Σεργκέι Λαβρόφ: Ο πόλεμος Ρωσίας με την Δύση είναι πλέον πραγματικός

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας με την Δύση έχει πλέον μετατραπεί σε πραγματικό

Σεργκέι Λαβρόφ
«Όσον αφορά στο τι συμβαίνει στην Ουκρανία, μιλάμε για το γεγονός ότι δεν πρόκειται πλέον για έναν υβριδικό πόλεμο, αλλά για πραγματικό»
AP
5'

Ο πόλεμος Ρωσίας - Δύσης έχει μετατραπεί σε σχεδόν πραγματικό, από την υβριδική μορφή που είχε αρχικά, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, με την δήλωση αυτή να χαρακτηρίζεται ως «ηχηρή» από διπλωμάτες και αναλυτές την ίδια ώρα που διανύουμε σχεδόν ένα χρόνο από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Όσον αφορά στο τι συμβαίνει στην Ουκρανία, μιλάμε για το γεγονός ότι δεν πρόκειται πλέον για έναν υβριδικό πόλεμο, αλλά για πραγματικό, η Δύση προετοιμάζεται εδώ και πολύ καιρό εναντίον της Ρωσίας, προσπαθώντας να καταστρέψει οτιδήποτε ρωσικό έχει απομείνει στην Ουκρανία. Από τη γλώσσα μέχρι τον πολιτισμό -που υπάρχουν εκεί εδώ και αιώνες- ενώ επίσης έχουν απαγορεύσει και στους πολίτες να μιλούν τη μητρική τους γλώσσα», ανέφερε ο Σεργκέι Λαβρόφ, μετά την συνάντηση που είχε με τον Νοτιοαφρικανό ομόλογό του, Ναλέντι Παντόρ.

Σύμφωνα με τον ρωσικό πρακτορείο TASS, ο Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε ότι η Δύση, υποστηρίζει τις τακτικές πορείες των νεοναζί με σβάστικες, με σύμβολα διχασμού που απαγορεύτηκαν από τη Δίκη της Νυρεμβέργης, «η Δύση λοιπόν τα υποστηρίζει όλα αυτά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο ίδιος χαρακτήρισε τη Νότια Αφρική, ως μια από τις σημαντικότερους συμμάχους της Ρωσίας την ίδια ώρα που η Δύση προσπαθεί να απομονώσει την Μόσχα από την διεθνή σκηνή.

Σημειώνεται ότι παρότι η Νότια Αφρική έχει διακηρύξει την ουδετερότητά της ως προς τη σύγκρουση ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία και απείχε από την ψηφοφορία των ψηφισμάτων στα Ηνωμένα Έθνη, έχει διατηρήσει στενές σχέσεις με τη Μόσχα, η οποία υπήρξε φίλη του κυβερνώντος σήμερα Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου όταν ήταν κίνημα απελευθέρωσης κατά της κυριαρχίας της λευκής μειονότητας.

Ο Νοτιοαφρικανικός στρατός πρόκειται να φιλοξενήσει κοινή στρατιωτική άσκηση με τη Ρωσία και την Κίνα στην ανατολική ακτή της χώρας από τις 17 με 27 Φεβρουαρίου, μια κίνηση που πιθανόν θα επιδεινώσει περαιτέρω τους δεσμούς με την Ουάσινγκτον και τις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή μάλιστα συμπίπτει με την πρώτη επέτειο από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

«Οι Ουκρανοί θα υποφέρουν, αν η Δύση στείλει άρματα μάχης στο Κίεβο»

Οι Ουκρανοί είναι εκείνοι που θα υποφέρουν αν η Δύση στείλει άρματα μάχης ως υποστήριξη προς το Κίεβο, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο, καθώς παραμένει αναπάντητο το ερώτημα αν το Βερολίνο θα δώσει άδεια για την αποστολή Leopard στην Ουκρανία.

Όπως είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, οι διαφωνίες στην Ευρώπη για την παροχή ή μη αρμάτων μάχης στο Κίεβο δείχνουν τη "νευρικότητα" που επικρατεί στους κόλπους του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε ότι όλες οι χώρες έχουν ευθύνη για τις επιπτώσεις που θα έχει η προμήθεια οπλισμού στην Ουκρανία. "Μα φυσικά όλες οι χώρες που συμμετέχουν, άμεσα ή έμμεσα, προμηθεύοντας οπλισμό στην Ουκρανία και αυξάνοντας το τεχνολογικό της επίπεδο φέρουν ευθύνη (για τη συνέχιση της σύγκρουσης). Το βασικό είναι ότι οι Ουκρανοί είναι εκείνοι που θα πληρώσουν το τίμημα γι' αυτή την ψευδοστήριξη", είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ο Πεσκόφ αρνήθηκε να απαντήσει αν ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα επιδιώξει την επανεκλογή του το 2024 όταν λήξει η τρέχουσα θητεία του προσθέτοντας ότι δεν έχουν υπάρξει ανακοινώσεις για το ζήτημα. Οι εικασίες για τα σχέδια του Πούτιν για το 2024 -όταν με βάση το ρωσικό Σύνταγμα θα διενεργηθούν εκλογές- πληθαίνουν στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

"Ο πρόεδρος δεν έχει κάνει δηλώσεις γι' αυτό το θέμα", είπε ο Πεσκόφ ερωτηθείς σχετικά. Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανεξάρτητοι παρατηρητές και δυτικές κυβερνήσεις υποστηρίζουν ότι οι ρωσικές εκλογές δεν είναι ελεύθερες ή δίκαιες με τον Πούτιν να έχει καταστείλει, εξορίσει ή φυλακίσει όλους τους βασικούς αντιπάλους του στη χώρα στη διάρκεια της παραμονής του στη εξουσία εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες.

Έχουν υπάρξει εξάλλου ευρείες καταγγελίες για εκλογική νοθεία, τις οποίες έχει απορρίψει το Κρεμλίνο. Ως προς τις αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, ο Πεσκόφ απέρριψε τη σημασία τους λέγοντας ότι ουσιαστικά δεν θα έχουν καμία πρακτική επίπτωση, όχι μόνο για την οργάνωση αλλά ούτε και για τη Ρωσία.

Την Παρασκευή οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν «διεθνή εγκληματική οργάνωση» τη Wagner, η οποία υποστηρίζει τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία και διεκδικεί εύσημα για επιτυχίες επί του πεδίου της μάχης και προανήγγειλαν νέες κυρώσεις εις βάρος της που θα ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα. Επιπλέον, ο Πεσκόφ είπε ότι το Κρεμλίνο εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για επικοινωνία με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, αλλά ότι δεν υπάρχουν σχέδια για μια συνάντηση ανάμεσα στον επικεφαλής της Ραφαέλ Γκρόσι και στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Πεσκόφ είπε ότι η έκθεση της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών που υποστηρίζει, χωρίς να παρέχει αποδεικτικά στοιχεία, ότι η Ουκρανία αποθηκεύει όπλα στους πυρηνικούς σταθμούς της, δείχνει τη σημασία του διαλόγου με την ΙΑΕΑ.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή