Σαρλ Μισέλ: Το Qatar-Gate «βλάπτει» την αξιοπιστία της ΕΕ
Το σκάνδαλο διαφθοράς «Qatar-Gate» που συγκλονίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι «δραματικό και επιζήμιο για την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και δυσκολεύει τις Βρυξέλλες να αντιμετωπίσουν πολλαπλές κρίσεις που μαίνονται, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σε αποκλειστική συνέντευξη στο POLITICO.
Μιλώντας στα γραφεία του στο κτίριο Europa των Βρυξελλών, ο Μισέλ είπε ότι ανησυχεί πολύ για τις κατηγορίες για εγκληματική επιχείρηση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθορά που ασκεί η βελγική αστυνομία εναντίον νυν και πρώην μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τις τελευταίες ημέρες.
«Πρέπει πρώτα να πάρουμε μαθήματα από αυτό και να καταλήξουμε σε μια δέσμη μέτρων για να αποφύγουμε ανάλογα πράγματα, για να αποτρέψουμε τη διαφθορά στο μέλλον», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου που βρίσκεται τώρα στη δεύτερη θητεία του ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του οργάνου που συγκαλεί τους ηγέτες των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε. Αλλά το σκάνδαλο «καθιστά ακόμη πιο δύσκολο για εμάς να επικεντρωθούμε στις οικονομικές και ενεργειακές κρίσεις που επηρεάζουν τις ζωές των ευρωπαίων πολιτών αυτή τη στιγμή», είπε.
Η βελγική αστυνομία έχει συλλάβει πολλά άτομα, μεταξύ των οποίων την Ελληνίδα ευρωβουλευτή Eύα Καϊλή και τον Ιταλό σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, καθώς και τον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι και τον Νικολό-Φίγκα Ταλαμάνκα, γενικό γραμματέα μιας ομάδας εκστρατείας για το κράτος δικαίου.
Η αστυνομία σφράγισε επίσης πολλά γραφεία στο κοινοβούλιο και κατέσχεσε τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά μετά από, όπως λένε, μια έρευνα σε όλη την Ευρώπη ενός έτους για φερόμενη διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος.
Την ώρα που το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου έφτανε στο αποκορύφωμά του στο Κατάρ, η υπόθεση επιβεβαίωσε την εικόνα του πετρελαιοβασιλείου ως χώρα που «εξαγοράζει» και αποτελεί κέντρο κακοήθους ανάμιξης και επιρροής και της ΕΕ ως «σκοτεινής παιδικής χαράς για διεφθαρμένους, εξουσιομανείς ευρωπαϊστες», σημειώνει η ιστοσελίδα.
«Η ΕΕ έχει γίνει πρωτοσέλιδο παγκόσμιων εφημερίδων μόνο μερικές φορές τον τελευταίο χρόνο - για παράδειγμα όταν απαγορεύσαμε τον κινητήρα εσωτερικής καύσης και τώρα με αυτό το σκάνδαλο διαφθοράς», θρηνούσε στο POLITICO η Βαλερί Χάγιερ, Γαλλίδα ευρωβουλευτής από το κόμμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
Ο Μισέλ αναγνώρισε ότι ο μέσος Ευρωπαίος είναι απίθανο να κάνει διαφοροποίηση μεταξύ των τριών μεγάλων οργάνων της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του οποίου ο ίδιος ηγείται και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία λειτουργεί ως εκτελεστική εξουσία και προτείνει νομοθεσία.
Η κηλίδα του σκανδάλου θα κάνει τη δουλειά του πολύ πιο δύσκολη καθώς επιδιώκει να «ανανεώσει τους γαμήλιους όρκους της ΕΕ» το νέο έτος και προσπαθεί να αντιμετωπίσει μια σειρά ζητημάτων που περιέγραψε ως «υπαρξιακά για το ευρωπαϊκό εγχείρημα».
Αυτές περιλαμβάνουν διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ σχετικά με το πρόγραμμα για τη μείωση του πληθωρισμού που έχει πανικοβάλει τους Ευρωπαίους ηγέτες που ανησυχούν για την ανταγωνιστικότητα των «27». Εάν η Ευρώπη δεν μπορεί να δώσει μια επαρκή απάντηση τις επόμενες εβδομάδες, τότε κινδυνεύει με τον «κατακερματισμό της ενιαίας αγοράς», είπε ο Μισέλ. Είπε ότι το άλλο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι «η υπερβολική εξάρτηση από την Κίνα και η πίεση που ασκείται σε εμάς από την Κίνα».