Μουσουλμανική μειονότητα: Καταγγελία στον ΟΗΕ - Τεράστια προβολή στα τουρκικά ΜΜΕ

Η επιστολή αναφέρεται στα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εθνικές μειονότητες στην Ελλάδα και ιδιαιτέρως η «μουσουλμανική μειονότητα» που ζει στη Δυτική Θράκη καθώς και στις τελευταίες σχετικές εξελίξεις.

Μουσουλμανική μειονότητα: Καταγγελία στον ΟΗΕ - Τεράστια προβολή στα τουρκικά ΜΜΕ
4'

Την είδηση πως «η Τουρκική Μειονότητα της Ελλάδας απέστειλε επιστολή για τα προβλήματά της στον ΟΗΕ» μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Αναντολού την Τετάρτη 18/1 με το σχετικό τηλεγράφημα να παρουσιάζει το σύνολο της επιστολής.

Η επιστολή έχει τίτλο «Το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας στη Δυτική Θράκη έστειλε επιστολή στον ΟΗΕ περιγράφοντας τα προβλήματα της τουρκικής μειονότητας», και αναφέρεται στα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εθνικές μειονότητες στην Ελλάδα και ιδιαιτέρως η «τουρκική μειονότητα» που ζει στη Δυτική Θράκη καθώς και στις τελευταίες σχετικές εξελίξεις.

Με την επιστολή ζητείται προσοχή σε προβλήματα που απασχολούν την «τουρκική μειονότητα» στην εκπαίδευση, το αυτόνομο εκπαιδευτικό σύστημα της μειονότητας μέσω του συστήματος διορισμών καθηγητών και παρεμβάσεων στο πρόγραμμα σπουδών.

Η επιστολή παράλληλα υπογραμμίζει ότι, περισσότερα από 100 μειονοτικά δημοτικά σχολεία έχουν βάλει λουκέτο μέσα στα τελευταία 20 χρόνια. Επίσης σημειώνεται πως δεν επιτρέπεται να ιδρυθούν νηπιαγωγεία με δίγλωσση εκπαίδευση σε τουρκικά και ελληνικά, για τα παιδιά της μειονότητας.

Η επιστολή επισημαίνει επίσης πως η μειονότητα της Δυτικής Θράκης μπορούσε να εκλέγει δικούς της θρησκευτικούς ηγέτες σύμφωνα με τους διεθνείς αλλά και εθνικούς κανονισμούς, ωστόσο η Ελλάδα προχώρησε σε στέρηση του δικαιώματος αυτού από τη μειονότητα με την υιοθέτηση του νόμου 1920/1991, παραβιάζοντας τις διατάξεις διεθνών και διμερών συμφωνιών.

«Έκτοτε, υπάρχει μια διττή συνθήκη, μουφτήδων που διορίζονται από το κράτος στη Δυτική Θράκη και μουφτήδων που εκλέγονται από την “τουρκική μειονότητα” στην περιοχή. Οι εκλεγμένοι Μουφτήδες, οι οποίοι είναι αποδεκτοί και σεβαστοί από τη μειονότητα’ αποκαλούνται συχνά ψευδο-μουφτήδες, ταπεινώνονται και υβρίζονται από τα τοπικά ΜΜΕ και τις αρχές της Δυτικής Θράκης», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στην επιστολή επισημαίνεται ακόμη ότι η «μουσουλμανική μειονότητα» δεν μπορεί να διαχειριστεί ελεύθερα τα ακίνητα των ιδρυμάτων της, καθώς τα ελέγχουν διοικητικά συμβούλια διορισμένα από το κράτος από την περίοδο της Χούντας του 1967, ενώ αναφέρεται ότι σύλλογοι έκλεισαν μόνο επειδή περιείχαν την λέξη «Τούρκος» στην ονομασία τους.

Στην επιστολή επισημαίνονται επίσης τα εξής:

«Ενώσεις μας με ζωή μισού αιώνα εξαιτίας της λέξης ‘Τούρκος’ στην ονομασία τους έχουν κλείσει. Έτσι, η τουρκική μειονότητα υπόκειται σε μεγάλες διακρίσεις κατά την άσκηση του δικαιώματός της να συνέρχεται και να συνεταιρίζεται ελεύθερα. Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με την αποκατάσταση του νομικού καθεστώτος των ‘τουρκικών ενώσεων’ δεν έχουν εφαρμοστεί από το 2008».

Η επιστολή υπενθυμίζει επίσης ότι η πρόεδρος του Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας, Τσιγντέμ Ασάφογλου, έγινε στόχος των κεντρικών ελληνικών ΜΜΕ όταν εξέφρασε ανοιχτά την τουρκική της ταυτότητα σε τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε μετά τη νίκη της στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2019, ενώ υπογραμμίζεται ότι εξέχουσες προσωπικότητες της μειονότητας αντιμετωπίζουν σοβαρές απειλές.

«Δυστυχώς, από τις 29 Ιανουαρίου 1988 [σ.σ. θεωρούμενη ως ‘Ημέρα Ανεξαρτησίας των Τούρκων της Δ.Θράκης’] δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος σχετικά με τις αδικίες στο πλαίσιο των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, αδικίες στις οποίες επέστησαν την προσοχή οι μειονοτικοί. Το να μιλάμε για τα ίδια θέματα την παραμονή της Ημέρας Εθνικής Αντίστασης και Αλληλεγγύης μάς κάνει να ανησυχούμε για το μέλλον», τονίζει η επιστολή.

Η Εκλεγμένη Μουφτία Κομοτηνής, η Εκλεγμένη Μουφτία Ξάνθης, η Ένωση Τούρκων Νέων Κομοτηνής, ο Σύλλογος Ανώτατης Εκπαίδευσης Μειονοτήτων Δυτικής Θράκης, η Τουρκική Ένωση Ξάνθης, η Ένωση Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης, ο Σύλλογος Θρησκευτικών Ιδρυμάτων Δυτικής Θράκης, ο Σύλλογος Αποφοίτων και Μελών Λυκείου Ιμάμ Χατίπ Δυτικής Θράκης, η Εταιρεία Πολιτισμού και Εκπαίδευσης της Μειονότητας Δυτικής Θράκης, η Ένωση Συμβούλων Μειονοτικών Σχολίων Δυτικής Θράκης, ο Σύλλογος Νέων της Μειονότητας Έβρου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τουρκικών Γυναικών Επαρχίας Ροδόπης υποστήριξαν επίσης την επιστολή.

Να σημειωθεί ότι το θέμα έχει λάβει μεγάλη προβολή από τα τουρκικά ΜΜΕ.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή