Κίνα: «Εξασθενεί» ο κορονοϊος λένε οι Αρχές - Χάος και διπλά μηνύματα

Κίνα: Ο κορονοϊός εξασθενεί, ισχυρίζονται τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, καθώς οι μεγάλες πόλεις αίρουν τα lockdown, δημιουργώντας φόβους σε αναλυτές της Δύσης για νέο θανατηφόρο κύμα της ασθένειας
Αλλάζει στρατηγική η Κίνα
ΑΡ
5'

Ο κορονοϊός αποδυναμώνεται και τα πρωτόκολλα διαχείρισης θα μπορούσαν να υποβαθμιστούν, ισχυρίστηκε ειδικός στα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας, μετά από τις άνευ προηγουμένου διαμαρτυρίες την περασμένη εβδομάδα που οδήγησαν σε σημαντική αλλαγή στη δέσμευση του Πεκίνου στην πολιτική του για μηδενικό κορονοϊό.

Από τον Ιανουάριο του 2020, η Κίνα έχει ταξινομήσει την Covid-19 ως λοιμώδη νόσο Κατηγορίας Β, αλλά την έχει αντιμετωπίσει σύμφωνα με τα πρωτόκολλα της Κατηγορίας Α, τα οποία δίνουν στις τοπικές αρχές τη δυνατότητα να θέτουν τους ασθενείς και τις στενές τους επαφές σε καραντίνα και να επιβάλλουν καραντίνα στις πληγείσες περιοχές.

Οι ασθένειες της κατηγορίας Α στην Κίνα περιλαμβάνουν τη βουβωνική πανώλη και τη χολέρα, ενώ το Sars, το Aids και ο άνθρακας εμπίπτουν στην κατηγορία Β. Οι ασθένειες της κατηγορίας Γ περιλαμβάνουν τη γρίπη, τη λέπρα και την παρωτίτιδα. Οι μολυσματικές ασθένειες που μπορούν εύκολα να μεταδοθούν και έχουν υψηλό ποσοστό θνησιμότητας ταξινομούνται ως Κατηγορία Α ή Κατηγορία Β, αλλά αντιμετωπίζονται ως Κατηγορία Α.

Ωστόσο, ένας ανώνυμος ειδικός μολυσματικών ασθενειών είπε στο κινεζικό μέσο ενημέρωσης Yicai ότι περισσότερο από το 95% των κρουσμάτων στην Κίνα είναι τώρα ασυμπτωματικά και ήπια και το ποσοστό θνησιμότητας είναι πολύ χαμηλό. Υπό αυτές τις συνθήκες, η τήρηση της διαχείρισης κατηγορίας Α δεν είναι σύμφωνη με την επιστήμη, ανέφερε χθες Κυριακή (4/12)

Η Covid-19 θα μπορούσε να υποβαθμιστεί στην κατηγορία Β ή ακόμα και στην κατηγορία C, φέρεται να είπε ο ειδικός. Οποιαδήποτε προσαρμογή στη διαχείριση των μολυσματικών ασθενειών από την Εθνική Επιτροπή Υγείας, την ανώτατη υγειονομική αρχή της Κίνας, απαιτεί την έγκριση του Κρατικού Συμβουλίου ή του υπουργικού συμβουλίου.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Sun Chunlan είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η Κίνα αντιμετωπίζει «μια νέα κατάσταση» καθώς η παραλλαγή Όμικρον εξασθενεί, και έγινε ο πρώτος υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος που αναγνώρισε δημόσια ότι η ικανότητα του νέου κοροναϊού να προκαλεί ζημιά έχει μειωθεί. Η κυβέρνηση και τα μέσα ενημέρωσης της τονίζουν τώρα έντονα τη μειωμένη σοβαρότητα και προωθούν προσωπικά μέτρα μετριασμού και τον εμβολιασμό.

Σηματοδότησε μια απότομη πολιτική ανατροπή για την πολιτική «μηδενικής ανοχής» της χώρας, την οποία ο Σι Τζινπίνγκ –μέχρι τις διαδηλώσεις– υπαγόρευε ότι ήταν ο μόνος δρόμος της Κίνας για έξοδο από την πανδημία. Η πολιτική προστάτευσε τον πληθυσμό της Κίνας σε μεγάλο βαθμό από τον ιό κατά το μεγαλύτερο μέρος της πανδημίας, αλλά αμφισβητήθηκε σημαντικά καθώς εμφανίστηκαν περισσότερες μεταδοτικές παραλλαγές.

