Λαβρόφ: Άστραψε και βρόντηξε κατά της Δύσης
Βολές κατά της Δύσης εξαπέλυσε ο Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου παρομοιάζοντας τις κινήσεις της με εκείνες του Χίτλερ και του Ναπολέοντα.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας κατηγόρησε ανοιχτά την Δύση αλλά και την Ουκρανία με την όποια πιθανότητα επανέναρξης διαπραγματέυσεων μεταξύ Ρωσίας και Οκυρανίας να μοιάζει μάλλον απίθανη.
Ο Λαβρόφ στη συνέντευξη Τύπου τόνισε πως, σήμερα γίνεται ότι έγινε στη Ρωσία επί Χίτλερ και Ναπολέοντα, όταν και οι δύο προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν την ίδια τακτική εναντίον της χώρας.
Καρφιά εναντίον των ΗΠΑ
Στην έναρξη της συνέντευξης ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επιτέθηκε στις ΗΠΑ λέγοντας πως πολεμούν την χώρα του με τον ίδιο στόχο, δηλαδή να επιλυθεί οριστικά το ρωσικό ζήτημα.
Η Μόσχα κατηγόρησε ανοιχτά τις ΗΠΑ ότι δεν θέλει να συζητήσει για την «στρατηγική σταθερότητα» μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων στον κόσμο και να τεθεί μία συγκεκριμένη ατζέντα, ενώ ο Λαβρόφ αναφέρθηκε και στη συνάντηση Ρώσων και Αμερικανών αξιωματούχων στο Κάιρο όπου θα συζητούσαν για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων και την συμφωνία New START πριν ακυρωθούν οι συνομιλίες.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας ήταν αρκετά αυστηρός και με τον πρώην αμερικανό πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, κατηγορώντας των για διπλωματική αντιπαράθεση με την Ρωσία μετά την απέλαση 35 Ρώσων διπλωματών μετά από αναφορές για ρωσική παρέμβαση στις εκλογές του 2016.
Σε ότι αφορά τη Δύση ο Λαβρόφ ήταν κάθετος. Θεωρεί ότι αναζητά τρόπους για να προκαλέσει την οργή της Κίνας, ενώ εκτίμησε ότι η χώρα είναι πολύ ισχυρή και επειδή οι ΗΠΑ δεν αρκούν για να την αντιμετωπίσουν, γιαυτό θέλουν να τραβήξουν τη Δύση με το πλευρό τους για να ισχυροποιηθεί η αντικινεζική της πολιτική.
Άντονι Μπλινκεν: Ο πόλεμος θα συνεχιστεί
Την ίδια ώρα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλινκεν σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία εκτιμώντας ότι είναι πιθανό να συνεχιστεί για κάποιο χρονικό διάστημα, τονίζοντας ότι είναι η ώρα να ενισχυθεί περαιτέρω η στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.
Παράλληλα σημείωσε ότι οι άγριες μάχες στο ανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας συνεχίζονται με τους εταίρους να είναι αποφασισμένοι να διασφαλίσουν ότι οι Ουκρανοί «θα έχουν όσα χρειάζονται προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη ρωσική επιθετικότητα και να ανακτήσουν τα χαμένα εδάφη».
Ο αμερικανός ΥΠΕΞ εξέφρασε την ανησυχία του ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί την ενέργεια, ως τιμωρία προς τις χώρες που υποστηρίζουν την Ουκρανία.
Ο Μπλινκεν προανήγγειλε ανακοινώσεις εντός των επόμενων ημερών, με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν να μεταβαίνει στο Ράμσταϊν της Γερμανίας αυτή την εβδομάδα όπου θα συναντηθεί με ιδιαίτερα σημαντικούς συμμάχους.
«Παρείχαμε διαρκώς ό,τι χρειάζεται η Ουκρανία και το κάνουμε με τρόπο που διασφαλίζει ότι ανταποκρινόμαστε σε όσα συμβαίνουν στα πεδία των μαχών και προς τα που αναμένεται να κινηθούν τα πράγματα. Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία έχει όσα χρειάζεται για να πετύχει στα πεδία των μαχών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τα 10 σημεία του Ζελένσκι
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον περασμένο Νοέμβριο παρουσίασε το ειρηνευτικό του σχέδιο, το οποίο άμεσα απέρριψε η Μόσχα επαναλαμβάνοντας ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει κανένα από τα εδάφη που βρίσκονται υπό την κατοχή της και αναφέρονται ως προσαρτημένα στη Ρωσία.
Το σχέδιο ζητεί τα εξής:
• Ασφάλεια σε ό,τι αφορά τη ραδιενέργεια και τα πυρηνικά, εστιάζοντας στην προστασία του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, το οποίο βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή.
• Επισιτιστική ασφάλεια, μέσω της διασφάλισης των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία προς τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου.
• Ενεργειακή ασφάλεια, κυρίως μέσω της επιβολής πλαφόν στις τιμές των ρωσικών ενεργειακών πηγών, αλλά και μέσω της βοήθειας προς την Ουκρανία για την αποκατάσταση των ενεργειακών υποδομών της, οι μισές από τις οποίες έχουν πληγεί από τις ρωσικές επιθέσεις.
• Απελευθέρωση όλων των κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένων αιχμαλώτων πολέμου και παιδιών που απελαύνονται στη Ρωσία.
• Αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και την εκ νέου επιβεβαίωσή της από τη Ρωσία σύμφωνα με τον Χάρτη του ΟΗΕ, ο οποίος – σύμφωνα με τον Ζελένσκι – «δεν τίθεται σε διαπραγμάτευση».
• Απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και τερματισμό των εχθροπραξιών, καθώς και αποκατάσταση των κρατικών συνόρων της Ουκρανίας με τη Ρωσία.
• Δικαιοσύνη, μέσω ενός ειδικού δικαστηρίου που θα καταστήσει τη Ρωσία υπόλογη για εγκλήματα πολέμου.
• Αποτροπή μιας οικολογικής καταστροφής και ανάδειξη της ανάγκης για προστασία του περιβάλλοντος, με έμφαση στην αποναρκοθέτηση και την αποκατάσταση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού.
• Την παρεμπόδιση μιας κλιμάκωσης των συγκρούσεων και την οικοδόμηση ενός μοντέλου ασφαλείας στον Ευρωατλαντικό χώρο, που να συμπεριλαμβάνει εγγυήσεις για την Ουκρανία.
• Επιβεβαίωση του τερματισμού του πολέμου, συμπεριλαμβανομένου ενός εγγράφου που να φέρει την υπογραφή των εμπλεκόμενων μερών.