Charlie Hebdo: 8 χρόνια από την ημέρα που ο Τύπος «βάφτηκε» με αίμα

Charlie Hebdo: Σαν σήμερα συμπληρώθηκαν οκτώ χρόνια από την τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού στο Παρίσι - Οι επιθέσεις εναντίον του Charlie Hebdo και, δύο ημέρες αργότερα, ενός σούπερ μάρκετ, προκάλεσαν ένα κύμα δολοφονιών που ανέλαβε το ISIS - Δεκαεπτά άνθρωποι σκοτώθηκαν μαζί με τους τρεις δράστες. 
Je suis Charlie
AP
11'

Ήταν 7 Ιανουαρίου 2015 όταν συνέβη ένα από τα πιο τρομοκρατικά χτυπήματα στον χώρο του Τύπου, το οποίο συντάραξε τη διεθνή κοινότητα. Μια τρομοκρατική επίθεση από τζιχαντιστές κατά Ευρωπαίων πολιτών, μια δολοφονία που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν στο «όνομα του Αλάχ» 17 άνθρωποι και να τραυματιστούν ακόμα 22.

Η ώρα είναι 11:30 το πρωί, δύο ένοπλοι τζιχαντιστές κατεβαίνουν από ένα μαύρο Citroen C3 και εισβάλλουν στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo, στην οδό Nicolas-Appert στο κέντρο του Παρισιού, ανοίγουν πυρ και δολοφονούν εν ψυχρώ τον εκδότη του περιοδικού, σκιτσογράφους και εργαζομένους εντός του κτιρίου. Πέντε λεπτά μετά επιβιβάζονται μέσα σε ένα αυτοκίνητο. Στην προσπάθεια να διαφύγουν έρχονται αντιμέτωποι με περιπολικό της αστυνομίας και εκεί αρχίζει ένας νέος κύκλος αίματος. Γίνεται ανταλλαγή πυρών με αποτέλεσμα ένας από τους αστυνομικούς να πέσει στο έδαφος τραυματισμένος. Ένας από τους τζιχαντιστές τρέχει προς το μέρος του και τον εκτελεί εξ επαφής με σφαίρα στο κεφάλι. Συνολικά από την επίθεση στα γραφεία της Charlie Hebdo 12 αθώοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Τις επόμενες δύο ημέρες συνεχίζονται οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη γαλλική πρωτεύουσα. Πέντε άνθρωποι πέφτουν νεκροί, οι τέσσερις από αυτούς σε πολιορκία σούπερ μάρκετ στα ανατολικά της πόλης.

Και κάπως έτσι οι συνεχείς τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι σηματοδότησαν την έναρξη μιας αιματηρής δράσης του ISIS στην Ευρώπη.

Πολίτες αφήνουν λουλούδια έξω από τα κεντρικά γραφεία του Charlie Hebdo στο Παρίσι, στη μνήμη των θυμάτων της 7ης Ιανουαρίου 2015AP Photo/Jacques Brinon

Το αιματηρό χρονικό

Τα δύο αδέρφια τζιχαντιστών Cherif και Said Kouachi ζητούν να μάθουν από το προσωπικό συντήρησης στη ρεσεψιόν, την ακριβή τοποθεσία των γραφείων του περιοδικού και στη συνέχεια εκτελούν τον επιστάτη Frederic Boisseau.

Η σκιτσογράφος του περιοδικού, Corinne Rey, που μόλις έχει επιστρέψει στο κτίριο, αναγκάζεται υπό την απειλή των όπλων να πληκτρολογήσει τον κωδικό ασφαλείας για την είσοδο στα γραφεία, την ώρα που εξελισσόταν η εβδομαδιαία συνεδρίαση της ομάδας σύνταξης.

Οι δύο άνδρες ανοίγουν πυρ και σκοτώνουν τον αστυνομικό-σωματοφύλακα του Διευθυντή Σύνταξης, Franck Brinsolaro, αφού πρώτα έχουν ζητήσει να μάθουν ονομαστικά ποια είναι η συντάκτρια Stephane Charbonnier, γνωστή ως Charb, και άλλοι τέσσερις σκιτσογράφοι τους οποίους και εκτελούν, μαζί με άλλους τρεις εργαζομένους κι έναν επισκέπτη που παρίσταται στη συνεδρίαση.

Μάρτυρες δήλωσαν αργότερα ότι αμέσως μετά τους πυροβολισμούς άκουσαν τους δράστες να φωνάζουν «Εκδικηθήκαμε για την προσβολή στον Προφήτη Μωάμεθ» και «Ο θεός είναι μεγάλος» στα αραβικά.

Περιπολικό της αστυνομίας, που είχε ειδοποιηθεί για το περιστατικό, φθάνει στο σημείο τη στιγμή που οι ένοπλοι εγκαταλείπουν το κτίριο και μπλοκάρουν τη στενή οδό διαφυγής των δραστών, με αποτέλεσμα να δεχθούν τα πυρά τους. Δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι του περιοδικού που έχουν καταφύγει σε στέγες παρακείμενων κτιρίων κινηματογραφούν τη σκηνή με κινητά τηλέφωνα.

7 Ιανουαρίου 2015 - Ένας τραυματίας μεταφέρεται σε ασθενοφόρο μετά από πυροβολισμό στο γραφείο της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, στο ΠαρίσιAP Photo/Thibault Camus

Οι τζιχαντιστές επιβιβάζονται στο όχημα και κινούνται νότια στη λεωφόρο Richard Lenoir, πριν ξαφνικά κάνουν όπισθεν προς το βορρά. Το αυτοκίνητο σταματάει και σύμφωνα με το σχετικό βίντεο τα δύο αδέλφια εξέρχονται του οχήματος και πυροβολούν τον αστυνομικό Ahmed Merabet, ο οποίος πέφτει στο πεζοδρόμιο τραυματισμένος.

Στη συνέχεια ένας από τους επιτιθέμενους περπατά μέχρι το σημείο που κείτεται ο αστυνομικός, τον πυροβολεί εξ επαφής, επιστρέφει στο όχημα διαφυγής κι απομακρύνεται με τον συνεργό του. Στη συνέχεια λήστεψαν ένα γκρι Renault Clio και εξαφανίστηκαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Το Παρίσι τίθεται σε κατάσταση συναγερμού και επιπλέον 500 αστυνομικοί τοποθετούνται σε καίρια σημεία στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Περίπου στις 8:45 τοπική ώρα την επόμενη ημέρα (8/1/2015), καθώς η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δραστών, δύο άτομα στο νότιο προάστιο του Παρισιού, Montrouge, δέχονται πυροβολισμούς από άγνωστο άτομο οπλισμένο με ένα πολυβόλο και ένα πιστόλι, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της μία αστυνομικός και να τραυματιστεί ένας άνδρας.

Οι γαλλικές Αρχές αρχικά απορρίπτουν τη σύνδεση ανάμεσα στα δυο αιματηρά γεγονότα, όμως αργότερα επιβεβαιώνεται πως συνδέονται.

Περίπου στις 10:30 τοπική ώρα, μία ημέρα μετά τις επιθέσεις, οι φυγάδες ληστεύουν πρατήριο καυσίμων κοντά στο Villers-Cotterets, στην περιοχή Aisne, βορειοανατολικά του Παρισιού.

Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του πρατηρίου, δύο άνδρες οπλισμένοι με καλάσνικοφ και εκτοξευτές χειροβομβίδων πυροβολούν και κλέβουν τρόφιμα. Η είδηση κινητοποιεί άμεσα τις Αρχές καθώς οι δράστες χρησιμοποιούν το ίδιο όχημα διαφυγής μετά την επίθεση στο περιοδικό.

Παράλληλα, εκδίδεται Δελτίο Τύπου από τη γαλλική αστυνομία που ενημερώνει το κοινό ότι έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για τα αδέρφια Cherif and Said Kouachi, ηλικίας 32 και 34 ετών αντίστοιχα, τα οποία θεωρούνται οπλισμένα και επικίνδυνα.

Παρασκευή 9 Ιανουαρίου

Την Παρασκευή το πρωί, (9/1/2015) αφότου οι καταζητούμενοι κλέβουν νέο αμάξι στην πόλη Montagny Sainte Felicite, ο Said Kouachi τραυματίζεται στο λαιμό σε ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία, με αποτέλεσμα οι δύο αδελφοί να αναγκασθούν να αναζητήσουν κοντινό καταφύγιο σε μια εκτυπωτική εταιρεία στην περιοχή Dammartin-en-Goele.

Το πρωί της Παρασκευής, (9/1/2015) το ανθρωποκυνηγητό εισέρχεται στην τελική του φάση, καθώς εκατοντάδες αστυνομικοί περικυκλώνουν τους υπόπτους για την επίθεση στο Charlie Hebdo στην περιοχή Dammartin-en-Goele, 35 χιλιόμετρα από το Παρίσι, στην εκτυπωτική εταιρεία Creation Tendance Decouverte, στη βιομηχανική ζώνη της πόλης.

Οι ειδικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί γύρω από το κτίριο με ελεύθερους σκοπευτές, ελικόπτερα και στρατιωτικά άρματα «σφραγίζουν» οποιαδήποτε έξοδο διαφυγής και ξεκινά μια πολιορκία που διαρκεί 8 ώρες.

