Νέο θρίλερ για το πλαφόν στην ΕΕ: Tέλος χρόνου για τη συμφωνία

Στα ύψη οι διαφωνίες σχετικά με το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου στην ΕΕ, ένα 24ωρο πριν από το κρίσιμο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας που διεξάγεται αύριο (13/12) στις Βρυξέλλες

Αύριο το κρίσιμο ραντεβού των υπουργών Ενέργειας στην ΕΕ
Αύριο το κρίσιμο ραντεβού των υπουργών Ενέργειας στην ΕΕ
Α.Ρ
3'

Tελειώνει ο χρόνος για να επιτευχθεί συμφωνία με στόχο τον περιορισμό των τιμών φυσικού αερίου ενόψει της αυριανής έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών ενέργειας της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Οι χώρες της ΕΕ παραμένουν έντονα διχασμένες σχετικά με το πλαφόν και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται μέχρι την τελευταία στιγμή, με ορισμένους αξιωματούχους της ΕΕ να παραμένουν δύσπιστοι για την άρση του αδιεξόδου.

Δώδεκα χώρες της ΕΕ πιέζουν για χαμηλότερο ανώτατο όριο τιμών στο φυσικό αέριο, εντείνοντας τις ανησυχίες ότι το μπλοκ μπορεί να αποτύχει για μία ακόμη φορά να καταλήξει σε «ντιλ» για το μέτρο, ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσίευσε το POLITICO.

Οι πρεσβευτές συναντήθηκαν το Σάββατο για να συζητήσουν τον μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς της Επιτροπής, ο οποίος σύμφωνα με τις Βρυξέλλες θα περιορίσει τις υπερβολικές αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο της Επιτροπής, το ανώτατο όριο θα ενεργοποιηθεί όταν οι τιμές στον ευρωπαϊκό δείκτη αναφοράς χονδρικής εμπορίας φυσικού αερίου — το ολλανδικό TTF — φτάσουν τα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα για δύο εβδομάδες, εάν αυτές οι τιμές είναι πάνω από 58 ευρώ ανά MWh υψηλότερες από το υγροποιημένο φυσικό τιμές φυσικού αερίου στην παγκόσμια αγορά.

Ωστόσο, οι χώρες παραμένουν έντονα διχασμένες σχετικά με το σχέδιο, το οποίο σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να «θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα» στην ευρωζώνη.

Ο τελευταίος συμβιβασμός από το Συμβούλιο, σύμφωνα με το POLITICO ( ημερομηνία 9 Δεκεμβρίου) πρότεινε τη μείωση του ανώτατου ορίου σε 220 ευρώ ανά MWh για πέντε ημέρες και 35 ευρώ ανά MWh, με τις παγκόσμιες τιμές LNG.

Αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για τις 12 χώρες που αντιδρούν ζητώντας πανευρωπαϊκό πλαφόν σε «λογικά επίπεδα». Η λίστα εκτός από την Ελλάδα περιλαμβάνει το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Κροατία, τη Λετονία, την Ιταλία, τη Λιθουανία, τη Μάλτα, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία. Αυτές οι χώρες - αρκετές για να σχηματίσουν μια μειοψηφία αποκλεισμού και να τορπιλίσουν την όποια συμφωνία - ζήτησαν να μειωθεί σημαντικά το ανώτατο όριο, στα 160 ευρώ ανά MWh με 20 ευρώ ανά MWh, σύμφωνα με το έγγραφο.

Θέλουν επίσης το μέτρο να ισχύει για όλα τα παράγωγα, και όχι μόνο για τις συναλλαγές ενός μήνα. Αλλά αυτό είναι κάτι που ορισμένες χώρες που είναι πιο δύσπιστες στο ανώτατο όριο τιμών –όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Δανία, η Εσθονία και το Λουξεμβούργο– θεωρούν «κόκκινη γραμμή», είπε ένας διπλωμάτης.

Ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας Γιόζεφ Σικέλα κάλεσε τις κυβερνήσεις της ΕΕ να ξεπεράσουν το αδιέξοδο σχετικά με το προτεινόμενο ανώτατο όριο τιμής για το φυσικό αέριο για να συμβάλλουν στον περιορισμό του ενεργειακού κόστους για νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Οι πρεσβευτές της ΕΕ πρόκειται να επαναλάβουν τις συνομιλίες για την πρόταση σήμερα (12/12) για να προετοιμάσουν το έδαφος πριν από μια έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας μια ημέρα αργότερα, στην οποία θα προεδρεύσει ο Σικέλα, επειδή η χώρα του ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή