύχει, υπόσχεται το Πεκίνο

Guardian για Κίνα: O Σι Τζινπίνγκ δεν θα ανεχθεί τους διαφωνούντες

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή