Τα δυο τρίτα των παγετώνων θα εξαφανιστούν μέχρι το 2100
Τα δύο τρίτα των παγετώνων θα έχουν λιώσει μέχρι το 2100, ακόμα και αν η ανθρωπότητα τηρήσει τους κανόνες της συμφωνίας του Παρισιού, υποστηρίζει μία νέα μελέτη η οποία διαπιστώνει ότι τόσο οι επιπτώσεις όσο και η κλίμακα της απώλειας των παγετώνων είναι μεγαλύτερος από ότι πιστεύαμε.
Η μελέτη αυτή είναι η πιο ακριβή ανάλυση που έχει γίνει μέχρι στιγμής, καθώς λαμβάνει υπόψη τα δεδομένα των 215.000 παγετώνων που υπάρχουν στην επιφάνεια της Γης, εκτός από αυτούς της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής.
«Είναι η πρώτη φορά που απομονώσαμε τον αριθμό των παγετώνων που θα χαθούν – πριν είχαμε μόνο τη συνολική απώλεια μάζας», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ Ντέιβιντ Ράουνς, πολιτικός μηχανικός και μηχανικός περιβάλλοντος στα Πανεπιστήμια Carnegie Mellon και Αλάσκα Fairbanks.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές της μελέτης το 49% των παγετώνων θα εξαφανιστεί, σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο της ανόδου της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου. Ωστόσο, εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη συνεχιστεί με τον τωρινό ρυθμό των 2,7 βαθμών Κελσίου, θα εξαφανιστεί το 68% των παγετώνων. Η νέα αυτή μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Science». Αξίζει να σημειωθεί ότι αν συμβεί αυτό, θα εξαφανιστούν σχεδόν όλοι οι παγετώνες στην κεντρική Ευρώπη, τον δυτικό Καναδά και τις ΗΠΑ μέχρι το τέλος του επόμενου αιώνα.
Οι συγγραφείς, στο σχετικό άρθρο, υπογραμμίζουν τη σημασία της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για τον περιορισμό των συνεπειών από το λιώσιμο των παγετώνων, όπως η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και η εξάντληση των υδάτινων πόρων.
Εάν η άνοδος της θερμοκρασίας περιοριστεί στον 1,5 βαθμό Κελσίου, η μέση στάθμη της θάλασσας θα αυξηθεί κατά 90 χιλιοστόμετρα από το 2015 έως το 2100. Αν όμως η θερμοκρασία συνεχίσει να αυξάνεται κατά 2,7 βαθμούς Κελσίου, η στάθμη της θάλασσας θα αυξηθεί κατά 115 χιλιοστόμετρα περίπου.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι περισσότεροι από τους παγετώνες που θα χαθούν είναι μικρότεροι από 1 τετραγωνικό χιλιόμετρο. Ωστόσο, παρά το ότι οι παγετώνες συμβάλλουν λιγότερο στον συνολικό όγκο, είναι πιο ευάλωτοι στις κλιματικές αλλαγές. Επιπλέον, αποτελούν σημαντική πηγή βιοπορισμού για εκατομμύρια ανθρώπους. Η απώλειά τους σημαίνει συρρίκνωση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού για ένα μεγάλο κομμάτι του παγκόσμιου πληθυσμού, όπως τονίζουν οι επιστήμονες.
Οι χαμηλότερες οροσειρές, όπως οι Άλπεις και τα Πυρηναία, είναι μεταξύ εκείνων που έχουν πληγεί περισσότερο. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2019, μέχρι το 2050, θα έχει εξαφανιστεί σχεδόν ο μισός όγκος των αλπικών παγετώνων, γεγονός που θα έχει σημαντικές επιπτώσεις και στη βιοποικιλότητα.
Αυτή δεν είναι η πρώτη έρευνα που προβλέπει την άνοδο της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των παγετώνων, αλλά οι προβλέψεις είναι πιο ακριβείς από τα προηγούμενα μοντέλα. Μια έρευνα του 2021 διαπίστωσε ότι η ταχύτητα τήξης των παγετώνων διπλασιάστηκε τις τελευταίες δύο δεκαετίες, συμβάλλοντας περισσότερο στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας από ό,τι τα παγόβουνα της Γροιλανδίας ή της Ανταρκτικής.
Με πληροφορίες από Guardian
Διαβάστε επίσης:
Ξεκινάει σοβαρή επιστημονική έρευνα για την αστρολογία και τα ζώδια
Κορονοϊός: Η Κίνα «ανοίγει», η Δύση «κλείνει» - Τα εφιαλτικά σενάρια
Στον «αέρα» η εκεχειρία Πούτιν - Αναφορές για επιθέσεις στην Ουκρανία