Qatar Gate: O «γίγαντας», το Μαρόκο και οι διακοπές των 100.000 ευρώ

Qatar Gate: Το αίτημα έκδοσης του πρώην ευρωβουλευτή Παντζέρι στο Βέλγιο φέρνει στο φως νέα στοιχεία από το σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς

Στο στόχαστρο του Qatar Gate o Παντζέρι (δεξιά)
Στο στόχαστρο του Qatar Gate o Παντζέρι (δεξιά)
Α.Ρ
4'

Nέα στοιχεία και λεπτομέρειες για τις κατηγορίες που βαραίνουν τον Ιταλό, πρώην ευρωβουλευτή, Αντόνιο Παντζέρι και την οικογένειά του φέρνει στο φως το Politico, επικαλούμενο το αίτημα έκδοσής τους στις βελγικές Αρχές.

Ο Παντζέρι κατηγορείται για παράνομες δοσοληψίες με το Κατάρ και το Μαρόκο. Τα χρήματα προήλθαν από κάποιον που αποκαλούσαν «γίγαντα», αποκαλύπτει το Politico και αυτός ο αινιγματικός «γίγαντας» με μια πιστωτική κάρτα. Αυτή η πιστωτική κάρτα βρέθηκε στα χέρια της συζύγου και της κόρης του πρώην Ευρωβουλευτή Παντζέρι, οι οποίες τη χρησιμοποιούσαν για δικούς τους σκοπούς.

Αυτή είναι μόνο μία από τις πολλές...σουρεαλιστικές λεπτομέρειες που προκύπτουν από το αίτημα έκδοσης από έναν Βέλγο εισαγγελέα που προσπαθεί να αποκαλύψει εάν το Κατάρ και το Μαρόκο «αγόρασαν επιρροή» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η οικογένεια του Παντζέρι είναι στο στόχαστρο μίας διευρυνόμενης διεθνούς έρευνας που έχει ήδη οδηγήσει στη σύλληψη της πρώην αντιπροέδρου της Ευρωβουλής, Εύας Καϊλή και έχει κάνει τις Βρυξέλλες να αναρωτιούνται ποιος θα μπορούσε να είναι ο επόμενος.

Σύμφωνα με το αίτημα έκδοσης που περιήλθε στην κατοχή του POLITICO, ο Παντζέρι κατηγορείται ότι στηρίχθηκε σε πρώην συναδέλφους του στο Κοινοβούλιο προς όφελος του Κατάρ και του Μαρόκου και πήρε χρήματα για να το κάνει. Η οικογένειά του, λένε οι ανακριτές, φαίνεται πως γνώριζε την παράνομη συμπεριφορά του.

Τα «δώρα» του Μαροκινού πρέσβη στην Πολωνία

Η σύζυγος του Mαρία Ντολόρες Κολεόνι και η κόρη του Σίλβια Παντζέρι «φαίνεται να γνωρίζουν πλήρως τις δραστηριότητες» του σύμφωνα με το ένταλμα ενώ «συμμετείχαν ακόμη και στη μεταφορά των δώρων». Ο άνθρωπος πίσω από αυτά τα δώρα; Ο Aμπντεραχίμ Ατμούν, πρεσβευτής του Μαρόκου στην Πολωνία, σύμφωνα με το έγγραφο.

Είναι όμως ο Aτμούν ο γίγαντας; δεν το αποκαλύπτει το έγγραφο. Το αίτημα έκδοσης περιλαμβάνει επίσης προσωπικές λεπτομέρειες οικογενειακών συζητήσεων. Ακούγονται φλυαρίες για χρήματα και παζάρια για πολυτελή σχέδια διακοπών. Η σύζυγος του Panzeri, αναφέρει, «είχε ρίξει μια ματιά στις τιμές για ένα οικογενειακό ταξίδι κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων» και «του είπε ότι δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να ξοδέψει 100.000 ευρώ για τις διακοπές, όπως πέρυσι, και σκέφτηκε ότι η τρέχουσα πρόταση, δηλαδή 9.000 ευρώ το άτομο μόνο για τη διαμονή, ήταν πολύ ακριβή».

Στο στόχαστρο η κόρη και η σύζυγος Παντζέρι

Το έγγραφο καταγράφει τη γλωσσική επιλογή της Κολεόνι για να υπονοήσει την ενοχή του συζύγου της. Χαρακτηριστικό είναι ότι η ίδια χρησιμοποιούσε την γαλλική λέξη «combines», για να περιγράψει τα ταξίδια και τα επιχειρηματικά του ζητήματα. Η λέξη, γράφουν οι ερευνητές, «είναι υποτιμητική και υποδηλώνει ότι ο σύζυγός της χρησιμοποιεί έξυπνα και συχνά άδικα μέσα για να πετύχει τους στόχους του».

Το έγγραφο αναφέρει επίσης ότι η σύζυγός του παρότρυνε τον σύζυγό της να ανοίξει έναν βελγικό τραπεζικό λογαριασμό, επιμένοντας «ότι δεν ήθελε να κάνει πράγματα και κάθε είδους επεμβάσεις χωρίς εκείνη να μπορεί να τον ελέγξει».

Παρόμοιοι ισχυρισμοί πλήττουν την κόρη του ζευγαριού, Σίλβια, όπως φαίνεται στο έγγραφο. Μιλώντας για τα δώρα από τον πρέσβη του Μαρόκου, το έγγραφο διευκρινίζει ότι «τα αδικήματα αναφέρονται στην απομαγνητοφώνηση των τηλεφωνικών χτυπημάτων, κατά την οποία η Σίλβια σχολίαζε την παροχή των «δώρων» από τα οποία στη συνέχεια προφανώς ωφελήθηκε».

Τόσο η μητέρα όσο και η κόρη κατηγορούνται στο έγγραφο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα των προϊόντων του εγκλήματος. Κινδυνεύουν έως και με πέντε χρόνια φυλάκισης.

Το έγγραφο τόνισε ότι και οι τρεις είναι αθώοι μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή τους και καθιστά σαφές ότι τα αδικήματα διαπράχθηκαν μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2021 και 8 Δεκεμβρίου 2022, όταν η ιταλική αστυνομία τους έθεσε υπό κράτηση. Το ζευγάρι αρνήθηκε οποιαδήποτε αδικοπραγία στις ιταλικές αρχές, οι οποίες συμφώνησαν ότι μπορούν να εκδοθούν στο Βέλγιο.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή