Qatar Gate: Η κωδικοποιημένη φράση και οι ψήφοι στα «ντιλ» με χορηγούς
Qatar Gate: Η ομάδα που κατηγορείται για τη δημιουργία συστήματος διαφθοράς στην καρδιά των Βρυξελλών εργαζόταν επίσης για να εξασφαλίσει κρίσιμες ψήφους, αποκαλύπτει το Il Fatto Quotidiano
Δεν διακυβεύονταν μόνο δωροδοκίες. Oι εγκέφαλοι του λεγόμενου Qatar-Gate εργάστηκαν επίσης για να εγγυηθούν κρίσιμες, ευνοϊκές ψήφους για τους «χορηγούς» τους. Αυτό υποστηρίζουν οι αναλυτές των βελγικών μυστικών υπηρεσιών (Vsse) που έχουν ξεκινήσει έρευνα για τις δωροδοκίες που κατέβαλαν το Κατάρ και το Μαρόκο για να επηρεάσουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Η ομάδα εργαζόταν με αντάλλαγμα την εκλογική υποστήριξη που ενορχηστρώθηκε από τις μαροκινές αρχές και σημαντικά χρηματικά ποσά, συνολικά πολλά εκατομμύρια ευρώ, πληρώθηκαν λαθραία, σε μετρητά, από το Μαρόκο και το Κατάρ», αναφέρει η έκθεση . Αυτό προκύπτει από τις πρώτες παραδοχές του Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι, που θεωρείται ο κύριος αρχιτέκτονας του «συστήματος» μαζί με τον βοηθό του Φραντσέσκο Τζιόρτζι και τον πρώην ευρωβουλευτή του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Ιταλίας (PD), ένα νέο στοιχείο λοιπόν προστίθεται στο σκάνδαλο-μαμούθ που κλονίζει τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.
Κρίσιμες λεπτομέρειες θα μπορούσαν να περιέχονται σε ορισμένες συνομιλίες που έχουν στη διάθεσή τους οι ανακριτές. Για παράδειγμα μία απο αυτές έγινε στις 14:51 στις 3 Οκτωβρίου του 2022. Ο Παντσέρι είναι στο τηλέφωνο με τον Τζιόρτζι και πρώτα από όλα λέει ότι καταλαβαίνει γιατί ο ευρωβουλευτής Mαρκ Ταραμπέλα δυσκολεύεται να πάει στο Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο. «Έμαθα ότι ο Πολ Μανέτ απαγόρευσε σε όλους τους βουλευτές να πάνε εκεί την περίοδο του Παγκοσμίου Κυπέλλου», λέει.
Ο Mανέτ δεν είναι ένας οποιοσδήποτε πολιτικός: είναι δήμαρχος του Σαρλρουά και πρόεδρος των Σοσιαλιστών του Βελγίου, επομένως ηγέτης του κόμματος του Ταραμπέλα. Την παραμονή του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο Mανέτ είπε ότι κανένας πολιτικός «για λόγους ευπρέπειας», δεν θα έπρεπε να γίνει αντιληπτός στα γήπεδα της Ντόχα. Στο Βέλγιο, η απόφαση να παρευρεθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ προκάλεσε θυελλώδη πολιτική συζήτηση: και αυτό γιατί υπήρχε φόβος να νομιμοποιηθεί μια χώρα που εξακολουθεί να παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις από την άποψη της διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και, κυρίως των εργαζομένων.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η επιβεβαίωση του αρχηγού των Βέλγων Σοσιαλιστών έφερε σε δύσκολη θέση τον Ταραμπέλα και επίσης δημιούργησε προβλήματα στην ομάδα του Πάντσερι. Στην υποκλοπή, μάλιστα, ακούγεται ότι ο πρώην ευρωβουλευτής είναι νευρικός. Το λέει στο τηλέφωνο στον συνεργάτη του: «Κατάλαβες;». Ο Τζιόρτζι ξέσπασε σε γέλια: «Απίστευτο». Μια απαγόρευση που συνδέεται με τα ταξίδια στη Ντόχα για τους πολιτικούς, κινδυνεύει να καταστρέψει τα σχέδια του δικτύου.
«Το Βέλγιο είναι στο Κατάρ»
Τόσο πολύ που ο Παντσέρι, συνήθως πολύ προσεκτικός για το φόβο υποκλοπών, μίλησε λίγο αργότερα και στη Mαρία Αρένα. Πάντα στο τηλέφωνο. Είναι 18:31 και ο ευρωβουλευτής επανέρχεται με το τελεσίγραφο του Μανέτ: «Τώρα θέλω να δω τι θα κάνει ο Mαρκ», τολμάει. Στη συνέχεια επεμβαίνει ο Παντσέρι με κάτι που ακούγεται από όλες τις απόψεις σαν προειδοποίηση: «Ο Mαρκ θα πρέπει να μείνει στο πλευρό των οπαδών αν θέλει τις ψήφους». «Ναι;», απαντά η Αρένα.
Και ο Παντσέρι απαντάει: «Επειδή το Βέλγιο είναι στο Κατάρ». Μια μυστηριώδης φράση την οποία όμως η Βελγίδα ευρωβουλευτής φαίνεται να καταλαβαίνει αμέσως: «Ναι, ξέρω, ξέρω», λέει. Τι εννοεί όμως ο Παντσέρι όταν λέει «Το Βέλγιο είναι στο Κατάρ»; Είναι ένα από τα ερωτήματα στο επίκεντρο της έρευνας του δικαστή Mισέλ Κλεζ. Οι ανακριτές υποστηρίζουν ότι ο Παντσέρι δωροδοκήθηκε από το Κατάρ με μετρητά, ενώ η «εκλογική υποστήριξη» ενορχηστρώθηκε «από τις μαροκινές αρχές».
Και μάλιστα, 556.000 Μαροκινοί ζουν στο Βέλγιο: περισσότεροι από τους μισούς (333.000) βρίσκονται στην εκλογική περιφέρεια του Ταραμπέλα, ευρωβουλευτή από το 2004. Από την έρευνα, προέκυψε ότι είναι ένας από τους πολιτικούς που βρίσκονται πιο κοντά στον Παντσέρι. Στις ανακρίσεις του πάντως ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής φόρτωσε κάποιες ευθύνες στον Ταραμπέλα. «Πήγε στο Κατάρ», ισχυρίστηκε.
Εν τω μεταξύ, η επιχείρηση «Καθαρά Χέρια» έχει αρχίσει στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές: η ομάδα, στην πραγματικότητα, έθεσε σε διαθεσιμότητα έναν από τους ανώτερους αξιωματούχους της για «βαρεία αμέλεια» αναφέροντάς το στους ανακριτές. Από ό,τι αποδεικνύεται είναι ο Έλνταρ Μαμέντοφ, ο Λετονός που θεωρείται «κοντά στο Ιράν» και ήταν μεταξύ των υπευθύνων για τον φάκελο της Ντόχα. Είναι ο Μαμέντοφ που έκανε «high five» με τον Tζιόρτζι, μετά το «πράσινο φως» στις βίζες για το Κατάρ. Και είναι πάντα αυτός, σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό βοηθό, που έχει λάβει δωρεάν εισιτήρια για το Παγκόσμιο Κύπελλο από τη Ντόχα.