«Ο Μπάϊντεν εξακολουθεί να επιθυμεί την πώληση των F-16 στην Τουρκία»

Η Ρεπουμπλικανή Ελληνοαμερικανίδα βουλευτής, Νικόλ Μαλλιωτάκης μεταφέρει το κλίμα από τις ΗΠΑ για την πώληση των F-16 στην Τουρκία

«Ο Μπάϊντεν εξακολουθεί να επιθυμεί την πώληση των F-16 στην Τουρκία»
AP
6'

Οι σχέσεις ΗΠΑ- Τουρκία είναι αρκετά οξυμένες ειδικότερα μετά τον εκνευρισμό της Άγκυρας, αφού ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέστρεψε από την Ουάσινγκτον με «άδεια χέρια» και έτσι η συμφωνία για τα πολυπόθητα μαχητικά αεροσκάφη F-16 είναι και πάλι στον αέρα.

Η Ρεπουμπλικανή Ελληνοαμερικανίδα βουλευτής, Νικόλ Μαλλιωτάκης μίλησε μέσω ζωντανής σύνδεσης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία.

Υπό ποιες συνθήκες πιστεύετε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να λάβει το «πράσινο φως» στην αναβάθμιση των F-16; Υπό ποιες συνθήκες πιστεύετε ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί;

«Όπως ξέρετε, ο κύριος Μπάϊντεν εξακολουθεί να επιθυμεί την πώληση των F-16 στην Τουρκία και βεβαίως η αντίσταση είναι όλο και πιο σθεναρή και από τα δύο κόμματα και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά και τη Γερουσία, που εξακολουθούν να εκφράζουν τις ανησυχίες τους αναφορικά με αυτή την πώληση, ακριβώς λόγω της επιθετικότητας της Τουρκίας, λόγω των υπερπτήσεων που πραγματοποιεί κυρίως πάνω από τα ελληνικά νησιά και βεβαίως την κατοχή της Κύπρου. Επομένως, δεν περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Οι δικές μας ανησυχίες εκτείνονται πολύ παραπέρα. Το θέμα είναι ότι η Τουρκία εξακολουθεί να υπονομεύει, αν θέλετε, ακόμη και τις επιχειρήσεις ενάντια στον ISIS στη Συρία. Επομένως – και βεβαίως σε σχέση με τη Ρωσία – υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι για τους οποίους τα μέλη του Κογκρέσου θα πρέπει να ανθίστανται σε αυτή την πολιτική», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Μαλλιωτάκης.

Πιστεύετε, επίσης, ότι οι ΗΠΑ θα ήταν έτοιμη να δεχθεί ως αντάλλαγμα μια συναίνεση στην ένταξη Φιλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ;

«Ξέρετε, δεν έχει να κάνει με τη Σουηδία ή με τη Φινλανδία», ξεκαθάρισε η Ρεπουμπλικανή Ελληνοαμερικανίδα βουλευτής, τονίζοντας το εξής: «Το ζήτημα είναι πώς ενεργεί η Τουρκία ως αντίπαλος της Ελλάδος, παρά το γεγονός ότι είναι σύμμαχος στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Δεν γίνεται ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ να εκφοβίζει έναν άλλο. Επομένως, πρέπει να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα και ο τρόπος με τον οποίο θα το πράξουμε αυτό είναι να απορρίψουμε αυτή την πώληση. Αν η Τουρκία επί του παρόντος, για παράδειγμα, πραγματοποιεί με μαχητικά αεροσκάφη χιλιάδες υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα λάβει περαιτέρω ενθάρρυνση μέσα από την παραχώρηση αυτή».

Επιπλέον, αναφέρθηκε σε ένα άλλο μεγάλο «πρόβλημα»: «Άλλο ένα πρόβλημα, βεβαίως, είναι η Ρωσία και το ΝΑΤΟ. Το γεγονός ότι εμποδίζει τις επιχειρήσεις κατά του ISIS στη Συρία. Πρόκειται ουσιαστικά για μια χώρα η οποία αποσταθεροποιεί όλη την περιοχή, την ευρύτερη περιοχή με την επιθετικότητά της. Αν δούμε τι συμβαίνει στην Ουκρανία, μετά την επίθεση στην Κίνα και την Ταϊβάν, θα μπορούσε να συμβεί το ίδιο και στην Ελλάδα. Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Δεν μπορούμε να επικροτούμε τέτοιου είδους συμπεριφορές. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δώσουμε πολιτική στήριξη, μάλιστα ενώπιον μιας πολύ σημαντικής εκλογικής αναμέτρησης».

