Ο Βαρουφάκης, το ιταλικό παράρτημα του ΜέΡΑ25 και η...Πάμελα Άντερσον
«Ο Γιάνης Βαρουφάκης προσπάθησε να σώσει την Ελλάδα από τη λιτότητα που επέβαλε το φιλελεύθερο κατεστημένο. Τότε ήθελε να σώσει ολόκληρη την ΕΕ. Τώρα ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, που κυκλοφορεί με μοτοσυκλέτα και δερμάτινο μπουφάν, έχει στρέψει την προσοχή του στην Ιταλία» γράφει το POLITICO.
«Αν υπήρξε ποτέ μια στιγμή είναι τώρα», είπε ο οικονομολόγος σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα για να σηματοδοτήσει την έναρξη του πανευρωπαϊκού πολιτικού του κόμματος, MέΡΑ25 στην Ιταλία. Το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα έκανε τα εγκαίνια του στην Ρώμη, εντός ενός εκθεσιακού χώρου και πολιτιστικού κέντρου του 19ου αιώνα, με παρόντες κάποιους από τους διασημότερους υποστηρικτές του Mera25, τον Ρότζερ Γουότερος των Pink Floyd και τον συνθέτη Μπράιαν Ίνο, ο οποίος μίλησε μέσω βιντεοκλήσης.
Ως μέρος της αριστερής ελληνικής κυβέρνησης υπό τον Σύριζα το 2015, ο Βαρουφάκης «πολέμησε» εναντίον της αποκαλούμενης τρόικας και της λιτότητας που επιβλήθηκε από την Ευρώπη. Ενώ η ελληνική κυβέρνηση τελικά συνθηκολόγησε, ο Βαρουφάκης παραιτήθηκε από την κυβέρνηση και ίδρυσε ένα διασυνοριακό ακροαριστερό πολιτικό κίνημα.
Στους υποστηρικτές του περιλαμβάνονται ο ακτιβιστής Τζούλιαν Ασάντζ, ο σκηνοθέτης Kεν Λόουτς, ο φιλόσοφος Nόαμ Τσόμσκι και η Πάμελα Άντερσον της σειράς Baywatch. Ο Βαρουφάκης απολαμβάνει ξεκάθαρα τις επαφες του με τους αστέρες. «Μόλις έλαβα το τελευταίο άλμπουμ του (Ίνο) με μια αφιέρωση για μένα», αποκαλύπτει.
Ο Βαρουφάκης εκτιμά ότι το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών δείχνει ότι έχει φτάσει η ώρα να ξανασκεφτούμε ριζικά το πολιτικό και οικονομικό σύστημα της Ευρώπης. Οι κάλπες έδειξαν οτι οι Ιταλοί ψηφοφόροι, απορρίπτοντας δεκαετίες κεντροαριστερών και κεντροδεξιών κυβερνήσεων που αποδέχτηκαν τις «συντριπτικές» πολιτικές της ΕΕ και τις δομές που μείωσαν την ισχύ της Ιταλίας, ήταν πρόθυμοι να δοκιμάσουν τα πάντα, ισχυρίζεται.
«Η κρίση χρέους, η τραπεζική κρίση, η κλιματική κρίση, η γεωπολιτική, η ενέργεια, ο πόλεμος, υγεία, τίποτα από αυτά δεν μπορεί να διευθετηθεί σε εθνικό επίπεδο». Οι πολιτικές του MέΡΑ25, που αποφασίστηκαν από τα 150.000 μέλη του σε μια πανευρωπαϊκή ψηφοφορία, περιλαμβάνουν μια ομοσπονδιακή δημοκρατία της ΕΕ και την αντικατάσταση των αγορών ενέργειας με ένα κοινό πράσινο δίκτυο.
Αν ο Βαρουφάκης μπορούσε να περάσει τις ιδέες του, το ΝΑΤΟ θα ήταν νεκρό. «[Δεν έχει καμία επιχείρηση. Είναι προσβολή της ιδέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προσδιορίζει την ασφάλειά μας μια ξένη δύναμη με αντίθετα συμφέροντα από τα δικά μας», λέει. Αντίθετα, η Ευρώπη θα πρέπει να είναι υπεύθυνη για την άμυνά της, με τον δικό της στρατό, επιμένει. Μέχρι η Ευρώπη να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ «θα είμαστε πλήρως υποταγμένοι στα συμφέροντα των ΗΠΑ».
Η αποστολή περισσότερων όπλων στην Ουκρανία είναι «ο ορισμός της τρέλας» και οι κυρώσεις «είναι ένα αστείο», είπε. H πολεμική μηχανή της Ρωσίας, ενισχυμένη από τις υψηλές τιμές ενέργειας, έχει ενισχυθεί μετά την εισβολή στην Ουκρανία. «Αν θέλετε να κάνετε μασάζ στη συνείδησή σας για ηθικούς λόγους, μπορώ να το καταλάβω, αλλά οι κυρώσεις δεν λειτουργούν και δεν θα λειτουργήσουν ποτέ».
Ο Βαρουφάκης αναγνωρίζει ότι το ΜέΡΑ 25 δεν έχει ακόμη απογειωθεί.
Η αρχική του διεθνής πορεία, ένα κίνημα που αποσκοπούσε να ενώσει τις υπάρχουσες προοδευτικές δυνάμεις, που ονομάζεται Diem 25, απέτυχε, λόγω του κατακερματισμένου, τοπικού χαρακτήρα της αριστεράς. Οι μήνες που πέρασε προσπαθώντας να ενώσει την ιταλική αριστερά ενόψει των ευρωεκλογών του 2019, τον έκαναν να χάσει τη θέληση για ζωή, είπε. Μετά από ενάμιση χρόνο αποτυχίας αποφάσισε να επικεντρωθεί σε ένα κόμμα που θα κατέβαινε στις εκλογές.
Απέτυχε να εκλεγεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη Γερμανία, αλλά θεωρεί την είσοδό του στο ελληνικό κοινοβούλιο ως νίκη, ειδικά καθώς το κόμμα έχει δεχθεί «βίαιη επίθεση» από πρώην συντρόφους του αριστερού κόμματος Σύριζα. «Προσπάθησαν να μας ξεριζώσουν καθώς τους χαλούσαμε τη συνταγή».
«Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε επιτυχημένοι, αλλά πρέπει να ξεκινήσουμε από κάπου… Δεν προσπαθούμε να μεγιστοποιήσουμε τις ψήφους αλλά να ξεκινήσουμε μια κουβέντα. … Θέλουμε να δείξουμε πώς μοιάζει η διεθνιστική πολιτική».
Πηγή: Politico