Γαλλία: «Στα μαχαίρια» ο Μακρόν με τον υπουργό Οικονομικών του - Η μάχη της διαδοχής

Η κόντρα μεταξύ του Εμανουέλ Μακρόν και του δημοφιλούς υπουργού Οικονομίας της Γαλλίας Μπρινό Λε Μέρ έχει γίνει δημόσια τις τελευταίες εβδομάδες.
O Eμανουέλ Μακρόν και ο Μπρινό Λε Μερ
ΑΡ
7'

Οι φιλοδοξίες του υπουργού Οικονομίας της Γαλλίας Μπρινο Λε Μέρ για το παλάτι των Ηλυσίων είναι εδώ και καιρό γνωστές στους πολιτικούς κύκλους του Παρισιού, αλλά οι πρόσφατες διαμάχες του με τον Γάλλο πρόεδρο έχουν προκαλέσει εικασίες ότι ο δημοφιλής υπουργός προσπαθεί να επισκιάσει τον Εμανουέλ Μακρόν.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο υπουργός Οικονομίας προκαλεί ολοένα και περισσότερο συζητήσεις επειδή δρα μόνος του και αγνοεί τις οδηγίες της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν Μπορν σχετικά με τις δημόσιες δηλώσεις του.

Σε αληθινό γαλλικό στιλ, μια από τις συγκρούσεις είχε να κάνει με τους αρτοποιούς. Σε μια σπάνια δημόσια επίδειξη έντασης νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Μακρόν επέκρινε τις προσπάθειες του υπουργείου Οικονομίας να βοηθήσει τους αρτοποιούς που αντιμετωπίζουν υπερβολικά υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας, κάτι που θεωρήθηκε ως επίπληξη με αποδέκτη τον Λεμέρ. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Μακρόν επέκρινε την γραμμή βοήθειας που δημιούργησε το υπουργείο του Λεμέρ.

«Δοκίμασα τον αριθμό για τη γραμμή βοήθειας που μου δόθηκε και μαντέψτε τι; Δεν λειτουργούσε. Έχω βαρεθεί με τις γραμμές βοήθειας παντού», είπε σε μια ομάδα αρτοποιών που συγκεντρώθηκαν στο παλάτι των Ηλυσίων.

Ο Γάλλος πρόεδρος φέρεται να εκνευρίστηκε που ο Λεμέρ έσπευσε να ανακοινώσει πολλά μέτρα για τη στήριξη των αρτοποιών, βοήθεια που σχεδίαζε να ανακοινώσει ο ίδιος ο Μακρόν, είπαν στο Playbook Paris αρκετοί σύμβουλοι του Μεγάρου των Ηλυσίων. Μιλώντας στη γαλλική τηλεόραση, ο Λε Μερ δεν αρνήθηκε ότι μπορεί να ήταν ο στόχος των σχολίων του Μακρόν. Οι αναφορές ότι ο Μακρόν έχασε την ψυχραιμία του κατά τις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου είναι γνωστές στη γαλλική πολιτική σκηνή, αλλά σπάνια εκφράζεται δημόσια διαφωνία.

«Στην πολιτική πρέπει να αφήσεις τον εγωισμό σου, την ευαισθησία σου στην άκρη», είπε ο Μακρόν στο BFMTV μετά τη συμπλοκή. «Οι συμπολίτες μας Γάλλοι δεν ενδιαφέρονται για το αν υπάρχουν δυσκολίες μεταξύ του ενός ή του άλλου», σημείωσε. Ο καυγάς μεταξύ του προέδρου και του υπουργού του έκανε τον γύρο των πολιτικών κύκλων. Ο Ορόρ Μπερζέ, επικεφαλής του κόμματος του Mακρόν Renaissance στο κοινοβούλιο, συνόψισε τη στάση του Λε Μερ απέναντι στον Mακρόν σχετικά με αυτό το θέμα πιο χοντροκομμένα: «Βασικά λέει :Είμαι ο Μπρινό Λε Μερ και άντε χάσου».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Λεμέρ εξοργίζει τον Μακρόν και τους πιστούς του, οι οποίοι σημειώνουν ότι ο υπουργός Οικονομίας συχνά αγνοεί το γραφείο του πρωθυπουργού και καλλιεργεί ενεργά τα δικά του δίκτυα νομοθετών και πολιτικών. «Στον πρόεδρο δεν αρέσει όταν κάποιος δεν παίζει ομαδικά και προσπαθεί να τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας, οπότε τον έβαλε στη θέση του. Έχουμε μόνο τέσσερα ή πέντε χρόνια για να αποδείξουμε πράγματα και κάποιοι ήδη σκέφτονται τι θα ακολουθήσει», είπε ένας κυβερνητικός σύμβουλος σχολιάζοντας τις πρόσφατες εντάσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

«Ο Μπρινο Λεμέρ δεν εγκατέλειψε ποτέ την ιδέα ότι θα γίνει πρόεδρος. Είναι πιστός υπουργός, αλλά πιστεύει ότι έχει το ίδιο ανάστημα με τον Μακρόν», είπε.

Ποιος είναι ο Λε Μερ

Απόφοιτος της περίφημης σχολής των πολιτικών, L'École Nationale d'Administration, ο Λε Μερ πέρασε τη ζωή του στους διαδρόμους της εξουσίας, ανεβαίνοντας γρήγορα στην ιεραρχία της γαλλικής κυβέρνησης για να αναλάβει πολλές υπουργικές θέσεις. Υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις και υπουργός Γεωργίας υπό τον πρώην πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος συνήθιζε να τον αποκαλεί «μωρό Μπρινό», υπαινιγμός για έναν φερόμενο αντίπαλό του.

Ο άπταιστα γερμανόφωνος απολαμβάνει επίσης τη φήμη του καλλιεργημένου ανθρώπου, ο οποίος παραθέτει τα λόγια του Αριστοτέλη σε συνεντεύξεις τύπου και υπερηφανεύεται ότι είναι φίλος του συγγραφέα Μισέλ Ουελμπέκ. Στον ελεύθερο χρόνο του, γράφει μυθιστορήματα (φήμες λένε ότι έγραψε ακόμη και φθηνά ρομαντικά μυθιστορήματα με το ψευδώνυμο «Duc William» όταν ήταν φοιτητής).

Το κύρος του στην παγκόσμια σκηνή θα μπορούσε να αποτελέσει πλεονέκτημα σε μια μελλοντική προεδρική κούρσα. Ο ισχυρός υπουργός έχει δημιουργήσει διεθνή φήμη στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στις Βρυξέλλες, όπου έχει ενσωματώσει την παρεμβατική προσέγγιση του Παρισιού στη βιομηχανική πολιτική. Ο φορολογικός του αγώνας ενάντια στην αμερικανική Big Tech και η σκληρή του γλώσσα εναντίον των ΗΠΑ τον έκαναν επίσης βασικό παράγοντα στην ταραχώδη διατλαντική σχέση.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Λε Μερ είναι ο πιο δημοφιλής υπουργός στην κυβέρνηση Μακρόν και ότι έγινε ακόμη πιο δημοφιλής αφού πέρασε επιτυχώς τη Γαλλία από την πανδημία του κορονοϊού, όταν υπερασπίστηκε τεράστια μέτρα βοήθειας για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές να ξεπεράσουν την κρίση. Ο Λε Μερ ηγείται ενός κρίσιμου υπουργείου της κυβέρνησης, που περιλαμβάνει τη βιομηχανία και τα ψηφιακά χαρτοφυλάκια, και ως ένας από τους λίγους υπολογίσιμους αντιπάλους γύρω από τον Μακρόν, βρίσκεται στην πρώτη θέση για διαδοχή.

«Στην κεντροδεξιά και τη δεξιά του πολιτικού φάσματος, όπου τοποθετείται ο Λεμέρ, πρέπει να δείξει ότι μπορεί να κυριαρχήσει στα οικονομικά», δήλωσε ο δημοσκόπος της Harris Interactive, Ζαν-Ντανιέλ Λεβί. «Παίζει το χαρτί της αξιοπιστίας… Προσπαθεί επίσης να αναπτύξει διακριτικά τη δική του φωνή, δεν είναι στην ίδια γραμμή με τον Εμμανουέλ Μακρόν», είπε αναφερόμενος στον τερματισμό των επιδοτήσεων μετά την COVID-19.

Γαλλία: Οι προεδρικές εκλογές του 2027

Ο Μακρόν δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για τρίτη θητεία και, ενώ μόλις βρίσκεται στη δεύτερη θητεία του, η κούρσα διαδοχής συζητείται ήδη ανοιχτά στους διαδρόμους εξουσίας του Παρισιού. Οι επόμενες εκλογές έχουν οριστεί για το 2027 και οι υποψήφιοι για το ανώτατο αξίωμα περιλαμβάνουν τον πρώην πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ, τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμαμέν και τον σύμμαχο του Μακρόν Φρανσουά Μπαϊρού.

Εάν ο υπουργός Οικονομίας αποφασίσει να διεκδικήσει την προεδρία της Γαλλίας το 2027, αυτό δεν θα ήταν η πρώτη του φορά σε κορυφαία κούρσα της γαλλικής πολιτικής. Ως ανερχόμενο αστέρι του πρώην συντηρητικού κόμματος UMP, ο Λεμέρ υπέστη μια ταπεινωτική ήττα στις προκριματικές εκλογές του κόμματος το 2016, συγκεντρώνοντας μόλις 2,4% ό των ψήφων, δίνοντας αξιοπιστία σε όσους λένε ότι του λείπει το χάρισμα και οι ιδιότητες για το ανώτατο αξίωμα της Γαλλίας.

Τώρα, ελπίζει να επιστρέψει ως ο σκληραγωγημένος πολιτικός που οδήγησε με επιτυχία τη Γαλλία σε ταραχώδεις καιρούς. Κατ' ιδίαν, ο Λεμέρ συζητά με τους δημοσιογράφους τα διδάγματα από την αποτυχημένη προεδρική του υποψηφιότητα και ποιες θα ήταν οι προτεραιότητές του για το σχηματισμό κυβέρνησης. Τον Σεπτέμβριο, ο Λε Μερ προτάθηκε για να εργαστεί στο μανιφέστο του κόμματος της Αναγέννησης του Μακρόν, ένας ρόλος που τον τοποθέτησε ως έναν από τους πιθανούς κληρονόμους του κινήματος του Μακρόν.

Αλλά η κορυφαία εικόνα του θα μπορούσε να αποδειχθεί μειονέκτημα σε μια πιθανή μονομαχία με έναν άλλο συντηρητικό βαρέων βαρών — τον Φιλιπ— που είναι τώρα δήμαρχος της Χάβρης. Ο Λεμέρ κατατάσσεται συνεχώς ως ο πιο δημοφιλής υπουργός στην κυβέρνηση του Μακρόν, είπε ο Ματιέ Γκαλάρ, διευθυντής ερευνών στην εταιρεία δημοσκοπήσεων Ipsos, αλλά ο Φιλίπ είναι πιο δημοφιλής από αυτόν.

«Φιλίπ και Λε Μερ έχουν σχεδόν τις ίδιες θέσεις. Ο Λε Μερ έχει περισσότερο μια τεχνοκρατική αύρα, ενώ ο Φιλίπ θεωρείται πιο κοντά στους ντόπιους», είπε ο Γκαλάρ. Ο Λεμέρ ελπίζει να βαδίσει στα βήματα του προκατόχου του στο υπουργείο Οικονομίας και να παραλάβει το κλειδί των Ηλυσίων. Αλλά καθώς απομένουν τέσσερα χρόνια μέχρι την αναμέτρηση του 2027, μια επικείμενη ύφεση και έναν συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, η συζήτηση μπορεί να αποδειχθεί δυσκολότερη από το αναμενόμενο.

Πηγή: Politico