ΗΠΑ: Η viral φωτογραφία με τα κύματα που «καλπάζουν» στον ουρανό

Ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο είχαν την ευκαιρία να αποθανατίσουν οι ντόπιοι στον ουρανό της πολιτείας Ουαϊόμινγκ των ΗΠΑ. Η φωτογραφία κάνει το γύρο του κόσμου και κόβει την ανάσα
Η εντυπωσιακή φωτογραφία
Facebook
2'

Έκπληκτοι παρατηρητές του ουρανού στην πολιτεία του Ουαϊόμινγκ των ΗΠΑ τράβηξαν φωτογραφίες ενός σπάνιου σχηματισμού από σύννεφα που «συντρίβεται» στον ορίζοντα και θυμίζει κύματα σερφ στον ωκεανό. «Αυτό ήταν ιδιαίτερο και κατάλαβα αμέσως ότι έπρεπε να το αποτυπώσω», είπε η Ρέιτσελ Γκόρντον. Το φαινόμενο ήταν ορατό την Τρίτη (6/12) πάνω από την κορυφή των βουνών Bighorn στην πόλη Σέρινταν.

Γνωστή ως αστάθεια Kelvin-Helmholtz, το φαινόμενο σχηματίζεται όταν ένα ταχύτερο ρεύμα αέρα κινείται πάνω από τον ανερχόμενο αέρα κάτω. Η Γκόρντον, είπε στο BBC News ότι πήρε τις εικόνες έξω από το σπίτι των γονιών της και τις δημοσίευσε στη σελίδα Facebook Wyoming. «Ήταν μια στιγμή που προκάλεσε δέος. Χαίρομαι που και άλλοι μπορούν να απολαύσουν την εμπειρία τώρα» τόνισε.

Ο Matt Taylor του BBC Weather λέει ότι οι φωτογραφίες είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά και επικά παραδείγματα σύννεφων Kelvin-Helmholtz που έχει δει ποτέ. «Μέρος της ομορφιάς των νεφών Kelvin-Helmholtz είναι ότι δείχνουν πραγματικά τη ρευστότητα της ατμόσφαιρας», είπε.

«Πώς η ατμόσφαιρα κινείται και ανταποκρίνεται στο περιβάλλον γύρω της, όπως τα κύματα στον ωκεανό. Ο αέρας ουσιαστικά ανεβαίνει και πέφτει πάνω στον εαυτό του» Ο σχηματισμός σύννεφων πήρε το όνομά του από τους επιστήμονες λόρδο Κέλβιν και Χέρμαν φον Χέλμχολτζ, οι οποίοι μελέτησαν τη φυσική πίσω από το φαινόμενο.

Η Εταιρεία Cloud Appreciation Society που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο περιγράφει τέτοιους σχηματισμούς ως το «πετράδι»του στέμματος σε πολλές συλλογές cloud spotters. Γνωστά και ως σύννεφα fluctus, θεωρούνται πιθανή έμπνευση για τον πίνακα του Βαν Γκογκ Έναστρη Νύχτα.