Ουκρανία: Η Ρωσία εξοπλίζει τη Λευκορωσία με πυραυλικά συστήματα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Λευκορωσία αναπτύσσει όπλα που προμηθεύτηκε από τη Ρωσία, λένε αξιωματούχοι
Πούτιν και Λουκασένκο συναντήθηκαν πρόσφατα στο Μινσκ
ΑΡ
1'

Τα τακτικά πυραυλικά συστήματα Iskander που προμηθεύονται από τη Ρωσία, τα οποία είναι ικανά να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, και τα συστήματα αεράμυνας S-400 έχουν αναπτυχθεί στη Λευκορωσία και είναι έτοιμα να εκτελέσουν τα προβλεπόμενα καθήκοντά τους, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της Λευκορωσίας.

Ο Λεονίντ Κασίνσκι, επικεφαλής της κύριας διεύθυνσης του υπουργείου, δήλωσε σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram την Κυριακή: «Οι στρατιωτικοί, τα πληρώματα μας έχουν ολοκληρώσει πλήρως την εκπαίδευσή τους στα κοινά κέντρα εκπαίδευσης μάχης των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας.

Αυτοί οι τύποι όπλων [συστήματα Iskander και S-400] βρίσκονται σήμερα σε υπηρεσία μάχης και είναι πλήρως προετοιμασμένοι να εκτελέσουν καθήκοντα για τον προορισμό τους». Δεν είναι σαφές πόσα από τα συστήματα Iskander έχουν αναπτυχθεί στη Λευκορωσία, αλλά η νέα κινητοποίηση καταγράφεται μετά την επίσκεψη του Πούτιν στο Μινσκ στις 19 Δεκεμβρίου, εν μέσω ανησυχιών στην Ουκρανία ότι θα πίεζε τη Λευκορωσία να συμμετάσχει σε νέα χερσαία επίθεση και να ανοίξει ένα νέο μέτωπο.

Οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τη Λευκορωσία ως εξέδρα εκτόξευσης για την αποτυχημένη επίθεσή τους στην ουκρανική πρωτεύουσα τον Φεβρουάριο, και παρατηρείται μια αυξανόμενη δραστηριότητα τους τελευταίους μήνες. Το Iskander-M, ένα κινητό κατευθυνόμενο σύστημα πυραύλων, έχει βεληνεκές έως και 500 km και μπορεί να μεταφέρει συμβατικές ή πυρηνικές κεφαλές