Politico: Ο Ερντογάν σχεδιάζει πόλεμο για να σώσει το τομάρι του
Tην «ωμή» αλήθεια για την τακτική των απειλών που ακολουθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να κερδίσει τις εκλογές του 2023 παρουσιάζει το Politico.
Σε δημοσίευμά του με τίτλο «Ο Ερντογάν σχεδιάζει πόλεμο για να σώσει το τομάρι του» το Politico «καίει» τον Τούρκο πρόεδρο για τις πρακτικές που ακολουθεί ώστε να παραμείνει στην εξουσία.
Άρχικα το περιοδικό τόνιζει πως την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν έχει οδηγήσει τη χώρα σε οικονομικό αδιέξοδο, προσπάθει παράλληλα να τη «σύρει» σε έναν πόλεμο με τη Συρία ενώ χειραγωγεί τη δικαιοσύνη για να εξοντώσει τους πολιτικούς αντιπάλους του.
«Είναι μια αδίστακτη προσπάθεια του Ερντογάν να προσκολληθεί στην εξουσία το 2023 και ας ελπίσουμε ότι θα αποτύχει», σχολιάζει το Politico για τις επερχόμενες εκλογές στην Τουρκία, τις πιο κρίσιμες, όπως λέει, στη χώρα.
Συνεχίζει λέγοντας ότι ο Ερντογάν βλέπει στις δημοσκοπήσεις τη δημοτικότητα να πέφτει και θέλει να στρέψει αλλού τα βλέμματα των Τούρκων πολιτών.
«Παρά την αντίθεση τόσο από την Ουάσιγκτον όσο και από τη Μόσχα, ο Ερντογάν έχει απειλεί με αποστολή τανκς στη Συρία, επιδιώκοντας να απομακρύνει τις κουρδικές πολιτοφυλακές που συμμάχησαν με τη Δύση στον αγώνα κατά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, αλλά που η Άγκυρα θεωρεί ότι συνδέεται με το παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). Φαίνεται αποφασισμένος να δημιουργήσει μια ουδέτερη ζώνη στην άλλη πλευρά των νότιων συνόρων της Τουρκίας», γράφει το περιοδικό.
Η ρητορική με τις απειλές κατά της Ελλάδας, έγινε και αυτή αντικείμενο σχολιασμού από το Politico:
«O Τούρκος πρόεδρος απειλεί επίσης να χτυπήσει τη σύμμαχο του ΝΑΤΟ, Ελλάδα, εν μέσω διαφωνιών για τη γεώτρηση φυσικού αερίου, την Κύπρο και την υποτιθέμενη ''στρατιωτικοποίηση'' των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο – αν και το διεθνές οικονομικό και πολιτικό κόστος οποιασδήποτε τέτοιας ενέργειας την καθιστά ιδιαίτερα απίθανη».
Όσο για την απόπειρα πολιτικής ομηρίας του Εκρέμ Ιμάμογλου το Politico τονίζει τα εξής: «Ο Τούρκος πρόεδρος εκμεταλλεύτηκε ένα σύστημα δικαιοσύνης που δεν φημίζεται για την ανεξαρτησία του προσπαθώντας να αποκλείσει τους πιο ισχυρούς πιθανούς ανταγωνιστές του για την προεδρία... Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου καταδικάστηκε σε περισσότερα από δύο χρόνια φυλάκιση και απαγόρευση από το δημόσιο για ''προσβολή του κοινού αξιωματούχοι''. Προς το παρόν, οι εκκρεμείς προσφυγές της απόφασης έχουν ανασταλεί, αλλά ο Ερντογάν μπορεί να προσπαθήσει να επισπεύσει τη δικαστική διαδικασία, επομένως ο αντίπαλός του απαγορεύεται να είναι υποψήφιος».
Αναφέρει δε το Politico ότι ο Tούρκος πρόεδρος έχει ανοίξει «μέτωπο» με όλους τους γείτονες της Τουρκίας αλλά πλέον προσπαθεί να τα... μαζέψει καθώς χρειάζεται τη στήριξη των Σαουδαράβων: «Σε 20 χρόνια, ο Ερντογάν έχει ξεφύγει από μια πολιτική «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες» στην ανοιχτή ή πιο κρυφή σύγκρουση με τη Συρία, την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και την Αρμενία. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, άρχισε μια προσέγγιση με αρκετούς από αυτούς τους αντιπάλους - εν μέρει επειδή η αποτυχία των εξεγέρσεων της ''Αραβικής Άνοιξης'' που υποστηρίχθηκε από την Τουρκία τον ανάγκασε να προσαρμόσει την εξωτερική του πολιτική, αλλά και επειδή χρειάζεται απεγνωσμένα αραβικό και δυτικό κεφάλαιο για να στηρίξει της οικονομίας, που πλήττεται από την απερίσκεπτη πολιτική του να διατηρεί χαμηλά επιτόκια.
Στο άρθρο ο δημοσιογράφος του Politico σχολιάζει πως η ενδεχόμενη χερσαία εισβολή στη Συρία προκάλεσε μια αντίδραση των ΗΠΑ ή της Ρωσίας, αναγκάζοντας την Άγκυρα να υποχωρήσει και αυτό θα μπορούσε να αποδώσει μπούμερανγκ στον Ερντογάν - όπως και η ωμή χρήση του δικαστικού σώματος για να παραγκωνίσει την αντιπολίτευση.
Όσο για την στάση της ΕΕ το Politico καταλήγει:
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, δυστυχώς, είναι πιθανό να είναι θεατής και όχι δύναμη μετριοπάθειας ή αλλαγής. Το μπλοκ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας, αλλά έχει χάσει την επιρροή της στην Άγκυρα, καθώς η διαδικασία ένταξης της χώρας στην ΕΕ δεν βαίνει καλώς και οι Βρυξέλλες πρέπει να ''εξαγοράζουν'' τακτικά την Τουρκία με βοήθεια για να κρατήσουν σχεδόν 4 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες στο έδαφός της αντί αφήνοντάς τους να πλημμυρίσουν στην Ελλάδα».