Qatar Gate: O Μαροκινός πράκτορας στην καρδιά του σκανδάλου

Politico: Ένας Μαροκινός πράκτορας, γνωστός στις γαλλικές και τις ισπανικές Αρχές, φέρεται να είναι το μεγάλο «ψάρι» πίσω από το Qatargate, με το κωδικό όνομα M118  
Ρόλο κλειδί στο σκάνδαλο φέρεται να διαδραμάτισε το Ραμπάτ
5'

O Mοχάμεντ Μπελαχρέτς, ένας πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών του Μαρόκου είναι το μεγάλο «κεφάλι», που εμπλέκεται στο σκάνδαλο του Qatar Gate όπως αποκαλύπτει το Politico. Φέρει το κωδικό όνομά M118 και εδώ και χρόνια περιφέρεται γύρω από ευρωπαϊκές υπηρεσίες κατασκοπείας.

Ο Μπελαχρέτς φαίνεται να βρίσκεται στο κέντρο ενός περίπλοκου ιστού που εκτείνεται από το Κατάρ και το Μαρόκο μέχρι την Ιταλία, την Πολωνία και το Βέλγιο. Υπάρχουν υποψίες ότι συμμετείχε σε έντονες προσπάθειες λόμπι και φερόμενη διαφθορά με στόχο Ευρωπαίους ευρωβουλευτές τα τελευταία χρόνια. Και αποδεικνύεται ότι ήταν γνωστός στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών εδώ και αρκετό καιρό.

Ο ρόλος του Ραμπάτ

Ο ρόλος του Ραμπάτ έρχεται ολοένα και περισσότερο στο προσκήνιο, καθώς οι έρευνες στρέφονται πλέον και πέρα από τον ρόλο του Κατάρ στις καταγγελίες διαφθοράς των Ευρωπαίων ευρωβουλευτών μετά την κατάσχεση 1,5 εκατ. ευρώ σε μετρητά σε επιδρομές σε τουλάχιστον 20 σπίτια και γραφεία από τη βελγική αστυνομία.

Μια πρόγευση είχε δώσει ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου Βίνσεντ Βαν Κουίκενμπορν αφήνοντας να εννοηθεί ότι για το σκάνδαλο ερευνάται και το Μαρόκο. «Μια χώρα που τα τελευταία χρόνια είναι ήδη στο προσκήνιο… όταν πρόκειται για παρεμβάσεις». Ηταν ξεκάθαρο ότι αναφέρεται στο Μαρόκο, αφού η υπηρεσία ασφαλείας του Ραμπάτ έχει κατηγορηθεί για κατασκοπεία στο Βέλγιο, όπου υπάρχει μεγάλη παροικία Μαροκινών.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica και τη βελγική Le Soir, ο Μπελαχρέτς είναι ένας από τους συνδέσμους που συνδέει τον πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι με τη μαροκινή μυστική υπηρεσία, DGED. Ο Παντσέρι βρίσκεται τώρα στη φυλακή, αντιμετωπίζοντας προκαταρκτικές κατηγορίες για διαφθορά στην έρευνα για το εάν το Μαρόκο και το Κατάρ αγόρασαν επιρροή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Στενός φίλος» του Μαρόκου ο Παντσέρι

Σε μια σειρά μαροκινών διπλωματικών τηλεγραφημάτων που διέρρευσαν από έναν χάκερ το 2014 και το 2015 (και τα οποία είδε το POLITICO), ο Παντσέρι περιγράφεται ως «στενός φίλος» του Μαρόκου, «ένας σύμμαχος με επιρροή» που είναι «ικανός να πολεμήσει τον αυξανόμενο ακτιβισμό των εχθρών μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Οι ερευνητές εξετάζουν τώρα πόσο στενός φίλος της χώρας ήταν ο Παντσέρι. Το αίτημα έκδοσης του Βελγίου για τη σύζυγο και την κόρη του, οι οποίες επίσης φέρεται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο διαφθοράς, αναφέρει «δώρα» από τον Αμπντεραχίμ Ατμούν, πρέσβη του Μαρόκου στη Βαρσοβία.

Για αρκετά χρόνια, ο Παντσέρι μοιράστηκε την προεδρία της κοινής κοινοβουλευτικής επιτροπής ΕΕ-Μαρόκου με τον Aτμούν έναν έμπειρο διπλωμάτη που επιθυμούσε να προωθήσει τα συμφέροντα του Μαρόκου στη λεγόμενη «φούσκα» των Βρυξελλών.

Όμως, τώρα υπάρχουν υποψίες οτι ο τελευταίος λάμβανε εντολές από τον Μπελαχρέτς, ο οποίος είναι «ένας επικίνδυνος άνθρωπος», δήλωσε στο Le Soir αξιωματούχος με γνώση της έρευνας. Υπό την εποπτεία του, ο Παντσέρι φέρεται να σφράγισε τη σχέση του με το DGED του Μαρόκου, αφού δεν κατάφερε να επανεκλεγεί στο Κοινοβούλιο το 2019.

Ο Μαροκινός κατάσκοπος μπορεί επίσης να είναι το κλειδί για την αποκάλυψη ενός από τα μυστήρια του σκανδάλου του Κατάρ: το μονοπάτι του χρήματος. Ένα βελγικό αίτημα έκδοσης που είδε το POLITICO αναφέρεται σε έναν αινιγματικό χαρακτήρα που συνδέεται με μια πιστωτική κάρτα που δόθηκε στους συγγενείς του Παντσέρι- ο οποίος είναι γνωστός ως «ο γίγαντας». Το θέμα είναι αν ο Μπελαχρέτς θα μπορούσε να είναι αυτός ο γίγαντας.

Οι πολλές ζωές ενός Μαροκινού κατασκόπου

Ο Μπελαχρέτς δεν είναι αρχάριος στους ευρωπαϊκούς κύκλους κατασκόπων, οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης εντοπίζουν την παρουσία του σε αρκετές υποθέσεις κατασκοπείας την τελευταία δεκαετία. Ο άνδρας από το Ραμπάτ τράβηξε πρώτα την προσοχή των αρχών σε σχέση με φερόμενη διείσδυση σε ισπανικά τζαμιά, η οποία το 2013 είχε ως αποτέλεσμα την απέλαση του Μαροκινού διευθυντή μιας ισλαμικής οργάνωσης στην Καταλονία, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Confidencial.

Ο Μπελαχρέτς φέρεται να ήταν υπεύθυνος για τη διαχείριση πρακτόρων στα τζαμιά κατόπιν εντολής της DGED, ενώ η σύζυγός του ήταν ύποπτη για ξέπλυμα χρήματος μέσω ενός ταξιδιωτικού γραφείου με έδρα την Ισπανία. Το δίκτυο διαλύθηκε το 2015, σύμφωνα με την El Mundo. Λίγο αργότερα, ο Μαροκινός πράκτορας επανεμφανίστηκε στη Γαλλία, όπου έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια υπόθεση διαφθοράς στο αεροδρόμιο Orly στο Παρίσι.

Πληροφορίες για... διακοπές πολλών αστέρων

Ένας Μαροκινός πράκτορας, ο οποίος ονομαζόταν τότε Mohamed B., φέρεται να απέκτησε έως και 200 εμπιστευτικούς φακέλους για υπόπτους για τρομοκρατία στη Γαλλία από έναν Γάλλο συνοριακό αξιωματικό, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στη Libération.

Ο αξιωματικός, ο οποίος συνελήφθη και τέθηκε υπό επίσημη έρευνα το 2017, φέρεται να παρείχε εμπιστευτικό υλικό σχετικά με άτομα σε λίστες παρακολούθησης τρομοκρατών - και πιθανά άτομα ενδιαφέροντος που διέρχονται από το αεροδρόμιο - στον Μαροκινό πράκτορα με αντάλλαγμα διακοπές τεσσάρων αστέρων στο Μαρόκο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γαλλικές αρχές δεν απήγγειλαν κατηγορίες εναντίον του Μπελαχρέτς ο οποίος εξαφανίστηκε όταν το δίκτυό του καταστράφηκε. Σύμφωνα με Γάλλο αξιωματούχο με γνώση της έρευνας, ο Μαροκινός συνεργαζόταν με τη Γαλλία εκείνη την εποχή παρέχοντας πληροφορίες για θέματα αντιτρομοκρατίας και δεν στοχοποιήθηκε για αυτόν τον λόγο.

Οι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών του Μαρόκου ενδέχεται να λειτουργούν ως πάροχοι πληροφοριών για ευρωπαϊκές υπηρεσίες ενώ ταυτόχρονα συντονίζουν τις επιχειρήσεις επιρροής στις ίδιες χώρες, λένε στο Politico δύο άτομα που είναι εξοικειωμένα με τον συντονισμό των υπηρεσιών πληροφοριών. Για αυτόν τον λόγο, οι ευρωπαϊκές χώρες μερικές φορές κλείνουν τα μάτια σε πρακτικές που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως παρεμβάσεις, πρόσθεσαν, εφόσον αυτές παραμένουν διακριτικές.