La Repubblica: Η Καϊλή δεν πείθει ότι δεν γνώριζε για τoν Τζόρτζι
Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι αποκαλύψεις γύρω από το σκάνδαλο του Qatargate και ειδικά για τον ρόλο της Εύας Καϊλή στην υπόθεση που έχει προκαλέσει «τριγμούς» στο Ευρωκοινοβούλιο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της ιταλικής εφημερίδας «La Repubblica» Τζουλιάνο Φοσκίνι που ασχολείται ενδελεχώς με τις εξελίξεις στην υπόθεση, οι βελγικές αρχές δεν σχεδίαζαν, σε πρώτη φάση, να συλλάβουν την Εύα Καϊλή. Αλλά ο εντοπισμός των χρημάτων στο σπίτι της δεν τους άφησε άλλη επιλογή.
Παράλληλα, μιλώντας στον Alpha, ο Ιταλός δημοσιογράφος τόνισε ότι οι Βέλγοι δικαστές δεν έχουν πειστεί ότι μια έμπειρη πολιτικός όπως η Εύα Καϊλή δεν γνώριζε για την ύπαρξη των χρημάτων στο σπίτι της, αλλά ούτε και για την εμπλοκή του συζύγου της Φραντσέσκο Τζόρτζι, σε συναλλαγές διαφθοράς με το Κατάρ.
Μάλιστα ο Τζουλιάνο Φοσκίνι αποκάλυψε ότι σύμφωνα με πηγές στις Βρυξέλλες ότι ο Τζόρτζι συνεργάζεται με τη βελγική Δικαιοσύνη, παρέχοντας ονόματα και στοιχεία, προκειμένου να πετύχει συμβιβασμό για μια πιο «ελαφριά» ποινή για τον ίδιο. Ακόμη, έκανε την αποκάλυψη ότι μία ημέρα πριν από την επιχείρηση της βελγικής αστυνομίας στις 8 Δεκεμβρίου, εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο βρίσκονταν μαζί σε πάρτι, που διοργάνωσε ο πρέσβης του Κατάρ.
Καϊλή: Το οικόπεδο 300.000 ευρώ που αγόρασε με τον Τζόρτζι στην Πάρο
Ερωτήματα προκαλούν οι αγορές στις οποίες είχε προχωρήσει στο πρόσφατο παρελθόν η Εύα Καϊλή μαζί με τον σύζυγο της Φραντζέσκο Τζιόρτζι. Το ζευγάρι που φαίνεται να απολάμβανε μια χλιδάτη ζωή, φαίνεται πως πριν από περίπου 9 μήνες απέκτησε ένα αγροτεμάχιο 9 στρεμμάτων στην Πάρο.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά βρίσκεται σε πλαγιά της θέσης Βουνάλια στην περιοχή του Κώστου, με πανοραμική θέα προς τον κάμπο, το Υστέρνι και τη θάλασσα. Αναφέρεται δε, σύμφωνα με την ιστοσελίδα parianostypos.gr, ότι το οικόπεδο αγοράστηκε έναντι 300.000 ευρώ, κι έτσι φαίνεται να μπαίνει στο μικροσκόπιο της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος.
Υπενθυμίζεται ότι ο οικονομικός εισαγγελέας Χρήστος Μπαρδάκης έδωσε επείγουσα παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και ανέθεσε σε δυο επίκουρους εισαγγελείς να ερευνήσουν εαν η ευρωβουλευτής έχει διαπράξει το αδίκημα της δωροληψίας πολιτικού προσώπου, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, αλλά και τη διερεύνηση κάθε άλλου αυτεπαγγέλτως διωκόμενου αδικήματος.
«Το Υστέρνι είναι μία από τις προνομιακές περιοχές της Πάρου. Είναι η Εκάλη του νησιού και ένα exclusive σημείο. Σήμερα η αξία του οικοπέδου θα ήταν σημαντικά παραπάνω από τις 300.000 ευρώ που δόθηκαν για την αγορά του. Δεν θα έβγαινε στην αγορά κάτω από 600.000 ευρώ», δήλωσε σχετικά με το οικόπεδο ο μεσίτης Κοσμάς Θεοδωρίδης μιλώντας στο Mega
«Η Εύα Καϊλή μπορεί να είναι δίπλα σε μια δολοφόνο στις φυλακές Χάρεν»
Στο πρότυπο σωφρονιστικό συγκρότημα των φυλακών Χάρεν παραμένει η Εύα Καϊλή. Η 44χρονη πολιτικός θα βρίσκεται σε αυτή τη φυλακή μέχρι και τις 22 Δεκεμβρίου, όταν και θα οδηγηθεί ενώπιον του ανακριτή για να απολογηθεί και στη συνέχεια να αποφασιστεί το αν θα παραμείνει κρατούμενη μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης της.
Σύμφωνα με τον Βέλγο δημοσιογράφο, Μισέλ Γκεγιέ, ο οποίος μίλησε στην τηλεόραση του Star, η Εύα Καϊλή κρατείται σε μια φυλακή η οποία εγκαινιάστηκε μόλις τον Οκτώβριο του 2022.