Οι τοπικοί αξιωματούχοι, που αντιμετώπισαν τιμωρία επειδή δεν κατάφεραν να ελέγξουν τις τοπικές επιδημίες, στρέφονταν όλο και περισσότερο σε υπερβολικές αντιδράσεις. «Οι τοπικοί ηγέτες κομμάτων γνώριζαν ότι το lockdown ήταν η κορυφαία προτεραιότητα του Σι Τζινπίνγκ, επομένως για να δείξουν νομιμότητα και ικανότητα πολλοί πήραν πιο ακραία μέτρα», δήλωσε ο καθηγητής Τσι Τσουνχουέι, διευθυντής του κέντρου παγκόσμιας υγείας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον.

Ωστόσο, μια έκρηξη δημόσιας οργής φαίνεται ότι ώθησε τις αρχές να άρουν ορισμένους από τους πιο επαχθείς περιορισμούς, ακόμη και όπως λένε η στρατηγική μηδενικού κορονοϊού, που στοχεύει στην απομόνωση κάθε μολυσμένου ατόμου, εξακολουθεί να ισχύει. Υπάρχουν φόβοι ότι εκατομμύρια θα μπορούσαν να πεθάνουν εάν οι περιορισμοί αρθούν εντελώς.

Σύγχυση και χάος

Καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας, οι περιορισμοί ήταν ασυνεπείς και οι κανόνες συχνά συγκεχυμένοι. Η χαλάρωση των περιορισμών φαίνεται να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο. Το Πεκίνο, η Σαγκάη, η Ζενγκζού και η Σενζέν είναι μεταξύ των πόλεων που τερματίζουν την απαίτηση για αρνητικά τεστ προκειμένου να επιβιβαστούν στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Οι αρχές του Πεκίνου διέταξαν επίσης τα νοσοκομεία να σταματήσουν να αρνούνται την είσοδο ατόμων με αρνητικό τεστ, αλλά αυτή η απαίτηση εξακολουθεί να ισχύει σε άλλες πόλεις, όπως το Τσενγκντού και το Γκουανγκζού.

Το Τσονγκίνγκ εξακολουθεί να απαιτεί αρνητικό τεστ εντός των τελευταίων τριών ημερών για να εισέλθει κανείς σε δημόσιους χώρους, ενώ η επαρχία Zεζιάνγκ έχει τερματίσει εντελώς τα τεστ ρουτίνας Covid-19, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης. Ο αριθμός των αναφερόμενων κρουσμάτων κάθε μέρα έχει επίσης μειωθεί σε ορισμένες περιοχές, καθώς τα τεστ είναι μειωμένα.

«Οι πληροφορίες σε αυτό το στάδιο είναι λίγο χαοτικές», δήλωσε στο Weibo ο πρώην συντάκτης της κρατικής ταμπλόιντ, Global Times, Hu Xijin. Οι αναλυτές είπαν ότι η έξοδος από την πολιτική μηδενικής ανοχής, θα αποτελέσει σημαντική πολιτική πρόκληση για τον Σι.

Υπήρξαν ήδη αναφορές για σύγχυση και παράπονα καθώς η επαναφορά ορισμένων κανόνων, συγκρούεται με κανόνες που εξακολουθούν να ισχύουν, όπως η μείωση των σταθμών διεξαγωγής τεστ που προκαλεί μεγάλες ουρές σε όσους χρειάζονται ακόμα τεστ για να ταξιδέψουν ή να συμμετάσχουν σε συγκεκριμένες δραστηριότητες. «Ποιο είναι το νόημα να κλείνουμε τα κέντρα τεστ πριν σταματήσουμε εντελώς την ανάγκη εμφάνισης των αποτελεσμάτων τουςν;» είπε ένας χρήστης του Weibo.

Η Κίνα είναι η τελευταία μεγάλη χώρα που προσπαθεί να σταματήσει εντελώς τη μετάδοση μέσω καραντίνας, lockdown και μαζικών τεστ. Οι ανησυχίες για τα ποσοστά εμβολιασμού πιστεύεται ότι κατέχουν εξέχουσα θέση στην αποφασιστικότητα του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος να εμμείνει στη σκληρή στρατηγική του.

Ενώ 9 στους 10 Κινέζους έχουν εμβολιαστεί, μόνο το 66% των ατόμων άνω των 80 έχει λάβει ένα εμβόλιο ενώ μόλις το 40% έχει λάβει αναμνηστική δόση, σύμφωνα με την επιτροπή. Είπε ότι το 86% των ατόμων άνω των 60 ετών είναι εμβολιασμένοι. Στις διαδηλώσεις της περασμένης εβδομάδας, τις μεγαλύτερες εδώ και δεκαετίες, διαδηλωτές σε πόλεις όπως η Σαγκάη και το Πεκίνο ζήτησαν χαλάρωση των περιορισμών για την Covid-19. Πολλοί κάλεσαν τον Κινέζο πρόεδρο Σι να παραιτηθεί.