Η Βρετανία «επενδύει» στα κρυπτονομίσματα - Σχεδιάζει τη δημιουργία «ψηφιακής λίρας»

Το Υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας εξετάζει σχέδιο για τη δημιουργία ψηφιακής λίρας 
Η Βρετανία στη μάχη των κρυπτονομισμάτων
ΑΡ
3'

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύεται να γίνει παγκόσμιος κόμβος κρυπτογράφησης παρά το πλήγμα που υπέστη η βιομηχανία μετά την κατάρρευση του χρηματιστηρίου FTX. Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο εισαγωγής ενός εθνικού κρυπτονομίσματος ή «ψηφιακής λίρας», όπως είπε στους βουλευτές ο υπουργός Οικονομικών, Άντριου Γκρίφιθ.

Και η κυβέρνηση ήταν μέχρι σήμερα «πολύ μακριά... για να καθιερώσει ένα καθεστώς για χονδρική χρήση, για σκοπούς πληρωμής, των stablecoins». Τα Stablecoins έχουν σχεδιαστεί για να έχουν προβλέψιμη αξία που συνδέεται με παραδοσιακά νομίσματα ή περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός.

Τεχνολογία που «αλλάζει το παιχνίδι»

Η δημόσια διαβούλευση σχετικά με τα χαρακτηριστικά της ψηφιακής λίρας θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες, είπε ο Γκρίφιθ στην Επίλεκτη Επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών. «Θέλω να καθιερώσουμε ένα καθεστώς, εντός του FSMB [Νομοσχέδιο για τις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες και τις Αγορές, που συζητείται επί του παρόντος στο Κοινοβούλιο], για σκοπούς πληρωμής των stablecoins», είπε.

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αναπτύσσουν ή εξερευνούν ψηφιακά νομίσματα. Και όπως είπε ο Γκρίφιθ στην επιτροπή: «Είναι σωστό να επιδιώκουμε να αγκαλιάσουμε τις τεχνολογίες που ενδέχεται να προκαλούν αναστάτωση, ιδιαίτερα όταν έχουμε έναν τόσο ισχυρό χρηματοοικονομικό τομέα».

Αυτή η «δυνητικά ανατρεπτική τεχνολογία που αλλάζει το παιχνίδι, μπορεί να προκαλέσει τριγμούς αλλά και να υπερτροφοδοτήσει όλες αυτές τις [οικονομικές] βιομηχανίες», είπε.

Προστασία των καταναλωτών

Ο «χειμώνας της κρυπτογράφησης» (crypto winter) όπως ονομάστηκε η ταχεία πτώση της αξίας του Bitcoin και άλλων περιουσιακών στοιχείων έχει εντείνει τις ανησυχίες σχετικά με το εάν κάποιο κρυπτονόμισμα μπορεί ποτέ να θεωρηθεί σταθερό. Εγείρει επίσης πολλά ζητήματα δημόσιας πολιτικής.

Και θα υπάρξει επίσης μια δημόσια διαβούλευση σχετικά με την πρώτη γενική ρυθμιστική προσέγγιση της Βρετανίας για τα κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία, έναν τομέα όπου η προστασία των καταναλωτών έχει τεθεί υπό έλεγχο τις τελευταίες εβδομάδες.

Αλλά η διαβούλευση θα αποτελέσει μέρος μιας φάσης «έρευνας και εξερεύνησης» και θα βοηθήσει τόσο την Τράπεζα της Αγγλίας όσο και την κυβέρνηση να αναπτύξουν σχέδια τα επόμενα χρόνια. Όσον αφορά τη ρύθμιση της κρυπτογράφησης, ο Γκρίφιθ είπε στην επιτροπή ότι το να έχεις δίκιο είναι πιο σημαντικό από το να είσαι πρώτος, δεδομένης της «ισχυρής οικονομικής φήμης» του Ηνωμένου Βασιλείου. «Θα είναι μια μακροχρόνια διαδικασία», είπε.

«Σωστές ισορροπίες»

Η ΕΕ έχει θέσει το πρώτο ολοκληρωμένο σύνολο κανόνων στον κόσμο για τη ρύθμιση των αγορών κρυπτογράφησης. Αναμένεται να λάβουν τελική έγκριση τις επόμενες εβδομάδες και να τεθούν σε ισχύ το 2024.

Ο Γκρίφιθ είπε ότι οι κανόνες του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσαν να είναι ευρύτεροι, να περιλαμβάνουν αποκεντρωμένη χρηματοδότηση και όλοι να επωφεληθούν από μεγαλύτερη διαφάνεια. «Θέλουμε το σωστό καθεστώς, που λειτουργεί με τον σωστό τρόπο, που έχει τις σωστές ισορροπίες», είπε στην επιτροπή.

Δεσμεύτηκε επίσης να διοργανώσει «τουλάχιστον» έξι στρογγυλές τράπεζες με παράγοντες της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων, για να «μας εκθέσει ως ρυθμιστές και φορείς λήψης αποφάσεων».

Πηγή: ΒΒC