Σάνα Μάριν: «Η Ευρώπη θα έχει πρόβλημα χωρίς τις ΗΠΑ»

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μάριν είπε ότι η Ευρώπη δεν είναι «αρκετά δυνατή» για να αντισταθεί μόνη της στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και πρέπει να βασιστεί στην υποστήριξη των ΗΠΑ.

H Σάνα Μάριν με τον Αυστραλό πρωθυπουργό
H Σάνα Μάριν με τον Αυστραλό πρωθυπουργό
ΑΡ
3'

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Αυστραλία, η Σάνα Μάριν είπε ότι η άμυνα της Ευρώπης πρέπει να ενισχυθεί, ενώ εκκρεμεί η ένταξη της χώρας της στο ΝΑΤΟ . «Πρέπει να είμαι βάναυσα ειλικρινής μαζί σας, η Ευρώπη δεν είναι αρκετά δυνατή αυτή τη στιγμή», είπε. «Θα ήμασταν σε μπελάδες χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Οι ΗΠΑ είναι μακράν ο μεγαλύτερος πάροχος στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. Από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο, έχει διαθέσει 18,6 δισεκατομμύρια δολάρια για υποστήριξη, σύμφωνα με ενημέρωση τον περασμένο μήνα από τη Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος χορηγός είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, ακολουθούμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με το Kiel Institute for the World Economy. Αλλά οι συνεισφορές τους πολύ μικρότερες, σε σχέση με εκείνες των ΗΠΑ.

Και με τα στρατιωτικά αποθέματα των ευρωπαϊκών χωρών να εξαντλούνται καθώς προμηθεύουν την Ουκρανία, η Σάνα Μάριν είπε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας. Μιλώντας στο think tank Lowy Institute στο Σίδνεϊ την Παρασκευή, η Φινλανδή πρωθυπουργός είπε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δώσει πολλά όπλα, πολλή οικονομική βοήθεια, πολλή ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία και η Ευρώπη δεν είναι ακόμη αρκετά ισχυρή».

Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη πρέπει να βεβαιωθεί ότι «χτίζει αυτές τις ικανότητες όσον αφορά την ευρωπαϊκή άμυνα, την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και να διασφαλίσει ότι μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σε διαφορετικά είδη καταστάσεων». Το 2020, υπολογίστηκε ότι οι ΗΠΑ δαπάνησαν λίγο περισσότερο από το 3,7% του ΑΕΠ τους για την άμυνα - ενώ ο μέσος όρος για τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ (και τον Καναδά) ήταν 1,77%.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η πρωθυπουργός της Φινλανδίας συνέχισε να επικρίνει τις προσπάθειες ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών να οικοδομήσουν στενότερους δεσμούς με τη Ρωσία τις τελευταίες δεκαετίες. «Για πολύ καιρό, η Ευρώπη έχτιζε μια στρατηγική για τη Ρωσία για να αγοράσει ενέργεια από τη χώρα και να ενισχύσει αυτούς τους οικονομικούς δεσμούς, και πιστεύαμε ότι αυτό θα αποτρέψει τον πόλεμο», είπε. Αλλά είπε ότι αυτή η νοοτροπία «αποδείχθηκε εντελώς λανθασμένη».

Οι ευρωπαϊκές χώρες θα έπρεπε να είχαν ακούσει κράτη όπως η Πολωνία και η Βαλτική, είπε, οι οποίες είχαν προειδοποιήσει ότι η Ρωσία «δεν ενδιαφέρεται για τους οικονομικούς δεσμούς τους, δεν ενδιαφέρεται για τις κυρώσεις, δεν τη νοιάζει τίποτα από αυτά» όταν πρόκειται για την εισβολή στην Ουκρανία.

Ευρείες κυρώσεις έχουν επιβληθεί από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, μεταξύ άλλων, με στόχο τον περιορισμό των πόρων που διαθέτει η Ρωσία για να συνεχίσει τον πόλεμο. Πολλές χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ έχουν επίσης δεσμευτεί να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες μετά την έναρξη του πολέμου.

Τον Φεβρουάριο, η Γερμανία ανακοίνωσε επιπλέον 113 δισεκατομμύρια δολάρια για τον στρατό της και μια συνταγματική δέσμευση για τον στόχο στρατιωτικών δαπανών του ΝΑΤΟ στο 2% του ΑΕΠ. Τον Ιούνιο, το Ηνωμένο Βασίλειο - υπό τον τότε πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον - δήλωσε ότι οι αμυντικές του δαπάνες θα αγγίξουν το 2,5% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να δεσμευτούν στο 2% για να «διασφαλίσουν τη στρατιωτική ετοιμότητα της συμμαχίας», λέει το ΝΑΤΟ. Υπήρξαν πρόσφατες εκκλήσεις προς τα μέλη της Συμμαχίας να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες στο 3% του ΑΕΠ.

Η Φινλανδία, η οποία μοιράζεται μακρά σύνορα με τη Ρωσία, υπέβαλε επίσημα αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ τον Μάιο. Τα πρωτόκολλα προσχώρησης υπογράφηκαν τον Ιούλιο, αλλά δεν έχουν ακόμη επικυρωθεί από όλα τα άλλα μέλη.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή