ΗΠΑ:Το πολικό ψύχος σαρώνει-Χωρίς ρεύμα χιλιάδες σπίτια & επιχειρήσεις
Σε συναγερμό βρίσκονται οι ΗΠΑ λόγω του πολικού ψύχους που σαρώνει τη χώρα. Οι Αμερικανοί βιώνουν τα πιο παγωμένα Χριστούγεννα των τελευταίων 40 ετών. Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και οι ΗΠΑ έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Το Σαββατοκύριακο οι θερμοκρασίες αυτές θα παραμείνουν ανατρέποντας τα σχέδια των Χριστουγεννιάτικων διακοπών για χιλιάδες οικογένειες, αφού αφήνει πάνω από 1.000.000 σπίτια και επιχειρήσεις χωρίς ρεύμα.
Ο πιο βαρύς παγετός έδειξε τα δόντια του στα νότια τμήματα των πολιτειών Λουιζιάνα, Αλαμπάμα, Φλόριντα και Τζόρτζια. Ωστόσο σύμφωνα με μετεωρολόγους τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα αρχίσουν να εκτονώνονται από τη Δευτέρα, με τη θερμοκρασία να συνεχίζει να είναι κάτω από το 0 αλλά σε πιο φυσιολογικά επίπεδα.
Αποδιοργάνωση των πτήσεων
Περισσότερες από 3.900 πτήσεις από τις αεροπορικές εταιρείες έχουν ακυρωθεί στις ΗΠΑ εξαιτίας μίας τεράστιας χιονοθύελλας που έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία πολλών αεροδρομίων της χώρας αναστατώνοντας τις ταξιδιωτικές μετακινήσεις των πολιτών εν μέσω των χριστουγεννιάτικων διακοπών.
Οι ακυρώσεις που έγιναν την Παρασκευή ακολουθούν τις σχεδόν 2.700 ακυρωμένες πτήσεις της Πέμπτης, όπως αναφέρει ο ιστότοπος παρακολούθησης πτήσεων FlightAware.
Εκτός όμως από πτήσεις, ακυρώθηκαν και δεκάδες δρομολόγια με τρένα κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων από την σιδηροδρομική εταιρεία Amtrak.
Ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων προκάλεσε και η αποπάγωση που έπρεπε να γίνει σε πολυάριθμα αμερικανικά αεροδρόμια με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) να αναφέρει πως, «το ψυχρό μέτωπο που διασχίζει τις Μεγάλες Λίμνες προς τα Βορειοανατολικά θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο» στις πτήσεις, προσθέτοντας ότι «καθυστερήσεις πτήσεων είναι πιθανές από τα αεροδρόμια της Βοστώνης προς την Πόλη της Ουάσινγκτον, τα διεθνή αεροδρόμια Σιάτλ-Τακόμα και Πόρτλαντ και Άσπεν» στο Κολοράντο.
Το διεθνές αεροδρόμιο Σιάτλ-Τακόμα ακύρωσε το 40% των πτήσεων από τις 8:30 το πρωί. Η FAA νωρίτερα σήμερα εξέδωσε ακυρώσεις εκεί λόγω χιονιού και παγετού.
Περισσότερο από το 40% των πτήσεων στο Ντιτρόιτ ακυρώθηκαν και το 18% στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ο' Χέαρ του Σικάγου, το οποίο σημείωσε ότι σήμερα στο Σικάγο αναμένονται ριπές ανέμου 40 έως 50 μίλια την ώρα.
Άλλες 3.800 πτήσεις στις ΗΠΑ είχαν καθυστερήσεις - συμπεριλαμβανομένου του 14% αυτών που εκτελούσαν οι American Airlines, United Airlines, Delta Air Lines και Southwest Airlines.
Η Southwest ακύρωσε 800 πτήσεις σήμερα, περίπου το ένα πέμπτο όλων των προγραμματισμένων πτήσεων, ενώ η Alaska Airlines ακύρωσε 321, ή το 41% των πτήσεων της.
Απαγόρευση μετακινήσεων
Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν από τα Χριστούγεννα η χιονοθύελλα σπάνιας σφοδρότητας που πλήττει τις ΗΠΑ έχει παραλύσει αεροδρόμια και δρομολόγια τρένων με περίπου 240 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή γύρω στο 70% του συνολικού πληθυσμού της χώρας να έχει λάβει το πρωί της Παρασκευής προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, όπως μεταδίδει η αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία (NWS).
Παρά τις προειδοποιήσεις και τις επικίνδυνες συνθήκες για μετακινήσεις σε πολλές Πολιτείες εκατομμύρια Αμερικάνοι έχουν βγει στους δρόμους ή σπεύδουν στα αεροδρόμια για να ταξιδέψουν για τις γιορτές.
