Κορονοϊός: Πρωτοχρονιά «τρόμου» στην Κίνα

Αυξάνονται οι φόβοι για τρομακτική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα -ιδίως στις αγροτικές περιοχές- εν όψει των εορτασμών της πρωτοχρονιάς. Εκατομμύρια πολίτες αναμένεται να ταξιδέψουν, με φόντο την άρση των αυστηρών περιορισμών.
Φόβοι για νέα τρομακτική έξαρση εν όψει της κινεζικής πρωτοχρονιάς
ΑΡ
3'

Μετά από σχεδόν τρία χρόνια αυστηρών περιορισμών, εκατομμύρια Κινέζοι βιάζονται να επιστρέψουν στο σπίτι τους για να είναι με την οικογένειά τους ή να επισκεφθούν φίλους και συγγενείς εν όψει της Πρωτοχρονιάς, πυροδοτώντας ανησυχίες για κατακόρυφη αύξηση των λοιμώξεων κορονοϊού. Η εορταστική περίοδος θα μπορούσε να πυροδοτήσει ακόμη πιο γρήγορη μετάδοση της Covid-19, ιδιαίτερα σε αγροτικές περιοχές όπου υπάρχουν λιγότερες ιατρικές εγκαταστάσεις και εργαζόμενοι υγείας, όπως επίσης ανεπαρκή φάρμακα και χρήματα για περίθαλψη.

Σήμερα Σάββατο (7/1) είναι η ημέρα που αρχίζει η ταξιδιωτική περιόδος εν όψει της Πρωτοχρονιάς, γνωστή ως η μεγαλύτερη ετήσια μετανάστευση ανθρώπων στον κόσμο, προετοιμάζοντας μια τεράστια αύξηση των ταξιδιωτών και την εξάπλωση του COVID-19 λοιμώξεις. Η φετινή δημόσια αργία της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς, η οποία γιορτάζεται επίσημα στις 22 Ιανουαρίου, θα είναι η πρώτη από το 2020 χωρίς περιορισμούς στα ταξίδια στο εσωτερικό.

Τον τελευταίο μήνα, η Κίνα ήρε τους αυστηρούς περιορισμούς ενάντια στον κορονοϊό, μετά από ιστορικές διαμαρτυρίες για τα συχνά τεστ, τους περιορισμούς στις μετακινήσεις, τα μαζικά lockdown και τις βαριές ζημιές στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Οι επενδυτές ελπίζουν ότι η επαναλειτουργία θα αναζωογονήσει τελικά μια οικονομία 17 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει τη χαμηλότερη ανάπτυξή της εδώ και σχεδόν μισό αιώνα.

Όμως, οι απότομες αλλαγές έχουν εκθέσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού των 1,4 δισεκατομμυρίων κατοίκων της Κίνας στον ιό για πρώτη φορά, προκαλώντας ένα κύμα λοιμώξεων που κατακλύζει νοσοκομεία, αδειάζει τα ράφια των φαρμακείων από φάρμακα και προκαλεί τη δημιουργία μεγάλων ουρών στα κρεματόρια.

Το Υπουργείο Μεταφορών δήλωσε ότι αναμένει περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια επιβάτες να ταξιδέψουν τις επόμενες 40 ημέρες, σημειώνοντας αύξηση 99,5% από έτος σε έτος και φθάνοντας το 70,3% του αριθμών ταξιδιών που καταγράφηκε το 2019. Υπήρξαν ανάμικτες αντιδράσεις στο διαδίκτυο σε αυτές τις ειδήσεις, με ορισμένα σχόλια να χαιρετίζουν την ελευθερία και πολλούς την ίδια ώρα να ανησυχούν ότι θα μολύνουν ηλικιωμένους συγγενείς.

«Δεν τολμώ να επιστρέψω στη γενέτειρά μου, από φόβο μην φέρω πίσω το δηλητήριο», έγραψε κάποιος στην πλατφόρμα Weibo. Επικρατεί τεράστια ανησυχία ότι η μεγάλη μετανάστευση εργαζομένων θα προκαλέσει έξαρση των λοιμώξεων σε μικρότερες πόλεις και αγροτικές περιοχές που είναι λιγότερο εξοπλισμένες με κρεβάτια ΜΕΘ και αναπνευστήρες για την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων.

Οι αρχές λένε ότι ενισχύουν τις ιατρικές υπηρεσίες βάσης, ανοίγουν περισσότερες αγροτικές κλινικές και καθιερώνουν ένα «πράσινο κανάλι» για ασθενείς υψηλού κινδύνου, ειδικά του ηλικιωμένους με υποκείμενες παθήσεις, που θα μεταφερθούν από τα χωριά απευθείας σε νοσοκομεία ανώτερου επιπέδου. «Οι αγροτικές περιοχές της Κίνας είναι μεγάλες, ο πληθυσμός είναι μεγάλος και οι κατά κεφαλήν ιατρικοί πόροι είναι σχετικά ανεπαρκείς», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας Μι Φενγκ

Το επόμενο κύμα μολύνσεων είναι πιθανό να πλήξει τις αγροτικές περιοχές και θα μπορούσε να επηρεάσει ακόμη περισσότερους ανθρώπους, προειδοποίησε η βρετανική εταιρεία αναλύσεων υγείας Airfinity. Υπολογίζεται ότι περίπου 9.000 άνθρωποι την ημέρα πεθαίνουν από τον κορωνοϊό στην Κίνα και ο αριθμός θα μπορούσε να ανέλθει σε 25.000 την ημέρα αυτόν τον μήνα, ενώ ο συνολικός αριθμός των θανάτων θα μπορούσε να φτάσει τα 1,7 εκατομμύρια μέχρι τον Απρίλιο.