Πιστεύετε ότι η πώληση των F-35 στην Ελλάδα έχει κάποια σχέση με την πώληση των F-16 στην Τουρκία;

«Πιστεύω ότι κάτι τέτοιο θεωρεί η διοίκηση Μπάιντεν, δηλαδή θεωρεί ότι παραχωρώντας κάτι τίμημα στην Ελλάδα, ίσως να λειτουργεί ενθαρρυντικά για την παραχώρηση στην Τουρκία. Το ζήτημα όμως που θα ήθελα να επαναφέρω εδώ είναι ακριβώς η συμπεριφορά της Τουρκίας ως αντιπάλου στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, κάτι που δεν έχει πράξει η Ελλάδα. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση τα μαχητικά αεροσκάφη που θα έχει στα χέρια της η Τουρκία να στραφούν ενάντια σε έναν άλλον σύμμαχο ΝΑΤΟ. Μόνο η Τουρκία κινδυνεύει να το κάνει αυτό. Οι συνάδελφοί μου και εγώ έχουμε επενδύσει πολύ χρόνο ενημερώνοντας άλλα μέλη του Κογκρέσου, σχετικά με το τι συμβαίνει σε αυτή την περιοχή και εξηγώντας ποιοι είναι οι φόβοι μας, ποιες είναι οι ανησυχίες μας και μάλιστα πιστεύω ότι το πιο σημαντικό πράγμα αυτή τη στιγμή, είναι να αναγνωρίσουμε ποιος είναι ο Ερντογάν. Δεν ξέρω αν γνωρίζετε την φωτογραφία στην οποία ο Ερντογάν είναι μαζί με τον Ραΐσι του Ιράν και με τον Πούτιν. Αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό και όταν επιδείξαμε αυτή τη φωτογραφία σε άλλα μέλη του Κογκρέσου, κατάλαβαν γιατί ακριβώς αυτό είναι τόσο ανησυχητικό. Πρέπει να δείξουμε ποια είναι η θέση μας. Πρέπει να είναι πάρα πολύ σαφές στο μυαλό μας και ποια είναι η θέση των χωρών. Και γι’ αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ο κύριος Μητσοτάκης έκανε πάρα πολύ καλή κίνηση να έρθει εδώ και να εξηγήσει, ενώπιον του Κογκρέσου, ποια είναι η θέση της Ελλάδος και πώς έχουν ακριβώς τα πράγματα. Πρέπει οπωσδήποτε να λάβουμε υπόψιν όλες τις πλευρές και όλα τα επιχειρήματα αυτή τη στιγμή, αλλά θεωρώ ότι οπωσδήποτε η Ελλάδα είναι από την σωστή πλευρά της ιστορίας αυτή τη στιγμή».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πριν από λίγες μέρες ήρθε στις ΗΠΑ. Θεωρείτε ότι υπάρχουν απτά αποτελέσματα αυτής της επίσκεψης;

«Δεν είναι εύκολο να πούμε ποιο είναι το μήνυμα που εστάλη από τη διοίκηση Μπάιντεν, αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: οπωσδήποτε υπάρχει μια κάποια αποφασιστικότητα από πλευράς της διοίκησης να προχωρήσει. Τα καλά νέα για τους Έλληνες αλλά και όσους υποστηρίζουν την Ελλάδα, είναι ότι υπάρχει διακομματική αντίσταση στο Κογκρέσο και μάλιστα ο γερουσιαστής Μενέντεζ, ο οποίος είναι πολύ σημαντικός φιλέλληνας, έχει αντισταθεί σθεναρά. Όπως ξέρετε είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και έχει πραγματικά επιδείξει σθεναρή αντίσταση σε όλα αυτά. Δουλεύουμε μαζί, έχω μιλήσει μαζί του σχετικά με αυτό το ζήτημα και εξακολουθώ να ενημερώνω και τους δικούς μου συναδέλφους και στα δύο κόμματα σχετικά με το πόσο επικίνδυνο θα ήταν κάτι τέτοιο. Είναι πολύ σημαντικό να πούμε ότι υπάρχει διακομματική υποστήριξη. Βέβαια ταυτόχρονα υπάρχει διακομματική αντιπολίτευση. Οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί θα πρέπει οπωσδήποτε να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αντισταθούν σε αυτό», είπε κλείνοντας η κ. Μαλλιωτάκης.

Πηγή: ΕΡΤ

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή