Ικανοποίηση ΗΠΑ-ΕΕ για τις εκλογές στο Κόσοβο

Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρέτησαν σήμερα σε ανακοινώσεις τους τη διαξαγωγή των χθεσινών βουλευτικών εκλογών στο Κόσοβο...
2'

Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρέτησαν σήμερα σε ανακοινώσεις τους τη διαξαγωγή των χθεσινών βουλευτικών εκλογών στο Κόσοβο. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Πρίστινα ανέφερε ότι οι εκλογές ήταν μία έκφραση δημοκρατίας και είναι θετικό το γεγονός της συμμετοχής των Κοσοβάρων σε όλη την επικράτεια».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «το Κόσοβο τώρα αντιμετωπίζει τη δοκιμασία καταμέτρησης των ψήφων».

Οι Αμερικανοί παρατηρητές στις εκλογές ανέφεραν ότι η εκλογική διαδικασία με ελάχιστες εξαιρέσεις ήταν σωστή και αποτελεσματική.

Νωρίτερα, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, μαζί με τον αρμόδιο Επίτροπο για τη διεύρυνση της ΕΕ, Στέφαν Φίλε, συνεχάρησαν το λαό του Κοσόβου για την εκλογική διαδικασία, ενώ εξέφρασαν την ελπίδα πως το συντομότερο δυνατό θα ξεκινήσει και ο διάλογος Βελιγραδίου - Πρίστινας.

«Είναι ζωτικής σημασίας να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση και να τοποθετηθεί πρόεδρος προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που έρχονται. Ανυπομονούμε να ξεκινήσουμε τη συνεργασία με τη νέα ηγεσία του Κοσόβου, αλλά και για την άμεση έναρξη του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Χθες, ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, έσπευσε να πανηγυρίσει τη νίκη του κόμματός του PDK, σύμφωνα με τα αποτελέσματα exit poll, που του δίνουν 31%.

Ο βασικός του αντίπαλος και μέλος της κυβέρνησης συνασπισμού, το κόμμα LDK, ήταν δεύτερο στο exit poll με 25%.

Τρίτο, με 16%, έρχεται το κόμμα του φοιτητή και ακτιβιστή Άλμπιν Κούρτι.

Αν επαληθευτούν τα αποτελέσματα αυτά, όταν τελειώσει η καταμέτρηση των ψήφων, ο Θάτσι θα χρειαστεί την υποστήριξη και άλλων κομμάτων για να σχηματίσει κυβέρνηση.