Τα παιδιά που συμπονά η Λαγκάρντ
Δεν πάσχουν μόνον από ελλιπή εκπαίδευση, αλλά και από τα ραδιενεργά απόβλητα μια πανίσχυρης πυρηνικής βιομηχανίας. Κάτι, που η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ ξέχασε να μας πει!
Η δήλωση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ πως λυπάται περισσότερο τα παιδιά του Νίγηρα από τα παιδιά της Ελλάδας, αυτομάτως κατατάσσει την χώρα μας συγκρίσιμη με μία τριτοκοσμική χώρα, όπως ο Νίγηρας. Τα παιδιά που λυπάται περισσότερο η Λαγκάρντ και τα συγκρίνει με τα παιδιά της δικής μας χώρας, ζυγίζουν 40% κάτω από το κανονικό τους βάρος!
Προφανώς ξέχασε η κυρία Λαγκάρντ ότι σ’ αυτήν την χώρα που είναι η τελευταία στην κατάταξη του ανθρώπινου δείκτη του ΟΗΕ, έσπευσε να εγκαθιδρυθεί μία γαλλική πανίσχυρη εταιρεία η AREVA που έχει στείλει μια ώρα αρχύτερα στον θάνατο αυτά τα παιδιά που τόσο πολύ λυπάται η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η γαλλική εταιρεία AREVA εμφανίζεται να έχει σπείρει τόσο πυρηνικό θάνατο στην περιοχή με ουράνιο και άλλα ραδιενεργά στοιχεία, που ακόμη κι αν τα παιδιά εκεί μπορούσαν να πηγαίνουν κανονικά στο σχολείο -όπως επικαλέστηκε η κυρία Λαγκάρντ- θα πέθαιναν την ώρα του μαθήματος!
Και να θυμίσουμε και κάτι άλλο στην ευγενή αυτή παρουσία του ΔΝΤ, ότι η AREVA έσπευσε στην περιοχή με ένα πανίσχυρο διεθνές marketing και σκοπό -όπως τουλάχιστον προβαλλόταν και από ξένες κυβερνήσεις- να σώσει την χώρα με διάφορα αναπτυξιακά προγράμματα! Το αποτέλεσμα;
Ο Νίγηρας παραμένει να είναι η πιο φτωχή χώρα του κόσμου και η AREVA μία από τις πλουσιότερες γαλλικές βιομηχανίες. Η AREVA αποτελείωσε πρώτα οικονομικά τον Νίγηρα και δεύτερον περιβαλλοντικά! Η πανίσχυρη αυτή πυρηνική βιομηχανία παράγει στον Νίγηρα το 50% του ουρανίου παγκοσμίως. Μια περιοχή που είναι η πέμπτη στην παγκόσμια κατάταξη παραγωγός χώρα ουρανίου. Η συγκλονιστική αντίφαση του σύγχρονου κόσμου.
Λυπάται η κυρία Λαγκάρντ για τα παιδιά του Νίγηρα όταν οι κάτοικοι δίπλα από τα ορυχεία της γαλλικής βιομηχανίας, χτίζουν τα σπίτια τους με ραδιενεργά υλικά γιατί δεν έχουν με τι άλλο να τα χτίσουν. Οι εξορύξεις της AREVA με σκοπό την εκμετάλλευση κοιτασμάτων ουρανίου, γίνονται εδώ και 40 χρόνια.
Φυσικά έχει αναπτύξει μία σειρά ευεργετικών project, εκπαιδευτικών κτλ., τα οποία είναι περιορισμένα και με σκοπό την δημόσια προβολή. Αυτό που ξέχασε η AREVA είναι να συστήσει όλα αυτά τα χρόνια; Ένα παρατηρητήριο υγείας. Όχι, δεν ξέχασε τελείως το θέμα της υγείας.
Η συνεισφορά της, όμως, τελείωσε στην στρατολόγηση της πολιτικής εξουσίας στην περιοχή, όπως καταγγέλλεται διεθνώς. Ακόμη και τα νοσοκομεία δεν παρέχουν ακριβή στοιχεία για τις επιπτώσεις της ραδιενέργειας στους πολίτες...