Η Κίνα δεν ανταποκρίθηκε σε προσέγγιση της Ευρώπης μετά την επιδείνωση του κορονοϊού
Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ έκανε προσπάθεια προσέγγισης με την Κίνα αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση. Έντονη ανησυχία στην Ευρώπη για την επιδείνωση του κορονοϊού στην ασιατική χώρα και την επικράτηση της παραλλαγής BF.7.
Προσπάθεια να έρθει σε επαφή με τους Κινέζους ομολόγους της έκανε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου μετά την επιδείνωση της κατάστασης με τον κορονοϊό στην Κίνα.
Ειδικότερα, κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι μετά την επιδείνωση της κατάστασης στην Κίνα, η Ευρωπαία Επίτροπος προσπάθησε να επικοινωνήσει με τους Κινέζους ομολόγους της για να προσφέρει αλληλεγγύη και υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της εμπειρογνωμοσύνης στη δημόσια υγεία αλλά και μέσω δωρεάς των προσαρμοσμένων εμβολίων της ΕΕ.
Ωστόσο, η κινεζική πλευρά μέχρι στιγμής δεν έχει ανταποκριθεί σε αυτή την προσέγγιση.
Έντονη η ανησυχία στην Ευρώπη
Την ίδια ώρα, ανησυχία επικρατεί στην Ευρώπη λόγω της έλλειψης διαφάνειας των κινεζικών αρχών σε σχέση με τον κορονοϊό, γεγονός που θα μπορούσε να έχει ως συνέπεια την ελλιπή πληροφόρηση αναφορικά με πιθανές νέες μεταλλάξεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, η παραλλαγή BF.7, η οποία φαίνεται να κυριαρχεί στην Κίνα αυτή τη στιγμή, στην Ευρώπη έχει εντοπιστεί εδώ και μήνες χωρίς ωστόσο να σημάνει συναγερμό ούτε να οδηγήσει σε πίεση στα συστήματα υγείας, γεγονός που αποδίδεται από τους ειδικούς στα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού.
Νωρίτερα σήμερα συνεδρίασε η Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ για να συζητήσει την κατάσταση της COVID-19 στην Κίνα, τονίζοντας την ανάγκη συντονισμού των εθνικών απαντήσεων σε σοβαρές διασυνοριακές υγειονομικές απειλές.
Συντονισμένη απάντηση για την Κίνα προκρίνει η Κομισιόν
Η Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, σε ανάρτηση στο Twitter αναφέρει: «Ο συντονισμός των εθνικών απαντήσεων σε σοβαρές διασυνοριακές υγειονομικές απειλές είναι ζωτικής σημασίας. Σήμερα, η Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ συνεδρίασε για να συζητήσει την κατάσταση της COVID-19 στην Κίνα με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης/Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Πρέπει να δράσουμε από κοινού και θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας».
Τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, η Κίνα εγκατέλειψε την πολιτική «μηδενικών κρουσμάτων» και ήρε τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Το γεγονός αυτό οδήγησε σε ένα μεγάλο κύμα μολύνσεων, με αποτέλεσμα αρκετά κράτη να εκφράζουν ανησυχία για τον κίνδυνο να εξαπλωθούν στον υπόλοιπο κόσμο νέες παραλλαγές του κορονοϊού.
Η Ιταλία ήδη αποφάσισε την Τετάρτη (28/12/2022) να υποχρεώσει όλους τους ταξιδιώτες που έρχονται από την κινεζική επικράτεια να υποβάλλονται σε τεστ. Το μέτρο υιοθέτησαν και οι ΗΠΑ. Αλλού στην ΕΕ, τηρείται στάση αναμονής. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε «προσαρμοσμένα μέτρα για την προστασία» των Γάλλων από την κυβέρνησή του, που διαβεβαίωσε πως «παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την εξέλιξη της κατάστασης στην Κίνα».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ορισμένες κυβερνήσεις της ΕΕ να κινηθούν σαν μοναχικοί καβαλάρηδες, υιοθετώντας περιορισμούς στα σύνορα χωρίς συντονισμό, όπως ακριβώς συνέβη στο πρώτο στάδιο της πανδημίας, την άνοιξη του 2020. Στις αρχές του μήνα, κατόπιν εισήγησης της Κομισιόν, οι 27 συμφώνησαν να καταργήσουν όλους τους περιορισμούς στην είσοδο στην ΕΕ ταξιδιωτών από τις λεγόμενες τρίτες χώρες, με άλλα λόγια να επιστρέψουν στην κατάσταση προ πανδημίας.
Στο πλαίσιο των ενεργειών της ΕΕ ήταν και η προσπάθεια της κ. Κυριακίδου να στήσει «γέφυρες» επικοινωνίας με το Πεκίνο, η οποία ωστόσο για την ώρα έχει αποδειχθεί άκαρπη...