Στην κομητεία Ίρι της Νέας Υόρκης εκδόθηκε απαγόρευση μετακινήσεων. «Μένουμε στο σπίτι (…) Δεν μπορώ να δω τίποτα στην άλλη πλευρά του δρόμου», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Τζένιφερ Ορλάντο, από την πόλη Χάμπουργκ, όπου ισχύει η απαγόρευση. Το θερμόμετρο έδειχνε -8 βαθμούς Κελσίου. Η γυναίκα είπε ότι επειδή ένα αυτοκίνητο έπεσε σε μια κολόνα του ηλεκτρικού, κόπηκε το ρεύμα στην περιοχή για περίπου τέσσερις ώρες.
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Αμερικανοί ήταν χωρίς ηλεκτρικό το μεσημέρι, κυρίως στη Βόρεια και τη Νότια Καρολίνα, το Κονέκτικατ και το Τέξας, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο Poweroutage.us.
Την Πέμπτη ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε τους Αμερικανούς «να ακούν τις προειδοποιήσεις» σε τοπικό επίπεδο και να τηρούν τις οδηγίες των αρχών, τονίζοντας ότι η θύελλα αυτή είναι «σοβαρή».
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Αυτοκινητιστών (ΑΑΑ), συνολικά, περίπου 112 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται ότι θα ταξιδέψουν τουλάχιστον 80 χιλιόμετρα από το σπίτι τους μεταξύ της 23ης Δεκεμβρίου και της 2ας Ιανουαρίου.
Κατάσταση έκακτης ανάγκης έχουν κηρύξει ήδη πολλές Πολιτείες, ανάμεσα τους και η Νέα Υόρκη, η Οκλαχόμα, το Κεντάκι, η Τζόρτζια και η Βόρεια Καρολίνα.
Τουλάχιστον πέντε νεκροί
«Ο κόσμος πρέπει να μείνει στο σπίτι του, να μην αποτολμήσει να βγει στους δρόμους», είπε το πρωί στο CNN ο κυβερνήτης του Κεντάκι Άντι Μπέσιρ. «Η οικογένειά σας θέλει να σας δει στο σπίτι τα Χριστούγεννα όμως κυρίως θέλει να σας δει ζωντανούς», πρόσθεσε. Λόγω του χιονιού και των ισχυρών ανέμων «μπορεί πολύ γρήγορα να έχουμε συνθήκες χιονοθύελλας», προειδοποίησε, διαβεβαιώνοντας ότι έχει ήδη κινητοποιηθεί η Εθνοφρουρά για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.
Ο κυβερνήτης επιβεβαίωσε ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δρόμους του Κεντάκι. Στην Οκλαχόμα, τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στον δρόμο.
Χιονοπτώσεις αναφέρονται στις βόρειες ΗΠΑ, κυρίως στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών.
Πώς κινείται το φαινόμενο
Οι μετεωρολόγοι όμως λένε ότι το αυτό το καιρικό φαινόμενο εκτείνεται από τα σύνορα με τον Καναδά μέχρι τα σύνορα με το Μεξικό στα νότια και από τα παράλια του Ειρηνικού στα βορειοδυτικά μέχρι τον Ατλαντικό στα ανατολικά. Το χαμηλό βαρομετρικό προκαλείται από τη σύγκρουση δύο αέριων μαζών: μιας πολύ ψυχρής που προέρχεται από την Αρκτική και μιας τροπικής από τον Κόλπο του Μεξικού. Αυτό που καθιστά έκτακτες τις συνθήκες είναι ότι η ατμοσφαιρική πίεση αυτή τη φορά μειώθηκε πάρα πολύ γρήγορα, μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες.
Στη Νέα Υόρκη το θερμόμετρο έδειχνε περίπου 10°C τον πρωί της Παρασκευής αλλά μέχρι το βράδυ θα πέσει στους -10°C. Στο Σικάγο, η θερμοκρασία κυμαινόταν το πρωί γύρω στους -20°C. Θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν καταγράφονταν επίσης μέχρι τα παράλια του Τέξας.
Θερμοκρασίες υπερβολικά χαμηλές για την εποχή προετοιμάζεται να δεχτεί και ο Καναδάς, με την μετεωρολογική υπηρεσία να έχει ήδη εκδώσει προειδοποιήσεις για χιονοθύελλες σε μεγάλο μέρος της χώρας. Στην Αλμπέρτα (δυτικά) και το Σασκάτσουαν (κεντρικός Καναδάς) τα θερμόμετρα έδειχναν -40 και -50 βαθμούς Κελσίου.