Κίνα: «Ο Σι είναι απρόθυμος να δεχτεί δυτικά εμβόλια» λένε οι ΗΠΑ
Παρά τα καθημερινά κρούσματα Covid-19 κοντά στα υψηλά όλων των εποχών και τις πρόσφατες διαμαρτυρίες για τα lockdown, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ δεν βλέπουν καμία απειλή για τη σταθερότητα του Σι.
Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ δεν είναι πρόθυμος να δεχτεί δυτικά εμβόλια παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κίνα με τον Covid-19 και ενώ οι πρόσφατες διαμαρτυρίες δεν αποτελούν απειλή για την εξουσία του Κομμουνιστικού Κόμματος, θα μπορούσαν να επηρεάσουν την προσωπική του θέση, δήλωσε η Διευθύντρια Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, Άβριλ Χέινς.
Αν και τα καθημερινά κρούσματα στην Κίνα πλησιάζουν ρεκόρ όλων των εποχών, ορισμένες πόλεις λαμβάνουν μέτρα για να χαλαρώσουν τους κανόνες για τα τεστ και την καραντίνα αφού η πολιτική του Σι για μηδενικό Covid προκάλεσε απότομη οικονομική επιβράδυνση και έντονη κοινωνική αναταραχή.
Η Χέινς, μιλώντας στο ετήσιο Φόρουμ Εθνικής Άμυνας Ρέιγκαν στην Καλιφόρνια, είπε ότι παρά τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις του ιού, ο Σι «δεν είναι πρόθυμος να πάρει ένα καλύτερο εμβόλιο από τη Δύση και αντ' αυτού βασίζεται σε ένα εμβόλιο στην Κίνα που απλώς δεν είναι τόσο αποτελεσματικό έναντι της Όμικρον».
«Βλέποντας τις διαμαρτυρίες και την ανταπόκριση σε αυτές διαπιστώνει οτι καταρρέει το αφήγημα που του αρέσει να προτείνει, το οποίο είναι ότι η Κίνα είναι πολύ πιο αποτελεσματική στην διακυβέρνηση», είπε η Χέινς. «Και πάλι δεν είναι κάτι που βλέπουμε ως απειλή για τη σταθερότητα αυτή τη στιγμή ή την αλλαγή καθεστώτος ή κάτι παρόμοιο», είπε, ενώ πρόσθεσε: «Το πώς θα εξελιχθεί θα είναι σημαντικό για τη θέση του Σι».
Την περασμένη εβδομάδα οι αρχές ήραν απότομα τους περιορισμούς για τον Covid στις κινεζικές πόλεις Guangzhou και Chongqing, όπου οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Το Σάββατο, η νότια πόλη Shenzhen ανακοίνωσε ότι δεν θα απαιτεί πλέον από τους ανθρώπους να δείχνουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ για να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή να εισέλθουν σε πάρκα, μετά από παρόμοιες κινήσεις σε άλλες μεγάλες πόλεις της Κίνας.
Σε μια προφανή προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ο θυμός που πυροδότησε αρχικά τις διαμαρτυρίες, οι αρχές ανακοίνωσαν επίσης σχέδια για την ενίσχυση του εμβολιασμού των ηλικιωμένων. Η Κίνα δεν έχει εγκρίνει κανένα ξένο εμβόλιο κατά του κορονοϊού επιλέγοντας αυτά που παράγονται εγχώρια και σύμφωνα με ορισμένες μελέτες δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο κάποια ξένα. Αυτό σημαίνει ότι η χαλάρωση των μέτρων πρόληψης του ιού θα μπορούσε να έχει μεγάλους κινδύνους, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Ο Λευκός Οίκος είπε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι η Κίνα δεν ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες εμβόλια. Ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι «δεν υπάρχει καμία προσδοκία προς το παρόν» ότι η Κίνα θα εγκρίνει δυτικά εμβόλια.
«Φαίνεται αρκετά τραβηγμένο να δώσει το πράσινο φως η Κίνα στα δυτικά εμβόλια σε αυτό το σημείο. Είναι θέμα εθνικής υπερηφάνειας και θα έπρεπε να ανεχθούν αρκετά μετά απο αυτό αν ακολουθούσαν αυτή τη διαδρομή», είπε ο αξιωματούχος.
Πηγή: Guardian
Σχετικές ειδήσεις:
Τσιμώνης για Κίνα: Η οργή της μεσαίας τάξης και το δίλημμα του Σι
Κίνα: Χαλαρώνει μέτρα κατά του κορονοϊού - Αναζητάει τη «μαγική» λύση
Κίνα: «Καρότο και μαστίγιο» απο τις αρχές - Ο ρόλος των νέων