Κίνα: Ουρές για ανανέωση διαβατηρίων – Λουλούδια στους τουρίστες

Οι Κινέζοι σπεύδουν να ανανεώσουν τα διαβατήριά τους καθώς αίρονται οι περιορισμοί της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ με λουλούδια υποδέχτηκαν τους τουρίστες που επέστρεψαν μετά από τρία χρόνια, οι αρχές της Ταϊλάνδης. 
Υποδοχή με δώρα και λουλούδια στους πρώτους Κινέζους τουρίστες που έφτασαν στην Ταϊλάνδη
AP
5'

Μεγάλες ουρές σχηματίστηκαν το πρωί της Δευτέρας (09/01/2023) έξω από γραφεία μετανάστευσης στο Πεκίνο, με τους πολίτες ανυπόμονους να ανανεώσουν τα διαβατήριά τους αφού η Κίνα κατάργησε τους συνοριακούς έλεγχους για την COVID-19 που ουσιαστικά απέτρεψαν το 1,4 δισεκ. κατοίκους της να ταξιδέψουν για τρία χρόνια.

Το εκ νέου «άνοιγμα» της Κίνας είναι ένα από τα τελευταία μέτρα που λαμβάνει το Πεκίνο, μετά την εγκατάλειψη της πολιτικής των «μηδενικών κρουσμάτων». Είχαν προηγηθεί διαδηλώσεις κατά των περιορισμών οι οποίοι έθεσαν σε μεγάλο βαθμό τον ιό υπό έλεγχο, αλλά προκάλεσαν απογοήτευση και αναστάτωση στους πολίτες.

Περιμένοντας να ανανεώσει το διαβατήριό του στην κινεζική πρωτεύουσα, σε μια ουρά με πάνω από 100 ανθρώπους, ο 67χρονος συνταξιούχος Γιανγκ Τζιανγκούο δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, ότι σχεδιάζει να ταξιδέψει στις ΗΠΑ για να δει την κόρη του, για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια. «Παντρεύτηκε πέρυσι αλλά αναγκάστηκε να αναβάλει τη γαμήλια τελετή διότι δεν μπορούσαμε να παρευρεθούμε. Χαιρόμαστε πολύ που μπορούμε να πάμε τώρα», δήλωσε ο Γιανγκ.

Η αγορά συναλλάγματος και το χρηματιστήριο της Κίνας ενισχύθηκαν σήμερα, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι το «άνοιγμα» θα βοηθήσει να ενισχυθεί η οικονομία των 17 τρισεκ. δολαρίων που καταγράφει τους βραδύτερους ρυθμούς ανάπτυξης εδώ και περίπου μισό αιώνα. Η κίνηση του Πεκίνου να καταργήσει την υποχρεωτική καραντίνα για τους επισκέπτες από το εξωτερικό αναμένεται να ενισχύσει τα ταξίδια σε προορισμούς εκτός χώρας, καθώς οι κάτοικοι δεν θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυτούς τους περιορισμούς όταν επιστρέψουν. Ωστόσο οι πτήσεις είναι λιγοστές και πολλές χώρες ζητούν αρνητικά τεστ από τους επισκέπτες από την Κίνα, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την έξαρση που ασκεί μεγάλες πιέσεις σε πολλά κινεζικά νοσοκομεία και αποτεφρωτήρια. Η Κίνα επίσης απαιτεί αρνητικά τεστ COVID από την ταξιδιώτες πριν από την αναχώρησή τους.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV μετέδωσε ότι τα εισιτήρια για απευθείας πτήσεις από τη Νότια Κορέα στην Κίνα είχαν σχεδόν εξαντληθεί. Βραχυπρόθεσμα, η αύξηση στη ζήτηση από ταξιδιώτες θα επηρεαστεί από τον περιορισμένο αριθμό πτήσεων προς και από την Κίνα, που αυτή τη στιγμή φθάνουν σε ένα μικρό μόνο ποσοστό των επιπέδων πριν από την COVID-19. Σύμφωνα με στοιχεία της Flight Master, η Κίνα είχε χθες συνολικά 245 διεθνείς πτήσεις από και προς το εξωτερικό, συγκριτικά με 2.546 πτήσεις την ίδια ημέρα του 2019 – μια μείωση κατά 91%.

