Κίνα: Νέοι μολύνονται σκόπιμα με Covid - Φόβος για τους ηλικιωμένους

Κίνα: Οι νέοι αυτομολύνονται καθώς εντείνονται οι φόβοι για τους ηλικιωμένους, σε μία χώρα με ασφυκτικά γεμάτα νοσοκομεία και ελλείψεις φαρμάκων

Παγκόσμια ανησυχία για την έξαρση του κορονοϊού στην Κίνα
Παγκόσμια ανησυχία για την έξαρση του κορονοϊού στην Κίνα
ΑΡ
5'

Όταν ο 85χρονος πατέρας του Τσεν αρρώστησε με Covid τον Δεκέμβριο, ήταν αδύνατο να πάρει ασθενοφόρο ή να δει γιατρό. Πήγαν στο Νοσοκομείο Chaoyang στο Πεκίνο, όπου τους είπαν είτε να δοκιμάσουν άλλα νοσοκομεία είτε να περιμένουν στο διάδρομο. «Δεν υπήρχε κρεβάτι, ούτε αναπνευστικό μηχάνημα, ούτε ιατρικός εξοπλισμός», λέει ο Τσεν στο BBC.

Ο πατέρας του κατάφερε να βρει ένα κρεβάτι σε άλλο νοσοκομείο, αλλά μόνο μέσω γνωριμίας, και μέχρι τότε είχε αναπτύξει σοβαρή λοίμωξη στους πνεύμονες. Ο μεγαλύτερος κύριος Τσεν έχει πλέον αναρρώσει, αλλά ο γιος του ανησυχεί ότι μια δεύτερη μόλυνση στο μέλλον θα μπορούσε να τον σκοτώσει.

Τρία χρόνια πρόληψης κατά της Covid-19 ήταν μια πλήρης σπατάλη και αποτυχία, λέει, επειδή η κυβέρνηση χαλάρωσε τους ελέγχους πολύ γρήγορα, χωρίς προετοιμασία, και πλέον τόσοι πολλοί άνθρωποι έχουν κολλήσει τον ιό. «Η έξαρση θα επιστρέψει. Και οι ηλικιωμένοι μπορούν να βασίζονται μόνο στη μοίρα τους».

Το τελευταίο βήμα της ταχεία ανατροπής της αυστηρής πολιτικής του Πεκίνου μηδενικό έρχεται την Κυριακή (8/1), όταν η χώρα θα ανοίξει ξανά τα σύνορα για διεθνή ταξίδια. Καθώς τα μαζικά τεστ, οι αυστηρές καραντίνες και τα ξαφνικά, σαρωτικά lockdown δεν ισχύουν πλέον, οικογένειες όπως αυτή του κυρίου Τσεν είναι επιφυλακτικές για το τι του περιμένει.

Αλλά οι νεότεροι Κινέζοι, που δεν ήθελαν να κατονομαστούν, αισθάνονται διαφορετικά και ορισμένοι είπαν στο BBC ότι εκτίθενται οικειοθελώς σε μόλυνση. Ένας 27χρονος κωδικοποιητής στη Σαγκάη, ο οποίος δεν έλαβε κανένα από τα κινεζικά εμβόλια, λέει ότι εκτέθηκε οικειοθελώς στον ιό.

«Επειδή δεν θέλω να αλλάξω το πρόγραμμα των διακοπών μου», εξηγεί, «και θα μπορούσα να βεβαιωθώ ότι ανάρρωσα και δεν θα μολυνθώ ξανά κατά τη διάρκεια των διακοπών, αν ελέγχω σκόπιμα το πότε θα μολυνθώ». Παραδέχεται ότι δεν περίμενε τους μυϊκούς πόνους που προέκυψαν με τη μόλυνση, αλλά λέει ότι τα συμπτώματα ήταν σε μεγάλο βαθμό τα αναμενόμενα.

Μια άλλη κάτοικος της Σαγκάης, μια 26χρονη γυναίκα, λέει στο BBC ότι επισκέφτηκε τη φίλη της που είχε βγει θετική«ώστε να πάθω και εγώ Covid». Αλλά λέει ότι η ανάρρωσή της ήταν δύσκολη: «Νόμιζα ότι θα ήταν σαν κρυολόγημα αλλά ήταν πολύ πιο οδυνηρό». Μια 29χρονη που εργάζεται σε μια κρατική επιχείρηση με έδρα το Ζιασίνγκ, στη βόρεια επαρχία Zεζιάνγκ, λέει ότι ενθουσιάστηκε όταν άκουσε πως τα σύνορα της χώρας ανοίγουν ξανά. Είναι ενθουσιασμένη που θα ταξιδέψει ξανά σε άλλα μέρη της Κίνας για να δει συναυλίες.

«Η ζωή ήταν γελοία όταν έπρεπε να ζητήσω την άδεια του μάνατζέρ μου για να ταξιδέψω. Θέλω απλώς η ζωή να επιστρέψει στην κανονικότητα, λέει. «Αλλά ανησυχώ για τους ηλικιωμένους». Όταν ο παππούς της αρρώστησε με Covid, αρνήθηκε να πάει στο νοσοκομείο, ακόμη και όταν η κατάστασή του χειροτέρεψε, λέει. Και οι αναφορές για γεμάτα νοσοκομεία και κρεματόρια έχουν εντείνει την ανησυχία της. Λέει ότι έχει ακούσει ιστορίες για πτώματα στοιβαγμένα σε γραφεία κηδειών.

Η ίδια δεν έχει βγει θετική στον ιό, αλλά παραδέχεται ότι -όταν το έκανε ο σύζυγός της- φορούσε μάσκα όλο το 24ωρο στο σπίτι, ακόμα και όταν κοιμόταν. «Δεν ήθελα να είμαστε άρρωστοι ταυτόχρονα», λέει. «Αλλά δεν φοβάμαι τον ιό, καθώς τα σοβαρά συμπτώματα είναι σπάνια».

Τουλάχιστον στις μεγάλες πόλεις, ο κόσμος επιστρέφει σε εμπορικά κέντρα, εστιατόρια και πάρκα, ακόμη και κάνει ουρές για βίζες και τουριστικές άδειες. Η κρατική εφημερίδα Global Times δήλωσε ότι «οι κανονικοί καιροί επέστρεψαν». Αν πράγματι επιστρέψει η κανονικότητα, θα είναι μια άβολη επιστροφή για πολλούς.

Πέρα από τις μεγάλες πόλεις, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πώς οι άνθρωποι - ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές της Κίνας - ανταποκρίνονται στα κυβερνητικά μηνύματα. Επί τρία χρόνια, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης παρουσίαζαν τον ιό ως επικίνδυνη απειλή για να κρατήσουν τον πληθυσμό ασφαλή.

Αλλά αυτή η ρητορική έχει ανατραπεί τις τελευταίες εβδομάδες, με τους γιατρούς να ζητούν ηρεμία εν μέσω της σύγχυσης. Η κυρία Λι, μια 52χρονη στο Πεκίνο, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση «έκανε το σωστό» τα δύο πρώτα χρόνια, αλλά θα έπρεπε να είχε τερματίσει την πολιτική της για μηδενικό κορονοϊό στις αρχές του 2022.

«Τώρα επιτέλους έχουμε χαλαρώσει όλους τους ελέγχους, αλλά είναι πολύ ξαφνικό. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να το είχε κάνει φάση προς φάση, περιοχή με περιοχή. Επίσης ο χειμώνας είναι η χειρότερη εποχή για να το κάνει. Γιατί να μην περιμένουμε την επόμενη άνοιξη; Και γιατί η κυβέρνηση δεν έκανε προετοιμασία πριν ανοίξει;» αναρωτιέται «Το 2022 ήταν η χειρότερη χρονιά για εμάς. Μπορώ μόνο να προσευχηθώ το 2023 να μην είναι χειρότερο.»

Πηγή: ΒΒC

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή