Κίνα: Τα νοσοκομεία ξεμένουν από κρεβάτια - Σενάρια για 2 εκατ.νεκρούς

Κίνα: Οι προβλέψεις εκτιμούν ότι έως και 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να πεθάνουν στη χώρα, την ώρα που τα νοσοκομεία στις μεγάλες κινεζικές πόλεις είναι ασφυκτικά γεμάτα και αναγκάζονται να περιθάλψουν ασθενείς με κορονοϊό σε  διαδρόμους και δρόμους.
Συναγερμός λόγω κορονοϊού στην Κίνα
ΑΡ
8'

Τα νοσοκομεία στην Κίνα «γονατίζουν» εν μέσω μιας άνευ προηγουμένου αύξησης των μολύνσεων από την Covid-19. Στην πρωτεύουσα της χώρας, το Πεκίνο, οι ασθενείς είναι ξαπλωμένοι σε φορεία στους διαδρόμους και λαμβάνουν θεραπεία σε αναπηρικά καροτσάκια, καθώς τα νοσοκομεία έχουν ξεμείνει από δωμάτια και κρεβάτια. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς είναι ηλικιωμένοι, πιο ευάλωτοι στην ασθένεια.

Στον οικονομικό κόμβο της Κίνας τη Σαγκάη, κυκλοφόρησαν εικόνες με ασθενείς που νοσηλεύονται επίσης έξω από το τμήμα επειγόντων περιστατικών ενός νοσοκομείου στο δρόμο, καθώς δεν υπάρχει χώρος μέσα στο κτήριο. Τις τελευταίες εβδομάδες, υπάρχουν φόβοι ότι οι κινεζικές αρχές συγκαλύπτουν την πραγματική έκταση της επιδημίας κορονοϊού στη χώρα.

Στο Πεκίνο, το νοσοκομείο Chuiyagliu ήταν γεμάτο με νέους ασθενείς την Πέμπτη (5/1). Μέχρι τα μέσα του πρωινού, τα κρεβάτια είχαν εξαντληθεί, ενώ τα ασθενοφόρα συνέχιζαν να φέρνουν κόσμο. Νοσηλευτές και γιατροί υπό πίεση προσπαθούσαν να δώσουν προτεραιότητα στα πιο επείγοντα περιστατικά.

Οι πτέρυγες έκτακτης ανάγκης στις πόλεις και τις περιοχές στα νοτιοδυτικά του Πεκίνου έχουν κατακλυστεί, οι μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) απομακρύνουν τα ασθενοφόρα, ενώ οι κάτοικοι αναγκάζονται να πηγαίνουν μόνοι τους άρρωστους συγγενείς από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.

Η αύξηση των σοβαρά νοσούντων έρχεται μετά την άρση των αυστηρότερων πανδημικών περιορισμών της Κίνας τον περασμένο μήνα μετά από σχεδόν τρία χρόνια lockdown, ταξιδιωτικών απαγορεύσεων και λουκέτων σε σχολεία, πολιτική που επιβάρυνε την οικονομία και προκάλεσε πρωτοφανείς διαδηλώσεις στους δρόμους που δεν έχουν παρατηρηθεί από τα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Τεστ Covid για Κινέζους ταξιδιώτες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση την Τετάρτη «ενθάρρυνε έντονα» τα κράτη μέλη της να επιβάλουν προ της αναχώρησης τεστ COVID-19 σε επιβάτες από την Κίνα. Την περασμένη εβδομάδα, τα κράτη της ΕΕ αντέδρασαν, επιβάλλοντας μονομερείς περιορισμούς στους ταξιδιώτες από την Κίνα, αγνοώντας μια προηγούμενη δέσμευση να ενεργούν με ενότητα.

Η Ιταλία που πλήρωσε βαρύ τίμημα στην Ευρώπη στις αρχές του 2020, ήταν το πρώτο μέλος της ΕΕ που ζήτησε τεστ κορονοϊού για επιβάτες αεροπορικών εταιρειών που προέρχονταν από την Κίνα, αλλά η Γαλλία και η Ισπανία ακολούθησαν γρήγορα με τα δικά τους μέτρα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησε επίσης από όλους τους επιβάτες από την Κίνα αρνητικό τεστ που λήφθηκε τις προηγούμενες 48 ώρες πριν από την αναχώρηση. Η Κίνα έχει προειδοποιήσει για «αντίμετρα» τις χώρες που θα επέβαλλαν πολιτικές «διακρίσεων» ενάντια στους ταξιδιώτες της

Ο ΠΟΥ ανησυχεί για την έλλειψη δεδομένων

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι ανησυχεί για την έλλειψη δεδομένων σχετικά με την επιδημία από την κινεζική κυβέρνηση. Στην καθημερινή ενημέρωση την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ είπε ότι το Πεκίνο «μοιράζεται συνεχώς πληροφορίες και δεδομένα με τη διεθνή κοινότητα με ανοιχτό και διαφανή τρόπο».

«Προς το παρόν, η κατάσταση της COVID-19 στην Κίνα είναι υπό έλεγχο. Επίσης, ελπίζουμε ότι η γραμματεία του ΠΟΥ θα λάβει μια επιστημονική, αντικειμενική και αμερόληπτη θέση για να παίξει θετικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας παγκοσμίως» είπε.

Η ένταση μεταξύ της Κίνας και του ΠΟΥ έρχεται σε έντονη αντίθεση με αυτό που οι επικριτές στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και αλλού αποκαλούν «υπερβολικά φιλική σχέση» μεταξύ των δύο, καθώς ο οργανισμός του ΟΗΕ προσπάθησε να διερευνήσει την προέλευση της πανδημίας.

Ενώ τα πρώτα κρούσματα αναφέρθηκαν στην πόλη Ουχάν της κεντρικής Κίνας στο τέλος του 2019, η Κίνα ισχυρίστηκε ότι ο ιός προήλθε από τις ΗΠΑ ή την Ευρώπη και έχει κατηγορηθεί για απόκρυψη δεδομένων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον περιορισμό της αναζήτησης της αιτίας.

Κινεζικές αρχές: Εμβολιαστείτε, μην ταξιδεύετε

Τα εγχώρια εμβόλια της Κίνας θεωρούνται επίσης λιγότερο αποτελεσματικά από τα εμβόλια mRNA που χρησιμοποιούνται στη Δύση. Εν τω μεταξύ, οι τοπικές αρχές σε ορισμένες περιοχές απευθύνουν έκκληση στο κοινό να αποφύγει τα ταξίδια κατά τη διάρκεια των διακοπών του Σεληνιακού Νέου Έτους αυτού του μήνα, καθώς αίρονται οι τελευταίοι επίσημοι περιορισμοί στις μετακινήσεις.

«Συνιστούμε σε όλους να μην επιστρέψουν στις πόλεις τους, εκτός εάν είναι απαραίτητο κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της επιδημίας», ανέφερε η κυβέρνηση της κομητείαςΣαογιάνγκ στην επαρχία Χουνάν στην κεντρική Κίνα «Αποφύγετε να επισκέπτεστε συγγενείς και να ταξιδεύετε μεταξύ περιοχών. Ελαχιστοποιήστε τα ταξίδια.»

Παρόμοιες εκκλήσεις εκδόθηκαν από την κομητεία Σουγιάν στην επαρχία Aνούι νοτιοανατολικά του Πεκίνου και τις πόλεις Κινγιάνγκ στην επαρχία Γκανσού στα βορειοδυτικά και Γουειφάνγκ και Σαντόνγκ στην ανατολική ακτή.

Οι αρχές καλούν τους κατοίκους να γιορτάσουν το νέο Έτος με τη βοήθεια των βίντεο και των τηλεφώνων «Αποφύγετε να επισκέπτεστε συγγενείς και φίλους για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τους άλλους», ανέφερε. Παρά τις ανησυχίες αυτές, το Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει ξανά τα σύνορά του με την ηπειρωτική Κίνα την Κυριακή (8/1) και θα επιτρέψει σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να περνούν από κάθε πλευρά καθημερινά χωρίς να μπουν σε καραντίνα.

Δεν ήταν σαφές ποιους περιορισμούς θα αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι που ταξιδεύουν στην ηπειρωτική πλευρά. Τα χερσαία και θαλάσσια συνοριακά σημεία ελέγχου της πόλης με την ηπειρωτική χώρα είναι σε μεγάλο βαθμό κλειστά για σχεδόν τρία χρόνια και η επαναλειτουργία αναμένεται να δώσει μια απαραίτητη ώθηση στους τομείς του τουρισμού και του λιανικού εμπορίου του Χονγκ Κονγκ

Προβλέψεις για 2 εκατομμύρια θάνατους

Οι προβλέψεις αναφέρουν ότι μεταξύ 1,3-2,1 εκατομμυρίων ανθρώπων μπορεί να πεθάνουν στην Κίνα λόγω της συνεχιζόμενης έξαρσης της Covid-19.

Ο Economist αναφέρει ότι περίπου 1,5 εκατομμύριο Κινέζοι θα μπορούσαν να πεθάνουν με βάση το μοντέλο του που υπολογίζει την τροχιά της επιδημίας της Κίνας κάτω από διαφορετικά σενάρια με βάση τις εκτιμήσεις των ρυθμών με τους οποίους οι άνθρωποι μολύνονται, αρρωσταίνουν, αναρρώνουν ή πεθαίνουν – που αναφέρεται ως μοντέλο SEIR.

Αναφέρει την έκθεση του The Lancet που παραθέτει μια πρόβλεψη που λέει ότι κάπου μεταξύ 1,3 και 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να πεθάνουν από την Covid-19 μετά το «άνοιγμα» της Κίνας. Υπάρχουν επίσης αναφορές που λένε ότι οι κινεζικές αρχές καλύπτουν την πραγματική έκταση της επιδημίας Covid-19.

Τον περασμένο μήνα, το Reuters ανέφερε ότι δεκάδες κηδείες έλαβαν χώρα στο Πεκίνο με το προσωπικό κηδειών να φοράει προστατευτικά κοστούμια, παρά το γεγονός ότι η Κίνα ανέφερε μηδενικούς θανάτους από τον Covid-19. «Σε ένα κρεματόριο στην περιοχή Tongzhou του Πεκίνου, ένας μάρτυρας του Reuters είδε μια ουρά από περίπου 40 νεκροφόρες που περίμεναν να μπουν ενώ το πάρκινγκ ήταν γεμάτο.

Μέσα, οικογένεια και φίλοι, με παραδοσιακά λευκά ρούχα και κορδέλες πένθους, συγκεντρώθηκαν γύρω από 20 φέρετρα Το προσωπικό φορούσε κοστούμια hazmat και καπνός ανέβαινε από πέντε από τους 15 φούρνους», ανέφερε το Reuters.

Ανέφερε επίσης ότι τα φάρμακα είναι σε έλλειψη σε πολλές περιοχές στην Κίνα. «Η απότομη αλλαγή πολιτικής έχει πιάσει ένα εύθραυστο σύστημα υγείας απροετοίμαστο και τα νοσοκομεία αγωνίζονται για κρεβάτια και αίμα, τα φαρμακεία για φάρμακα και οι αρχές αγωνίζονται για την κατασκευή ειδικών κλινικών», ανέφερε το Reuters.