Υποδοχή με λουλούδια

Οι Κινέζοι τουρίστες επέστρεψαν σήμερα στην Ταϊλάνδη ύστερα από τρία χρόνια απουσίας, τους οποίους υποδέχθηκαν αξιωματούχοι προσφέροντάς τους λουλούδια και δώρα. Ο τουριστικός κλάδος της Ταϊλάνδης ήταν ιδιαιτέρως εξαρτημένος από την Κίνα πριν από την πανδημία, με περίπου έναν στους τέσσερις ταξιδιώτες να είναι Κινέζος.

Οι 269 Κινέζοι που έφθασαν από την πόλη Σιαμέν, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, έγιναν δεκτοί με λουλούδια και σακουλάκια με δώρα –που περιείχαν απολυμαντικό για τα χέρια και προστατευτικές μάσκες—ενώ ένα πανό ανέφερε στα κινεζικά «Κίνα και Ταϊλάνδη είναι μία οικογένεια».

«Είμαι πολύ ευτυχισμένη και δεν το πιστεύω», δήλωσε η Τζιανγκ Σάνα, καθηγήτρια πανεπιστημίου, που ήταν μεταξύ των πρώτων τουριστών. Η 36χρονη γυναίκα, που θα παραμείνει στην Ταϊλάνδη για ένα μήνα για να κάνει καταδύσεις, έκλεισε το εισιτήριό της πριν από δύο εβδομάδες αλλά μέχρι την τελευταία στιγμή φοβόταν ότι θα υπάρξει κάποια αλλαγή. «Φοβόμαστε ότι οι πολιτικές θα ήταν διαφορετικές από εκείνες που αναμέναμε και ότι θα μας εμποδίσουν να φύγουμε», δήλωσε.

Σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ιαπωνία και η Γαλλία, η Ταϊλάνδη αποφάσισε να μην απαιτεί διαγνωστικά τεστ πριν από την αναχώρηση. Ωστόσο, το σαββατοκύριακο επικράτησε σύγχυση ύστερα από αντιφατικά μηνύματα από το υπουργείο Υγείας και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Ταϊλάνδης που άφηναν να εννοηθεί ότι οι τουρίστες από όλο τον κόσμο θα πρέπει να επιδεικνύουν βεβαίωση εμβολιασμού. Τελικά σήμερα, ο υπουργός Υγείας Ανουτίν Τσαρνβιρακούλ εγκατέλειψε το σχέδιο αυτό. «Η απόφαση ελήφθη όχι μόνο για οικονομικούς λόγους αλλά επίσης με βάση τις ιατρικές πληροφορίες», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο.

Η Κίνα έχει πρόσφατα βιώσει έκρηξη των κρουσμάτων κορονοϊού, με τοπικό αξιωματούχο να παραδέχεται σήμερα ότι σχεδόν το 90% των κατοίκων της περιφέρειάς του έχει μολυνθεί. Επίσημα, η Κίνα έχει ανακοινώσει μόλις 5.272 θανάτους που σχετίζονται με την COVID-19 έως τις 8 Ιανουαρίου, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά θανάτων λόγω της ασθένειας σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δηλώσει ότι τα στοιχεία που ανακοινώνει η Κίνα δεν αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα και ιολόγοι από όλον τον κόσμο εκτιμούν ότι πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι στη χώρα μπορεί να χάσουν τη ζωή τους λόγω της ασθένειας φέτος.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης:

Έπληξαν τα φτωχά στρώματα της Κίνας οι πολιτικές ελέγχου της πανδημίας

Κίνα: Ανοίγει τα σύνορά της έπειτα από 3 χρόνια- Τρόμος για νέα έξαρση

Παγώνη στον Newsbomb.gr: Πόσο μας ανησυχεί η μετάλλαξη «Kraken»