Η Ιαπωνία καλείται να αναπτύξει στρατεύματα στην Αυστραλία

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Αυστραλίας προσκάλεσαν χθες Τρίτη τον ιαπωνικό στρατό να αναπτύσσει με εναλλασσόμενο τρόπο δυνάμεις στην Αυστραλία, καθώς οι τρεις χώρες θέλουν να ενισχύσουν το μέτωπο που σχημάτισαν για να αντιμετωπίσουν τις στρατιωτικές φιλοδοξίες της Κίνας.
2'

«Αυτό που είναι αληθινά σημαντικό είναι πως το κάνουμε αυτό από τη σκοπιά της δημιουργίας ισορροπίας στην περιοχή μας και την συμμετοχή σε αυτή και άλλων χωρών στην περιοχή μας», είπε στον Τύπο ο αυστραλός υπουργός Άμυνας Ρίτσαρντ Μαρλς. «Αδημονούμε να έχουμε περισσότερες ανταλλαγές με την Ιαπωνία», πρόσθεσε.

«Θα πάμε στην Ιαπωνία στα τέλη της εβδομάδας και θα προσκαλέσουμε την Ιαπωνία να συμμετέχει σε περισσότερα γυμνάσια μαζί με την Αυστραλία και τις ΗΠΑ», πρόσθεσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών (σ.σ. πέραν του κ. Μαρλς, ο ομόλογός του Λόιντ Όστιν και οι Άντονι Μπλίνκεν και Πένι Γουόνγκ) έπειτα από συνομιλίες τους στην Ουάσιγκτον.

Πάντα κατά τον αυστραλό υπουργό Άμυνας, Καμπέρα και Ουάσιγκτον κινούνται για να αυξήσουν τη συνεργασία τους στο πεδίο της αμυντικής βιομηχανίας, για να ενισχυθούν οι αμυντικές τους δυνατότητες και να «αναπτυχθούν νέες τεχνολογίες».

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Όστιν είπε πως οι σύμμαχοι θέλουν η Ιαπωνία να συμμετέχει σε κοινές αποστολές στην αυστραλιανή επικράτεια, όπου οι ΗΠΑ αναπτύσσουν από το 2012 στο Ντάργουιν (βόρεια) κάπου 2.000 Πεζοναύτες, οι οποίοι εναλλάσσονται ανά έξι μήνες.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου είπε πως ΗΠΑ και Αυστραλία συμφώνησαν να αυξήσουν την κυκλική ανάπτυξη βομβαρδιστικών, καταδιωκτικών, πλοίων και στρατιωτών.

«Αποφασίσαμε να βελτιώσουμε την τριμερή αμυντική συνεργασία και να προσκαλέσουμε την Ιαπωνία να συμμετάσχει στις πρωτοβουλίες μας για την αμυντική στάση της Αυστραλίας», ανέφερε ο κ. Όστιν.

Η Ιαπωνία επιδιώξει τα τελευταία χρόνια να ενισχύσει τη συνεργασία της με την Αυστραλία. Ωστόσο, το ζήτημα της αμυντικής συνεργασίας είναι λεπτό, με δεδομένη την πασιφιστική στάση που υιοθέτησε επίσημα το Τόκιο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.