Κίνα: Οι Αρχές «μπούκαραν» σε σπίτι και έσυραν βίαια άνδρα με κορονοϊό
Οι κινεζικές Αρχές έσυραν βίαια άνδρα με κορονοϊό από τον καναπέ του σπιτιού του γιατί αρνήθηκε να πάει σε εγκατάσταση καραντίνας.
Oι Αρχές στην Κίνα φαίνεται ότι κάνουν τα πάντα προκειμένου να επιβάλουν αυστηρά μέτρα στους πολίτες ώστε να αντιμετωπιστούν τα κρούσματα του κορονοϊού. Σε βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες ένας πολίτης που νοσεί με κορονοϊό τσακώνεται έντονα με υπεύθυνους, αφού αρνήθηκε να μεταφερθεί σε εγκατάσταση καραντίνας.
Ο άνδρας σύρθηκε βίαια από τον καναπέ του στο σπίτι του στο Hangzhou, την πρωτεύουσα της επαρχίας Zhejang της Κίνας στα ανατολικά της χώρας, καθώς βρισκόταν καλυμμένος με κουβέρτες ενώ νοσούσε από κορονοϊό.
Στο βίντεο απεικονίζονται αξιωματούχοι ντυμένοι με λευκές στολές προστασίας από τον κορονοϊό, φαίνεται ότι μπήκαν στο σπίτι του, απαιτώντας να μεταφερθεί σε κινεζική εγκατάσταση καραντίνας.
Οι ανησυχητικές σκηνές έρχονται καθώς οι κινεζικές Αρχές ανακοίνωσαν περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών για τον Covid-19. Το βίντεο ωστόσο, δείχνει ότι οι αρχές στη χώρα εξακολουθούν να επιβάλλουν αυστηρά και βάναυσα μέτρα για να αποτρέψουν την εξάπλωση του ιού.
Σύμφωνα με πληροφορίες της DailyMail, οι δύο άνδρες ουρλιάζουν στον άρρωστο άνδρα: «Βάλε τη μάσκα!», καθώς τον προτρέπουν να καλύψει το πρόσωπό του, παρόλο που βρίσκεται στο σπίτι του και δεν αποτελεί κίνδυνο για κανέναν
Ο άνδρας συνεχίζει να προσπαθεί να ξεφύγει, με τις αρχές να σφίγγουν τώρα τους καρπούς και τα πόδια του. Εκείνος, προσκολλάται επίσης στον καναπέ, μη θέλοντας να τον σύρουν και να τον οδηγήσουν στην κρατική εγκατάσταση καραντίνας. «Μη με πιέζεις», λέει, «είσαι τρελός;»
Τελικά οι Αρχές τραβούν τον άνδρα από τον καναπέ του και να τον αναγκάζουν να υποχωρήσει. Η γυναίκα που έβγαλε το βίντεο, στη συνέχεια παρακάλεσε τις Αρχές «να μην είναι τόσο βίαιοι» και ειρωνεύτηκε λέγοντας ότι… θα μπορούσαν απλά να μιλήσουν, αντί ο άνδρας να καταδιωχθεί από το σπίτι του με τόση βία. Το μέρος που μεταφέρθηκε ο άνδρας δεν είναι γνωστό.
Η Κίνα χαλαρώνει μέτρα κατά του κορονοϊου
Νωρίτερα σήμερα οι κάτοικοι του Πεκίνου γιόρταζαν την απομάκρυνση των χώρων διεξαγωγής τεστ για την covid, ενώ στη Σεντζέν οι αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν θα ζητείται πλέον από όσους χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ, καθώς χαλαρώνουν κάποιοι από τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στην Κίνα για την ανάσχεση της επιδημίας.
Αν και τα ημερήσια κρούσματα εξακολουθούν να κυμαίνονται σε επίπεδα- ρεκόρ, κάποιες πόλεις κάνουν βήματα προς τη χαλάρωση των κανόνων για καραντίνα και αίροντας την υποχρέωση για τεστ, καθώς η Κίνα προσπαθεί να τροποποιήσει την πολιτική της «μηδενικής covid» εν μέσω οικονομικής επιβράδυνσης και αγανάκτησης των πολιτών.
Στη Σεντζέν οι αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν θα απαιτείται πλέον όσοι χρησιμοποιούν τα μέσα μεταφοράς ή εισέρχονται σε πάρκα να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ covid, κάτι που έχουν ήδη πράξει οι αρχές στην Τσενγκντού και τη Τιανζίν.
Πολλά κέντρα διεξαγωγής τεστ στο Πεκίνο επίσης έχουν κλείσει, καθώς πλέον δεν απαιτείται αρνητικό τεστ προκειμένου οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στα σούπερ μάρκετ και από τη Δευτέρα στο μετρό. Σε πολλούς άλλους χώρους, περιλαμβανομένων των γραφείων, παραμένει υποχρεωτική η επίδειξη αρνητικού τεστ.
Τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, η Κίνα είναι η μοναδική μεγάλη οικονομία στον κόσμο που εξακολουθεί να εφαρμόζει πολιτική «μηδενικής covid», επιβάλλοντας lockdown, καραντίνα στους ασθενείς και συχνά τεστ για τον πληθυσμό. Οι κινεζικές αρχές τονίζουν ότι αυτό είναι απαραίτητο για να σωθούν ζωές και να αποφευχθεί η υπερφόρτωση του συστήματος υγείας.
Το Πεκίνο άρχισε να χαλαρώνει την προσέγγιση αυτή τον προηγούμενο μήνα, καλώντας τις τοπικές αρχές να επιβάλλουν πιο στοχευμένα μέτρα. Εξάλλου μια φονική πυρκαγιά σε πολυκατοικία στην πόλη Ουρούμτσι στα τέλη Νοεμβρίου προκάλεσε το ξέσπασμα διαδηλώσεων κατά των μέτρων για την covid, ένα πρωτοφανές γεγονός για την Κίνα.
Νέα χαλάρωση
Η Κίνα αναμένεται να χαλαρώσει και άλλο σε εθνικό επίπεδο τις απαιτήσεις για τεστ και να επιτρέπει στους ασθενείς με covid και στις στενές τους επαφές να μένουν σε καραντίνα στα σπίτια τους, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, δήλωσαν πηγές που έχουν γνώση του θέματος νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στη διάρκεια συνάντησής του με αξιωματούχους της ΕΕ στο Πεκίνο την Πέμπτη απέδωσε τις κινητοποιήσεις στη χώρα του στους νέους που έχουν ανακτήσει έπειτα από χρόνια περιορισμών λόγω της covid. Ο Σι πρόσθεσε εξάλλου το στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού, που επικρατεί αυτή την περίοδο, ανοίγει τον δρόμο για λιγότερους περιορισμούς, επεσήμαναν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Στην Κίνα οι αξιωματούχοι έχουν αρχίσει μόλις πρόσφατα να κατεβάζουν τους τόνους αναφορικά με τους κινδύνους του στελέχους Όμικρον, μια σημαντική αλλαγή στο μήνυμα σε μια χώρα όπου ο φόβος για την covid είναι μεγάλος. Ωστόσο την ανακούφιση πολλών συνοδεύουν και οι ανησυχίες, κυρίως όσων ανήκουν σε πιο ευάλωτες ομάδες.
Και πολλοί αναλυτές αναφέρουν ότι δεν αναμένουν ακόμη σημαντικό άνοιγμα της Κίνας, τουλάχιστον πριν τον Μάρτιο του 2023, επικαλούμενοι τον στόχο της Κίνας να έχει καταφέρει να εμβολιάσει σημαντικό ποσοστό των ηλικιωμένων χάρη στη σχετική εκστρατεία που μόλις ξεκίνησε.
Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των θανάτων στην Κίνα, αν αυτή ανοίξει εντελώς, κυμαίνονται από 1,3 εκατομμύριο ως περισσότερα από δύο εκατομμύρια, αν και κάποιοι ερευνητές εκτιμούν ότι ο αριθμός των θανάτων μπορεί να μειωθεί δραστικά, αν δοθεί έμφαση στον εμβολιασμό.
«Τίποτα από όλα αυτά δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως θεμελιώδης απομάκρυνση από την πολιτική ‘μηδενικής covid’, αλλά περισσότερο ως προσπάθεια αυτή να γίνει πιο στοχευμένη και λιγότερο κοστοβόρα. Ο στόχος παραμένει τα κρούσματα να μειωθούν γύρω στο μηδέν», σημείωσε σε ανακοίνωσή της η Capital Economics.
«Η εναλλακτική του να αφήσουν τον ιό να εξαπλωθεί ευρέως προτού περισσότεροι ηλικιωμένοι έχουν προλάβει να εμβολιαστούν και προτού αυξηθούν οι ικανότητες του συστήματος υγείας θα έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερο ποσοστό θανάτων σε σχέση με πολλές ασιατικές χώρες που άνοιξαν νωρίτερα», πρόσθεσε.
Σχετικές ειδήσεις
Κίνα: Χαλαρώνει μέτρα κατά του κορονοϊού - Αναζητάει τη «μαγική» λύση
Τσιμώνης για Κίνα: Η οργή της μεσαίας τάξης και το δίλημμα του Σι
Κίνα: «Καρότο και μαστίγιο» απο τις αρχές - Ο ρόλος των νέων