Λίγο πριν τις 17:00 τοπική ώρα, η πολιορκία φθάνει στο τέλος της, καθώς καπνός άρχισε να βγαίνει από το προσωρινό κρησφύγετο των δραστών, και τα δυο αδέλφια, υπό τους ήχους εκρήξεων και πυροβολισμών, εξέρχονται του κτιρίου και σκοτώνονται από μπαράζ αστυνομικών πυρών.

Όπως προέκυψε αργότερα οι αδελφοί είχαν προηγουμένως ελευθερώσει έναν όμηρο, ενώ ένας ακόμη εργαζόμενος είχε επιζήσει της πολιορκίας, κρυμμένος στην καφετέρια του κτιρίου, χωρίς να τον αντιληφθούν οι εισβολείς, τροφοδοτώντας την αστυνομία με πληροφορίες για τις κινήσεις των δραστών μέσω sms.

Τα δύο αδέρφια τζιχαντιστών Cherif και Said Kouachi

Παράλληλα με την πολιορκία στην εκτυπωτική εταιρεία, μια άλλη πολιορκία βρισκόταν σε εξέλιξη στο Παρίσι, αφότου ένας άνδρας έπειτα από ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία, εισέβαλε σε σούπερ μάρκετ στο Porte de Vincennes στα ανατολικά του Παρισιού, παίρνοντας ομήρους εργαζόμενους και πελάτες.

Σε μια έκκληση για μάρτυρες των πυροβολισμών στο Montrouge, η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες δύο υπόπτων, του Amedy Coulibaly και της Hayat Boumeddiene.

Ο Coulibaly, 32 ετών, ταυτοποιήθηκε ως ο ένοπλος στο σούπερ μάρκετ, ο οποίος απειλούσε να σκοτώσει ομήρους, αν η γαλλική αστυνομία δεν άφηνε ελεύθερους τους αδελφούς Kouachi.

Λίγα λεπτά μετά το τέλος της πολιορκίας στην εκδοτική εταιρεία στο Dammartin-en-Goele -περίπου στις 17:15 τοπική ώρα- εκρήξεις ακούστηκαν στο σούπερ μάρκετ του Παρισιού, καθώς οι ειδικές δυνάμεις άρχισαν να κινούνται εναντίον του Coulibaly, την ώρα που ο τελευταίος είχε πέσει στα γόνατα για την απογευματινή προσευχή. Ο Coulibaly σκοτώνεται επί τόπου. Δεκαπέντε όμηροι απελευθερώνονται, ενώ ο αριθμός των νεκρών ομήρων ανέρχεται σε τέσσερις.

Τα σημεία των επιθέσεων από τους τζιχαντιστές στο Παρίσι

«Je suis Charlie»

Στις 7 Ιανουαρίου ο Joachim Roncin βρισκόταν στο γραφείο του, όπου εργαζόταν ως καλλιτεχνικός διευθυντής σε ένα περιοδικό στο κέντρο του Παρισιού. «Ξαφνικά σταματήσαμε ό,τι κάναμε, κάτι μεγάλο συνέβαινε», θυμάται. «Ήμουν βαθύτατα συγκλονισμένος, αλλά δεν ήμουν φοβισμένος». Καθώς καθόταν στο γραφείο του σκέφτηκε σε αλληλεγγύη να χρησιμοποιήσει τη γραμματοσειρά από το εξώφυλλο του Charlie Hebdo σε μία απλή μαυρόασπρη εικόνα, στην οποία αναγραφόταν "Je Suis Charlie" – «Είμαι κι εγώ Σαρλί» και να την αναρτήσει στο Twitter.

Η εικόνα του με το σχετικό σύνθημα, θα αναδειχθεί ίσως στο πιο διαδεδομένο hashtag αλληλεγγύης στην ιστορία. Δεν ήταν μόνο που χρησιμοποιήθηκε 1.500.000 φορές εκείνη την ημέρα και περίπου 6 εκατομμύρια φορές κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας σε Twitter, Instagram και Facebook, αλλά από τότε παραλλαγές του hashtag "Je Suis" δημιουργήθηκαν αμέτρητες φορές για να δείξουν αλληλεγγύη σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και προσώπων.

Χιλιάδες διαδηλώσεις πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο, ο οποίος κλονίζεται από την τρομοκρατική επίθεση κατά της ελευθερίας της έκφρασης. Σε όλη την Ευρώπη και στην Αμερική, πλήθος κόσμου διαδηλώνει κατά του ISIS σε κεντρικά σημεία των πόλεων με πανό και με μια κοινή φωνή να ακούγεται από όλους... «Je suis Charlie».

O πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu, ο πρόεδρος του Μάλι Ibrahim Boubacar Keita, ο πρόεδρος της Γαλλίας Francois Hollande, η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel, ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Mahmoud Abbas παρέλασαν σε συλλαλητήριο στο Παρίσι για να τιμήσουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο κέντρο της χώραςAP / Philippe Wojazer

Η Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη

Το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στην Υεμένη αναλαμβάνει στις 14 Ιανουαρίου του 2015 την ευθύνη για τις αιματηρές επιθέσεις στα γραφεία της Charlie Hebdo στο Παρίσι με βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα.

Στο μήνυμά της, η οργάνωση Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQPA) υποστηρίζει ότι οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν ως αντίποινα για την προσβολή του Προφήτη Μωάμεθ και στους δράστες «ανατέθηκε» η επίθεση εναντίον της σατιρικής εφημερίδας.

Όπως αναφέρει η Le Point στο βίντεο, το οποίο αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα ισλαμιστών, ο Nasser Ben Ali al-Anassi, ένας από τους αρχηγούς της οργάνωσης αναφέρει ότι: «Οι ήρωες στρατολογήθηκαν και έδρασαν».

Ακόμα αναφέρεται ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε υπό την καθοδήγηση και τη χρηματοδότηση του ηγέτη της, του Αιγύπτιου Ayman al-Zawahiri.

«Η επίθεση έγινε με την εντολή του εμίρη Ayman al-Zawahiri και σύμφωνα με τις τελευταίες επιθυμίες του Οσάμα Μπιν Λάντεν», προσθέτει στο βίντεο ο al-Anassi.

Πριν σκοτωθεί την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015 από τις σφαίρες της αστυνομίας, ο Σερίφ Κουασί -ένας από τους δύο δράστες- είπε στο γαλλικό κανάλι BFMTV πως τον είχε χρηματοδοτήσει η Αλ Κάιντα της Υεμένης.

«Εγώ, ο Σερίφ Κουασί, στάλθηκα από την Αλ Κάιντα της Υεμένης. Πήγα εκεί και με χρηματοδότησε ο Ανουάρ αλ Αουλάκι» είπε ο 32χρονος, σύμφωνα με το ηχογραφημένο τηλεφώνημα που είχε μεταδοθεί μετά τη λήξη της κατάστασης ομηρίας.

Το εξώφυλλο του Charlie Hebdo μετά το τρομοκρατικό χτύπημα

Το νέο τεύχος του Charlie Hebdo κυκλοφορεί ξανά μετά το τρομοκρατικό χτύπημα την Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015.

Η εφημερίδα φέρει σαν κεντρικό τίτλο τη φράση: Tout est pardonne (σ.σ. Όλα συγχωρούνται). Οι σκιτσογράφοι της εφημερίδας αυτή τη φορά εμφανίζουν τον Μωάμεθ να κρατά μια πινακίδα που αναγράφει, το γνωστό σε όλους πλέον μήνυμα, «Je suis Charlie».

Οι εργαζόμενοι στην σατιρική εφημερίδα δημιουργούν αυτή την έκδοση με τη βοήθεια άλλων μεγάλων μέσων ενημέρωσης, όπως η εφημερίδα Liberation η οποία παραχώρησε τα γραφεία της.

Αυτό είναι το πρωτοσέλιδο της Charlie Hebdo μετά το τρομοκρατικό χτύπημα

Μεγάλα πλήθη συμμετείχαν σε βίαιες διαδηλώσεις σε χώρες όπως το Πακιστάν, το Μαλί, ο Νίγηρας (όπου 4 νεκροί και 45 τραυματίες καταμετρήθηκαν στη Ζίντερ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας), την Αλγερία ή τη Σενεγάλη για να καταγγείλουν τη δημοσίευση από τη Charlie Hebdo στην πρώτη σελίδα του πρώτου φύλλου της που κυκλοφόρησε μετά τις επιθέσεις.

«Η θρησκεία, μια μεσαιωνική μορφή παραλογισμού, όταν συνδυάζεται με τον σύγχρονο οπλισμό γίνεται πραγματική απειλή για τις ελευθερίες μας. Αυτός ο θρησκευτικός ολοκληρωτισμός έχει προκαλέσει μια θανατηφόρα μετάλλαξη στην καρδιά του Ισλάμ και βλέπουμε τις τραγικές συνέπειες στο Παρίσι σήμερα. Στέκομαι με το Charlie Hebdo, όπως όλοι πρέπει, για να υπερασπιστώ την τέχνη της σάτιρας, η οποία ήταν πάντα μια δύναμη για την ελευθερία και ενάντια στην τυραννία, την ανεντιμότητα και τη βλακεία.» ~ Σαλμάν Ρούσντι (Wall Street Journal)


Διαβάστε επίσης

Hχηρό «χαστούκι» από το Charlie Hebdo στους μουλάδες του Ιράν

Charlie Hebdo: Η βαρύτερη ποινή για τους συνεργούς των ισλαμιστών

Σαλμάν Ρούσντι: «Τίποτα δεν δικαιολογεί μια φάτουα, μια θανατική καταδίκη», γράφει η Charlie Hebdo



Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