«Βόμβα» έτοιμη να σκάσει το Κόσοβο
Στα σύνορα του Κοσόβου έφθασε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας της Σερβίας,στρατηγός Μίλαν Μοϊσίλοβιτς, εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης
Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς έστειλε τον αρχηγό του στρατού το βράδυ της Κυριακής (25/12) στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο, ανακοίνωσε ο ίδιος ο στρατηγός Μίλαν Μοϊσίλοβιτς, καθώς οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών επιδεινώθηκαν από τους πρόσφατους αποκλεισμούς.
Το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008, αλλά το Βελιγράδι αρνείται να αναγνωρίσει την κίνηση και ενθαρρύνει τους υπόλοιπους 120.000 Σέρβους να αψηφήσουν την εξουσία της Πρίστινα. Εκατοντάδες Σέρβοι, εξοργισμένοι από τη σύλληψη ενός πρώην αστυνομικού, έστησαν οδοφράγματα στις 10 Δεκεμβρίου στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο όπου υπάρχει Σερβική πλειοψηφία, με αποτέλεσμα να παραλύσει η κυκλοφορία μέσω δύο συνοριακών σημείων.
«Η κατάσταση εκεί είναι περίπλοκη», δήλωσε ο αρχηγός του σερβικού στρατού σε συνέντευξή του στο τοπικό ειδησεογραφικό κανάλι Pink TV την Κυριακή. «Απαιτεί την επόμενη περίοδο την παρουσία του σερβικού στρατού κατά μήκος της διοικητικής γραμμής», είπε, χρησιμοποιώντας τον όρο που χρησιμοποιεί το Βελιγράδι για τα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο.
Ο στρατηγός πρόσθεσε ότι ήταν καθ' οδόν προς τη Ράσκα, μια πόλη περίπου 10 χιλιομέτρων από τα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο μετά τη συνάντηση με τον Βούτσιτς στο Βελιγράδι. «Τα καθήκοντα που έχει ο σερβικός στρατός... είναι ακριβή, σαφή και θα εφαρμοστούν πλήρως», είπε ο Μοϊσίλοβιτς.
Η αναζωπύρωση της έντασης σημειώθηκε αφότου το Κοσσυφοπέδιο προγραμμάτισε τοπικές εκλογές σε δήμους με Σερβική πλειοψηφία στις 18 Δεκεμβρίου και το κύριο σερβικό πολιτικό κόμμα δήλωσε ότι θα προβεί σε μποϊκοτάζ. Ένας πρώην αστυνομικός που θεωρείται ύποπτος για συμμετοχή σε επιθέσεις εναντίον Αλβανών αστυνομικών συνελήφθη, εξοργίζοντας τους Σέρβους που έστησαν τα οδοφράγματα.
Λίγο πριν αναχωρήσει ο Μοϊσίλοβιτς για τη συνοριακή περιοχή, πολλά σερβικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα στο οποίο ακούγονται πυροβολισμοί. Τα μέσα ανέφεραν ότι ξέσπασε «μάχη» νωρίς το βράδυ της Κυριακής όταν οι δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου προσπάθησαν να διαλύσουν ένα οδόφραγμα.
Αυτός ο λογαριασμός απορρίφθηκε από την αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου, η οποία ανέφερε στη σελίδα της στο Facebook ότι τα μέλη τους δεν είχαν εμπλακεί σε καμία σύγκρουση. Μέσα ενημέρωσης με έδρα την Πρίστινα ανέφεραν ότι μια περίπολος της ειρηνευτικής δύναμης KFOR υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ βρισκόταν στην περιοχή των πυροβολισμών, αλλά δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές.
Η KFOR, η οποία πρόσφατα αύξησε την παρουσία της στο βορρά, δεν έχει σχολιάσει το περιστατικό. Τον Νοέμβριο, εκατοντάδες Σέρβοι αστυνομικοί που ήταν ενταγμένοι στην αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου, καθώς και δικαστές, εισαγγελείς και άλλοι αξιωματούχοι αποχώρησαν από τις εργασίες τους διαμαρτυρόμενοι για μια αμφιλεγόμενη απόφαση που απαγόρευε στους Σέρβους που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο να χρησιμοποιούν πινακίδες κυκλοφορίας σερβικής έκδοσης.
Η πολιτική «πάγωσε» από την Πρίστινα λόγω της οργής, αλλά η μαζική αποχώρηση δημιούργησε ένα κενό ασφαλείας στο Κοσσυφοπέδιο. Η Πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κατάσταση με το Κοσσυφοπέδιο βρίσκεται «στο χείλος της ένοπλης σύγκρουσης».
Με πληροφορίες απο: France 24