Στις φυλακές Χάρεν, που χαρακτηρίζονται ως οικολογικές, υπάρχουν γήπεδα και άλλοι κοινοί χώροι ενώ τα κελιά είναι μικρά, σύγχρονα, δωμάτια στα οποία η κάθε κρατούμενη μπορεί να απομονωθεί μόνη της. Αυτά περιλαμβάνουν κρεβάτι, γραφείο, τηλεόραση ενώ έχουν και ένα παράθυρο.
Ο ίδιος δημοσιογράφος υποστήριξε πως η Εύα Καϊλή μπορεί να έχει συναναστροφές με άλλες 20 κρατούμενες. Ανάμεσα σε αυτές πιθανότατα υπάρχουν γυναίκες που έχουν σκοτώσει ή έχουν βιάσει, ενώ υπάρχουν σίγουρα και κρατούμενες για εγκλήματα «λευκού κολάρου», δηλαδή για οικονομικά εγκλήματα.
«Δεν αποκλείεται η Ελληνίδα αντιπρόεδρος να είναι δίπλα σε μια κρατούμενη που έχει σκοτώσει τον σύζυγό της ή έχει βιάσει τα παιδιά της», είπε χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος.
Corriere della Serra: H 10ωρη απολογία «ποταμός» του συζύγου της Καΐλή
Ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο οποίος θεωρείται ένα από τα πρόσωπα-κλειδιά στην ερεύνα των βελγικών αρχών για το σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, «ήταν ποταμός» στην ανάκρισή του το περασμένο Σάββατο (10/12) γράφει μεταξύ άλλων η ιταλική εφημερίδα Corriere della Serra.
«Μιλούσε για δέκα ώρες υποχρεώνοντας τον επικεφαλής εισαγγελέα της έρευνας να αναβάλει τις ανακρίσεις των υπολοίπων προσώπων για την επόμενη ημέρα. Ανέφερε ονόματα και επίθετα, έδωσε εξηγήσεις, είπε σε ποιον και από ποιον διακινήθηκαν τα χρήματα από την ΜΚΟ Fight Impunity, την οποία είχε ιδρύσει ο επίσης κατηγορούμενος για το Qatargate, Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντζέρι. Επίσης αναφέρθηκε σε μεγάλες δωρέες που έγιναν χάρη στο κύρος που της έδιναν τα μέλη του συμβουλίου επί τιμή στο οποίο συμμετείχαν κάτοχοι βραβείων Νόμπελ, πρώην επίτροποι και πρώην πρωθυπουργοί» αναφέρει η Corriere.
Κατά το δημοσίευμα ο Τζιόρτζι ανέλαβε όλη την ευθύνη για τα χρήματα που βρέθηκαν σε χαρτονομίσματα των 20 και 50 ευρώ, σε μία προσπάθεια να «σώσει» εκείνη που έχει να χάσει τα περισσότερα, τη σύζυγό του δηλαδή που είναι μητέρα και ένα πρόσωπο του οποίου πλήττεται το κύρος. Σύμφωνα με την Corriere della Serra ο Τζιόρτζι «έσπασε» και παραδέχθηκε τα γεγονότα, ότι, δηλαδή, αυτός και μόνο αυτός έλαβε τα χρήματα που βρέθηκαν στο διαμέρισμα στο κέντρο των Βρυξελλών στο οποίο ζούσε με την Εύα Καϊλή.
Από αυτά τα χρήματα ήταν όσα βρέθηκαν στη βαλίτσα του πατέρα της κας Καϊλή, όταν τον σταμάτησαν αστυνομικοί έξω από το ξενοδοχείο Sofitel στην πρωτεύουσα του Βελγίου την 9η Δεκεμβρίου. «Όλα έγιναν εκείνες τις ώρες, όταν η Καϊλή είδε τα χρήματα, δεν πήρε πειστική απάντηση για την προέλευσή τους και ζήτησε αμέσως να φύγουν από το σπίτι. Ο πατέρας της ανέλαβε να είναι ο κούριερ γιατί δεν υπήρχε άλλος», ήταν η εξήγηση που έδωσε.
Η ιταλική εφημερίδα επισημαίνει, επίσης, την δεύτερη έρευνα σε βάρος της Εύας Καϊλή που έγινε γνωστή το απόγευμα της Πέμπτης (15/12) για απάτη εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ, σε σχέση με τη διαχείριση της κοινοβουλευτικής αποζημίωσης, και ιδίως όσον αφορά την αμοιβή των διαπιστευμένων κοινοβουλευτικών βοηθών.
Στο δημοσίευμα, τέλος, γίνεται αναφορά στην έρευνα που ξεκίνησε στην Αθήνα η Οικονομική Εισαγγελία για τα αδικήματα της δωροληψίας και ξεπλύματος μαύρου χρήματος από την Εύα Καϊλή με την προϋπόθεση η ευρωβουλευτής να μη διώκεται στο Βέλγιο για τα ίδια πραγματικά περιστατικά.