Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Τι «είδε» ο ξένος τύπος - H συμφιλίωση και ο μονάρχης χωρίς στέμμα

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έκαναν εκτενή αναφορά στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου
Η κηδεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, θέμα στα διεθνή ΜΜΕ
ΑΡ
4'

Τα περισσότερα διεθνή μέσα ενημέρωσης εστίασαν στην παρουσία δεκάδων γαλαζοαίματων από τους βασιλικούς οίκους της Ευρώπης, τις ηχηρές απουσίες αλλά και το τελετουργικό της ταφής. Πολλά από αυτά αναφέρθηκαν και στην ιστορική διαδρομή του εκλιπόντος και το βιογραφικό του, αλλά και στις σχέσεις με τις βασιλικές οικογένειες της γηραιάς ηπείρου

Reuters

«Οι Ευρωπαίοι βασιλείς συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα τη Δευτέρα για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου της Ελλάδας, που γεννήθηκε ως πρίγκιπας αλλά ετάφη ως κοινός θνητός αφότου οι υπήκοοί του ψήφισαν για την κατάργηση της μοναρχίας το 1974.

Ο Κωνσταντίνος Β', δεύτερος ξάδερφος του βασιλιά της Βρετανίας Καρόλου και νονός του κληρονόμου του πρίγκιπα Ουίλιαμ, έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο εξωτερικό, αλλά επέστρεψε στην πατρίδα του τα τελευταία του χρόνια. Πέθανε σε νοσοκομείο της Αθήνας την περασμένη εβδομάδα, σε ηλικία 82 ετών.

Συνδεδεμένος με τον Γερμανικό Οίκο των Γλύξμπουργκ, ο οποίος έχει διασυνδέσεις με οίκους σε όλη την Ευρώπη, ο Κωνσταντίνος Β' ήταν ο μόνος γιος του βασιλιά Παύλου και της βασίλισσας Φρειδερίκης της Ελλάδας. Κηδεύτηκε στο Τατόι, το πρώην κτήμα της οικογένειας βόρεια της Αθήνας, όπου είναι ενταφιασμένοι και οι πρόγονοί του. Οι γιοι και τα εγγόνια του κουβάλησαν το φέρετρο τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο. Καθώς το κατέβαζαν, ο κόσμος φώναζε «Αθάνατος!»

Guardian

Η κηδεία του τελευταίου βασιλιά της Ελλάδας, Κωνσταντίνου Β΄, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, αναφέρει η ανταπόκριση της Έλενα Σμιθ. «Ήταν ένας βασιλιάς χωρίς στέμμα, ένας μονάρχης χωρίς βασίλειο, για περισσότερο από όσο θυμούνται οι περισσότεροι. Αλλά για λίγες ώρες στην Αθήνα τη Δευτέρα, ο Κωνσταντίνος Β', ο βασιλιάς που βασίλεψε μόλις τρία χρόνια πριν αναγκαστεί να εξοριστεί, ήταν και πάλι βασιλιάς των Ελλήνων, ή τουλάχιστον χιλιάδων πρώην υπηκόων του.

Από λίγο πριν τα ξημερώματα, έξι μέρες μετά την ανακοίνωση του θανάτου του σε ηλικία 82 ετών, Έλληνες νοσταλγοί της μοναρχίας μικροί και μεγάλοι, πλούσιοι και φτωχοί, παρατάχθηκαν υπομονετικά για να αποτίσουν το ύστατο φόρο τιμής. Δεν ήταν μόνοι τους. Από τον βασιλικό οίκο του Ουίνδσορ μέχρι τους βασιλικούς οίκους της Δανίας, της Ισπανίας, της Νορβηγίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας και του Βελγίου ήρθαν επίσης: βασιλείς και βασίλισσες, πρίγκιπες και πριγκίπισσες, όλοι στοιβαγμένοι στον Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό της Αθήνας, σε μια συγκέντρωση ενδεικτική για τους δεσμούς του Κωνσταντίνου με τους ιστορικούς θρόνους της Ευρώπης. »

People

Το περιοδικο People σχολίασε την απουσία του Βρετανού βασιλιά και του διαδόχου του θρόνου. «Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και ο βασιλιάς Κάρολος χάνουν την κηδεία του τελευταίου βασιλιά της Ελλάδας, Κωνσταντίνου Β'». Ο Γουίλιαμ, 40 ετών, ζήτησε από τη συγγενή του λαίδη Γκαμπριέλα Ουίνδσορ να τον εκπροσωπήσει στην κηδεία του Κωνσταντίνου, ενώ η πριγκίπισσα Άννα εκπροσώπησε τον αδελφό της, βασιλιά Κάρολο, στην επίσημη τελετή στην Αθήνα τη Δευτέρα.

«Είναι σύνηθες για τα ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας στη Βρετανία να στέλνουν συγγενείς ή στενούς φίλους και βοηθούς σε κηδείες για λογαριασμό τους. Η αείμνηστη βασίλισσα Ελισάβετ σπάνια παρευρισκόταν σε κηδείες. Ο βασιλιάς Κάρολος φαίνεται να ακολουθεί το ίδιο έθιμο και να στέλνει ένα μέλος της οικογένειας»

To People εστίασε επίσης και στην σύζυγο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Άννα-Μαρία σχολιάζοντας το γεγονός ότι στην κηδεία φόρεσε τον ίδιο διαμαντένιο σταυρό με αυτόν που φορούσε την ημέρα του γάμου τους.

Αssociated Press

To πρακτορείο σχολίασε τη μαζική προσέλευση του κόσμου. Με τον ελληνικό εθνικό ύμνο χιλιάδες άνθρωποι άρχισαν να παρατάσσονται πολύ πριν τα ξημερώματα της Δευτέρας έξω από τον καθεδρικό ναό της Αθήνας για να αποτίσουν τα τελευταία τους σέβη στον πρώην και τελευταίο βασιλιά της Ελλάδας, Κωνσταντίνο, ο οποίος πέθανε την περασμένη εβδομάδα σε ηλικία 82 ετών».

El Pais

Η κηδεία του τέως βασιλιά της Ελλάδας, Κωνσταντίνου στην Αθήνα συγκέντρωσε όλη την ισπανική βασιλική οικογένεια, γράφει η ισπανική εφημερίδα.
«Περισσότεροι από 1.500 καλεσμένοι και μέλη των περισσότερων ευρωπαϊκών βασιλικών οίκων παρευρέθηκαν στην ταφή του τελευταίου βασιλιά των Ελλήνων, αδελφού της επίτιμης βασίλισσας Σοφίας, στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών και στο Ανάκτορο Τατοΐου (...)

Η ισπανική βασιλική οικογένεια, πολύ κοντά στην ελληνική οικογένεια λόγω των οικογενειακών τους δεσμών, ταξίδεψε για την ταφή του τέως βασιλιά. Οι βασιλείς Φελίπε και Λετίσια έφτασαν στην Αθήνα το βράδυ της Κυριακής, όπου παρέστησαν σε δείπνο που διοργανώθηκε στο ξενοδοχείο King George για αρχηγούς κρατών. Στο δείπνο αυτό , η βασίλισσα Λετίθια εθεάθη και φωτογραφήθηκε μαζί με τη Mαρί Σαντάλ, σύζυγο του Παύλου, με την οποία αγκαλιάστηκε και κουβέντιασε φιλικά, γράφοντας έτσι το τέλος μιας διαμάχης που ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια.