Πώς η συνύπαρξη με τα ζώα βοηθά τον άνθρωπο να εξελιχθεί - Τι έδειξε νέα έρευνα
Από τα πρώτα χρόνια της ζωής του ο άνθρωπος είναι ικανός να αλληλοεπιδρά με τα ζώα, ακόμα και κατά την πρώτη φορά που τα συναντά. Αυτό ακριβώς επιβεβαίωσαν επιστήμονες βλέποντας παιδιά μόλις δύο ετών να προσπαθούν με κάθε τρόπο να ταΐσουν και να παίξουν με ζώα παρότι, τα συναντούσαν για πρώτη φορά.
Δηλαδή όχι μόνο μπορούσαν να κατανοήσουν τις επιθυμίες αλλά ήταν πρόθυμα και ικανά να τα βοηθήσουν παρόλο που υπήρχε μικρή πιθανότητα να ανταποκριθούν.
«Είναι πραγματικά ξεχωριστό να βλέπουμε από πόσο νωρίς ξεκινά αυτό», είπε η Δρ Ράχνα Ρέντι, εξελικτική ανθρωπολόγος και συγγραφέας της μελέτης, η οποία κατέχει θέσεις τόσο στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ όσο και στο Πανεπιστήμιο Ντιουκ.
«Από την αρχή της ανάπτυξής μας έχουμε τάσεις να συμπεριφερόμαστε κοινωνικά προς τους άλλους ανθρώπους, να προσπαθούμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει στο μυαλό τους», είπε. Η τελευταία μελέτη δείχνει ότι ακόμη και τα νήπια «έχουν το κίνητρο και την ικανότητα να επεκτείνουν αυτού του είδους τη συμπεριφορά βοήθειας σε άλλα ζώα», πρόσθεσε.
Αυτό παράλληλα αποδεικνύει ότι η φιλική συμπεριφορά προς άλλα είδη, ακόμη και από παιδιά που ακόμα δεν μπορούν να περπατήσουν ή να μιλήσουν, μπορεί να βοήθησε τους ανθρώπους να αναπτυχθούν σε όλο τον κόσμο, λένε οι ερευνητές.
«Η εξημέρωση των ζώων ήταν πραγματικά επωφελής για την επιβίωση του ανθρώπου. Μας έδωσε πραγματικά τη δυνατότητα να ζήσουμε και να ευδοκιμήσουμε, υπάρχει ένα τεράστιο εξελικτικό όφελος», είπε η Ρέντι. «Το γιατί ήρθαμε να εξημερώσουμε ζώα είναι ένα μεγάλο μυστήριο, και αυτό είναι ένα κομμάτι απόδειξης που μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε αυτό το μυστήριο».
Η έρευνα
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές σε ένα πείραμα που έγινε στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, παρακολούθησαν 97 παιδιά ηλικίας μεταξύ 20 και 47 μηνών να αλληλοεπιδρούν με τρία φιλικά κατοικίδια ζώα.
Οι ερευνητές τοποθέτησαν κοντά στα παιδιά φαγητό και παιχνίδια λίγο πιο μακριά από το σημείο που βρίσκονταν τα ζώα κι ενώ τους χώριζε ένας φράχτης.
Γράφοντας στο περιοδικό Human-Animal Interactions, οι επιστήμονες περιγράφουν πώς τα νήπια είχαν διπλάσιες πιθανότητες να παραδώσουν απρόσιτα παιχνίδια και λιχουδιές όταν τα σκυλιά έδειχναν ενδιαφέρον γι' αυτά, για παράδειγμα, όταν «διαμαρτύρονταν» ή κουνούσαν τα πόδια τους πίσω από τα αντικείμενα Τα παιδιά βοήθησαν στις μισές περιπτώσεις που τα ζώα που ήθελαν τα αντικείμενα, αλλά μόνο στο ένα τέταρτο των περιπτώσεων που τα ζώα δεν έδειξαν ενδιαφέρον.Τα παιδιά ήταν ακόμη πιο πιθανό να βοηθήσουν όταν είχαν ένα κατοικίδιο στο σπίτι.
«Είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό ότι τα νήπια θα κάνουν τα πάντα για να βοηθήσουν τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα, ακόμη και τους ξένους», δήλωσε ο καθηγητής Χένρι Γουέλμαν, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Αλλά δεν ήταν σαφές εάν οι άνθρωποι εξέλιξαν τέτοιο αλτρουισμό μόνο προς άλλους ανθρώπους, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν, και όχι προς άλλα είδη. Η μελέτη δείχνει ότι «ισχύει και για άλλα ζώα», είπε ο Γουέλμαν.