Κλιμακώνει η Άγκυρα: Ακυρώνει την τριμερή με Σουηδία και Φινλανδία

Την αντίδρασή της για τα όσα συνέβησαν στην Στοκχόλμη με το κάψιμο ενός αντιτύπου του Κορανίου, κλιμακώνει η Άγκυρα, ακυρώνοντας την τριμερή με τη Σουηδία και τη Φινλανδία. 

Κλιμακώνει η Άγκυρα: Ακυρώνει την τριμερή με Σουηδία και Φινλανδία
4'

Την τριμερή διάσκεψη που αναμενόταν να πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες τον Φεβρουάριο με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, ακύρωσε η Άγκυρα λόγω της έντασης που έχει προκύψει μετά τις εκδηλώσεις στη Στοκχόλμη κατά του Ερντογάν.

Την οργή της Άγκυρας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προκαλέσει το κάψιμο ομοιώματός του έξω από την τουρκική πρεσβεία στην Στοκχόλμη. Με βάση αυτό, ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι η Σουηδία δεν μπορεί να περιμένει τη στήριξη της Τουρκίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, βάζοντας και πάλι το ζήτημα του «βέτο» στο τραπέζι.

Νέα ημερομηνία για την τριμερή δεν έχει οριστεί.

Ερντογάν: «Αν δεν σέβεστε δεν θα λάβετε καμία υποστήριξη»

«Αν δεν σέβεστε τη θρησκεία της Τουρκίας ή των μουσουλμάνων, δεν θα λάβετε καμία υποστήριξη από εμάς στο ΝΑΤΟ», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, συμπληρώνοντας ότι «αν συμπαθούν τόσο πολύ μέλη τρομοκρατικών ομάδων και εχθρούς του Ισλάμ, τους συμβουλεύουμε να εμπιστευτούν την άμυνα της χώρας τους και σε αυτούς» αναφερόμενος στη Σουηδία.

Αναλυτικά ο Τούρκος Πρόεδρος, μιλώντας για το ζήτημα, έπειτα από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, δήλωσε:

«Το θέμα στο οποίο πρέπει να εστιάσω με ευαισθησία αυτή τη στιγμή είναι τα γεγονότα που ξεκίνησαν έπειτα από το αίτημα της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και μάλιστα έκαψαν το ιερό μας βιβλίο[...].

Υπάρχει ένας πολύ απλός ορισμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών στις σύγχρονες δημοκρατίες. Το όριο των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του ατόμου είναι μέχρι το σημείο όπου ξεκινούν τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των άλλων ανθρώπων. Κανένα άτομο δεν έχει την ελευθερία να προσβάλλει τους αγίους ή να ενεργεί προς αυτή την κατεύθυνση. Η άσχημη ενέργεια στη Σουηδία είναι προσβολή για όλους, ιδιαίτερα για τους μουσουλμάνους. Το γεγονός ότι αυτή η ποταπή επίθεση στο Κοράνι γίνεται μπροστά στην Τουρκική Πρεσβεία το μετατρέπει σε θρησκευτικό και εθνικό ζήτημα για εμάς. Αυτή η νοοτροπία προσπαθεί εδώ και καιρό να νομιμοποιήσει τον εναγκαλισμό των αιματηρών τρομοκρατικών οργανώσεων με το πρόσχημα της δημοκρατίας[...].

Λυπούμαστε, είπαμε στην αρχή ότι θα έχετε τρομοκρατικές οργανώσεις να περιφέρονται στους δρόμους σας και να περιμένουν υποστήριξη από εμάς για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Όταν λέμε κάτι, το λέμε με ειλικρίνεια. Όταν οι άλλοι μας ατιμάζουν, τους δείχνουμε και τη θέση τους. Η σουηδική διοίκηση δεν χρειάζεται να σηκωθεί και να μας μιλήσει για δικαιώματα και ελευθερίες. Εάν σέβεστε τόσο τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, θα σεβαστείτε τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των μουσουλμάνων. Εάν δεν δείξετε αυτόν τον σεβασμό, δεν θα λάβετε υποστήριξη για το ΝΑΤΟ».

Ακάρ: Να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους

Τόσο η Σουηδία όσο και η Φιναλνδία θα πρέπει να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στην Τουρκία, ήταν το μήνυμα του Χουλουσί Ακάρ, κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε με τους διοικητές των μονάδων.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας συμπλήρωσε επίσης ότι η Άγκυρα δεν αντιτίθεται στην ένταξη των δυο χωρών στο ΝΑΤΟ. Ο Χουλουσί Ακάρ στη συνέχεια τόνισε ότι τόσο Στοκχόλμη όσο και Ελσίνκι, χρειάζονται την υποστήριξη της Τουρκίας στην άμυνα και την ασφάλειά τους, όμως απορρίπτουν το αίτημα της Τουρκίας για την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας».

«Σε ένα τέτοιο σενάριο, η αντίδραση και η στάση της Τουρκίας θα είναι απολύτως αναμενόμενη. Αναμένουμε από τη Σουηδία και τη Φινλανδία να επιδείξουν τη δύναμή τους προκειμένου να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και να αποτρέψουν κακόβουλες πρωτοβουλίες. Εάν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, η Τουρκία θα κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με αυτό», ανέφερε ο Χουλουσί Ακάρ.

Ο ίδιος υπογράμμισε παράλληλα πως «η Τουρκία δεν είναι εχθρική χώρα ούτε για τη Σουηδία ούτε για τη Φινλανδία. Δεν είμαστε ενάντια στην ένταξη αυτών των χωρών στο ΝΑΤΟ. Είμαστε υπέρ της συνεργασίας με το ΝΑΤΟ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, όπως αυτές οι χώρες θέλουν να συνεργαστούν με το ΝΑΤΟ στον τομέα της ασφάλειας».

Ωστόσο, είπε, «το να αγνοείς τις κακές πρωτοβουλίες είναι μια απαράδεκτη θέση». «Σε μια τέτοια εξέλιξη, η στάση της Άγκυρας στα ζητήματα θα είναι πολύ σαφής και ξεκάθαρη», τόνισε αναφερόμενος στο κάψιμο του Κορανίου σε διαδήλωση στη Στοκχόλμη, καθώς και μια άλλη διαδήλωση κατά την οποία αναρτήθηκε ένα ομοίωμα του προέδρου Ερντογάν.

Σχετικές ειδήσεις

Νέο «μέτωπο» ανοίγει η Τουρκία: Ο Ολλανδός πρεσβευτής εκλήθη στο ΥΠΕΞ

Τζορτζ Τσούνης: Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία για ειρήνη στην περιοχή

Μητσοτάκης σε Ερντογάν: Κάθε γιουρούσι σας μπορεί να γυρίσει σε άτακτη υποχώρηση

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή