Τουρκία: Συνεδριάζει σήμερα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας - Στην ατζέντα και η Ελλάδα

Ο Ερντογάν τα βάζει για ακόμα μια φορά με τη Δύση αναβάλλοντας τις τριμερείς συνομιλίες για την ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ - Συνεδριάζει σήμερα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας με τα ελληνοτουρκικά και τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ να είναι μέσα στη βασική ατζέντα
AP
2'

Συνεδριάζει σήμερα 25 Ιανουαρίου το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας της Τουρκίας με την ατζέντα να περιλαμβάνει τη Διεύρυνση ΝΑΤΟ, τα ελληνοτουρκικά, τη Συρία και την Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι η Άγκυρα αποφάσισε να μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αναβάλλοντας επ' αόριστον τις τριμερείς συνομιλίες και δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερο χάσμα με τη Δύση εν όψει προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία. Η οργή του γειτονικού λαού δεν δείχνει να ημερεύει λόγω του καψίματος του κορανίου στις διαδηλώσεις της Στοκχόλμης.

«Εάν αγαπάτε, υπερασπίζεστε και προστατεύετε τα μέλη των τρομοκρατικών οργανώσεων και τους εχθρούς του Ισλάμ τόσο πολύ, τότε σας συμβουλεύουμε να αφήσετε στα δικά τους χέρια την άμυνα της χώρα σας» είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Εκτός της Σουηδίας και της Φινλανδίας, η Τουρκία φαίνεται να έρχεται σε ρήξη πλέον και με την Ολλανδία καθώς ακροδεξιός οπαδός του κινήματος ΠΕΓΚΙΝΤΑ, έσχισε μπροστά στην κάμερα το Κοράνι. Μάλιστα όπως μεταδίδει η ΕΡΤ η Άγκυρα κάλεσε για εξηγήσεις τον Ολλανδό πρέσβη.

«Οι ενέργειες αυτές έχουν στόχο τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες μας, τις ηθικές αξίες και την κοινωνική ανοχή όχι μόνο για τους Μουσουλμάνους, αλλά και όλη την ανθρωπότητα και βλάπτουν την κουλτούρα της ειρηνικής συνύπαρξης» τόνισε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν με τη σειρά του πρόσθεσε ότι κανείς δεν μπορεί να υπερασπιστεί αυτό το φασιστικό έγκλημα μίσους ως πράξη ελευθερίας και ανοχής.

Σύμφωνα με τον τουρκοαμερικανό καθηγητή Τιμούρ Κουράν, ο Ερντογάν επιδιώκει τις εντάσεις ειδικά με τη Σουηδία αλλά όχι με την Ελλάδα στην προκείμενη φάση. «Οι εντάσεις με την Ελλάδα θα μπορούσαν να του δώσουν αυτό που θέλει, αλλά συνοδεύονται από μεγάλα ρίσκα. Είναι πολύ πιο ασφαλές να πυροδοτείς εντάσεις με μια μακρινή ευρωπαϊκή χώρα. Η Σουηδία είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεται», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.