Πελέ: Η περιουσία των 100 εκατ. δολαρίων που άφησε με τον θάνατό του
Η νύχτα της 29ης Δεκεμβρίου θα χαραχθεί στις μνήμες των ποδοσφαιρόφιλων για πάντα. Σύμφωνα με το CelebrityNetWorth, ο Πελέ είχε καθαρή περιουσία πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια έως και τη στιγμή του θανάτου του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2015 – ένα χρόνο αφότου η Βραζιλία φιλοξένησε το Παγκόσμιο Κύπελλο – το Forbes κατέταξε τον Πελέ ως τον 10ο πλουσιότερο αθλητή που έχει αποχωρήσει από την ενεργό δράση.
Πολλές εταιρείες τον προσέλαβαν για να προωθήσει τα προϊόντα τους ενώ έλαβε περίπου 15 εκατομμύρια δολάρια από εταιρείες όπως η Procter & Gamble, η Volkswagen και η Emirates Airlines για διαφημιστικές καμπάνιες.
Η μυθική καριέρα του Πελέ μοιάζει με ιστορία από παραμύθι. Ο βασιλιάς του ποδοσφαίρου πέτυχε 1.281 γκολ και έγραψε ιστορία με την εθνική ομάδα της Βραζιλίας καθώς είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που έχει κατακτήσει τρεις φορές το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου, το 1958 μάλιστα είχε οδηγήσει τη Σελεσάο στην κορυφή του κόσμου σε ηλικία μόλις 17 ετών.
Ξεκινώντας την «βασιλεία» του, αρχίζοντας να συστήνεται -για τα καλά- αλλά και να κατακτά τον κόσμο, από τα γήπεδα της Σουηδίας, όταν σε ηλικία 17 ετών και εννέα μηνών κατέκτησε το πρώτο-από τα τρία συνολικά που πήρε- Μουντιάλ.
Πόσοι στ΄αλήθεια άνθρωποι έχουν το προνόμιο τέτοιας μεγάλης διάρκειας στη δημοφιλία σε δισεκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο, μέσα σε διαφορετικές ηλικίες και γενιές;
Ο Πελέ «έφυγε», έχοντας… πέσει και σηκωθεί όρθιος σε μάχες δυσκολότερες από εκείνες που κέρδισε μέσα στα γήπεδα γράφοντας Ιστορία, μάχες ζωής, κουνώντας δυνατά το χέρι του στον αέρα, όπως συνήθιζε να κάνει. όλες τις προηγούμενες φορές, αλλά όχι αυτή.
Πριν δημιουργηθεί ο θρύλος, ο Πελέ γεννήθηκε ως Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο (Edson Arantes do Nascimento). Ο θρύλος, το «μαύρο μαργαριτάρι» (Perola negra) του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 1940, στην πόλη Τρες Κορασόες (σ.σ: στα ελληνικά σημαίνει τρεις καρδιές) της πολιτείας Μίνας Ζεράις της Βραζιλίας.
Ήταν το πρώτο παιδί από τα τρία της οικογένειας και βαφτίστηκε Έντισον προς τιμή του εφευρέτη Τόμας Έντισον (πήγε στη γενέθλια πόλη του λίγο καιρό πριν από τη γέννηση του Πελέ) και στη συνέχεια αφαιρέθηκε το «ι» από το όνομα.
Κι αν το όνομα Πελέ είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο, εκείνος είχε δηλώσει πως δεν γνωρίζει πως προέκυψε το προσωνύμιο και επίσης ότι δεν του άρεσε, σημειώνοντας ότι δεν υποδηλώνει κάτι στην πορτογαλική γλώσσα («Το όνομά μου είναι Έντσον, μετά άρχισαν να με αποκαλούν Πελέ. Δεν μου άρεσε. Θαύμαζα τον Τόμας Έντισον, είναι σημαντικός! »). Όταν πολύ αργότερα ένας θεολόγος του είπε ότι η λέξη αυτή υπάρχει στην Βίβλο και στα εβραϊκά σημαίνει θαύμα, άλλαξε την άποψή του.
Του το «κόλλησε» ένας συμμαθητής του στο σχολείο. Μέχρι σήμερα υπάρχουν δύο εκδοχές για το πώς προέκυψε. Η πρώτη αναφέρει πως μία ημέρα που έπαιζε ποδόσφαιρο, στα χωράφια του Τρες Κορασόες με τους φίλους του, με μία αυτοσχέδια μπάλα φτιαγμένη με πανιά και χαρτιά κάποια στιγμή βρήκε πεταμένη, κοντά σε σταθμό του τρένου μία παλιά, ξεφούσκωτη, χαλασμένη, αλλά δερμάτινη μπάλα. Έτσι και το pele που σημαίνει δέρμα σε πολλές λατινογενείς γλώσσες. Η έτερη εκδοχή, είναι πως το όνομα προήλθε όταν ο ίδιος φώναζε λανθασμένα τον αγαπημένο παίκτη του «Μπιλέ», τερματοφύλακα της Βάσκο ντα Γκάμα.
Όσο για το «βασιλιάς», είναι ένας τίτλος που του δόθηκε από τον θεατρικό συγγραφέα Νέλσον Ροντρίγκες όταν ήταν μόλις 17 ετών.
Παιδικά χρόνια
Τα παιδικά χρόνια ήταν φτωχικά. Αναγκαζόταν να παίζει μπάλα γεμίζοντας τις κάλτσες του με χαρτιά, αφού η οικογένειά του δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να του αγοράσει παπούτσια.
Ο πατέρας του Ζοάο Ράμος ντο Νασιμέντο, ελπιδοφόρος διεθνής ποδοσφαιριστής αγωνιζόμενος ως κεντρικός επιθετικός, που ένας σοβαρός τραυματισμός στα 25 του τον υποχρέωσε να σταματήσει, ήθελε ο γιος του να ακολουθήσει τον δρόμο του, σε αντίθεση με την μητέρα του Δόνα Σελέστε. Θέλοντας να βοηθηθεί οικονομικά και να μπορέσει να αγοράσει δική του μπάλα δούλευε σε καταστήματα τσαγιού ως υπάλληλος και γυάλιζε παπούτσια έξω από τους κινηματογράφους.
Ο Πελέ σχολείο κατάφερε να πάει μόνο μέχρι την τέταρτη τάξη της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ο δρόμος που θα έπρεπε να περπατήσει ήταν διαφορετικός.
«Έζησα μια ευτυχισμένη παιδική ηλικία. Ο μπαμπάς μου, μού έλεγε ότι για να είσαι ποδοσφαιριστής χρειάζεσαι συκώτι. Είναι ένα θεμελιώδες όργανο του ανθρώπου, αν δεν λειτουργεί καλά τότε δεν είσαι καλά. Είναι σαν την καρδιά. Ο μπαμπάς μου ήταν ποδοσφαιριστής, ήταν Νο 9, είχε σημειώσει πολλά γκολ με κεφαλιές.
Το μόνο πράγμα που ήθελα, να μου δώσει ο Θεός ήταν να παίξω όπως και ο πατέρας μου. Μία από τις καλύτερες συμβουλές του: «Μην νομίζεις ότι είσαι καλύτερος ή πιο σημαντικός από τους άλλους, είσαι ίδιος, οπότε να τους σέβεσαι όλους», είπε ο διάσημος Βραζιλιάνος, μιλώντας στην εκπομπή της ιταλικής τηλεόρασης «Che Tempo che fa» (Πως είναι ο καιρός).
Ο λόγος που δεν αγωνίστηκε σε ευρωπαϊκό σύλλογο
Πολλοί διερωτούνται γιατί ο Πελέ, που απεβίωσε χθες, δεν έπαιξε ποτέ για ευρωπαϊκό σύλλογο. Ο ίδιος ο Βραζιλιάνος μύθος του ποδοσφαίρου είχε δώσει την απάντηση σε παλαιότερη συνέντευξή του, εξηγώντας τον λόγο που απέρριψε μια μεταγραφή σε ομάδες όπως η Ρεάλ Μαδρίτης και η Νάπολι.
Ο «βασιλιάς» Πελέ, μπορεί να προσέλκυσε το ενδιαφέρον της ευρωπαϊκής ελίτ, με τη Ρεάλ και τη Νάπολι να επιθυμούσαν την απόκτησή του, αλλά ο ίδιος, από επιλογή, δεν θέλησε να αφήσει την Σάντος που ήταν μεγάλη ποδοσφαιρική δύναμη της εποχής.
Μιλώντας στο παρελθόν σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη για την προώθηση τότε της βιογραφικής του ταινίας, Pele: Birth of a Legend, είπε πως ήταν «πολύ κοντά» στο να υπογράψει στους Μαδριλένους αλλά δεν το έκανε ποτέ και δεν μετανιώνει. «Υπήρχαν πολλές φορές που ήμουν πολύ κοντά στο να υπογράψω με τη Ρεάλ Μαδρίτης και μετά άλλη μια φορά με τη Νάπολι στην Ιταλία», έχει αποκαλύψει.
Πελέ: Δεν μετανιώνω
«Δεν μετανιώνω. Ήμουν στη Σάντος και εκείνη την εποχή ήταν μια δύναμη. Δεν έπαιξα εκτός Βραζιλίας γιατί ήμουν πολύ, πολύ ευτυχισμένος στη Σάντος, πέρασα τα καλύτερα 15-20 χρόνια της ζωής μου εκεί. Είχα πολλές άλλες προτάσεις και όχι μόνο από τη Ρεάλ Μαδρίτης επίσης, αλλά ήμουν εντάξει εκεί που ήμουν».
Ο Πελέ έφυγε τελικά από τη Σάντος μετά από 19 καλές σεζόν και αγωνίστηκε στη New York Cosmos της North American Soccer League (NASL) για την αγωνιστική περίοδο του 1975. Έπαιξε δύο σεζόν στις Ηνωμένες Πολιτείες, σημειώνοντας, σύμφωνα με τον απολογισμό, 37 γκολ πριν αποχωρήσει από το ποδόσφαιρο.