Στην Γερμανία η εκπαίδευση των Ουκρανών για τα Leopard - Ευχαριστίες Ζελένσκι στη Δύση

Η Γερμανία επιβεβαίωσε ότι θα στείλει Leopard 2 στο Κίεβο και έδωσε «πράσινο φως» και στις χώρες συμμάχους να πράξουν το ίδιο
Την ευγνωμοσύνη του προς τους συμμάχους του στη Δύση εξέφρασε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι
AP
5'

Την ευγνωμοσύνη του προς τους συμμάχους του στη Δύση εξέφρασε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εκφράζοντας όμως παράλληλα την ανησυχία του για την ποσότητα των αρμάτων που θα παραδοθούν και τον χρόνο παράδοσής του.

Ο Ουκρανός πρόεδρος μίλησε στο Sky News, για το θέμα των αρμάτων, λέγοντας χαρακτηριστικά, «θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Γερμανία, τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες που πήραν αυτή την απόφαση». «Συνολικά είμαι πολύ ευγνώμων στον κόσμο για την υποστήριξη προς την Ουκρανία. Αλλά μιλώντας ειλικρινά, ο αριθμός των αρμάτων μάχης και ο χρόνος παράδοσης στην Ουκρανία είναι κρίσιμος» είπε ο Ζελένσκι, παραθέτοντας τον προβληματισμό του.

Σημειώνεται ότι χθες, το Βερολίνο επιβεβαίωσε ότι θα στείλει Leopard 2 στο Κίεβο και έδωσε «πράσινο φως» και στις χώρες συμμάχους να πράξουν το ίδιο, με τον γερμανικό εξοπλισμό. Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους ξεκαθάρισε πως η χώρα του θα προμηθεύσει τα άρματα μάχης στο Κίεβο το νωρίτερω σε 3 με 4 μήνες.

Ήδη, οι Νορβηγία, Ισπανία, Φινλανδία, Ολλανδία και Πολωνία έχουν εκφράσει τη βούλησή τους να στείλουν Leopard στο Κίεβο.

Η Μόσχα για την κίνηση αυτή των χωρών του ΝΑΤΟ, προειδοποίησε το Βερολίνο ότι η αποστολή αρμάτων μάχης «δεν θα είναι καλή για τις μελλοντικές σχέσεις» και είπε στις ΗΠΑ ότι αν εγκρίνουν μια τέτοια κίνηση, θα πρόκειται για «κατάφωρη πρόκληση».

Σολτς: Στην Γερμανία η εκπαίδευση των Ουκρανών οδηγών Leopard

«Ήταν σωστό και είναι σωστό που δεν επιτρέψαμε να παρασυρθούμε», δήλωσε πριν από λίγο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, υπερασπιζόμενος την απόφασή του να αναμένει τον συντονισμό με τις ΗΠΑ πριν εγκρίνει την αποστολή αρμάτων μάχης Leopard 2-A6 στην Ουκρανία. Ο κ. Σολτς απέρριψε πάντως το ενδεχόμενο να αποστείλει η Γερμανία μαχητικά αεροσκάφη ή στρατεύματα.

«Ο συντονισμός με τους διεθνείς συμμάχους ήταν σημαντικός. Αρχή μας είναι η στενή συνεργασία και ο συντονισμός», τόνισε ο κ. Σολτς απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών στην Bundestag και, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για καθυστέρηση και υπερβολική διστακτικότητα, δήλωσε: «Αν ακολουθούσαμε τις συμβουλές σας, αυτό θα αποτελούσε κίνδυνο για την ασφάλεια της Γερμανίας».

Ο κ. Σολτς εξήγησε στην Bundestag ότι προκειμένου να χειριστούν τα Leopard 2, οι Ουκρανοί στρατιώτες πρέπει να εκπαιδευτούν στη Γερμανία. Η σχετική εκπαίδευση αναμένεται να ξεκινήσει ήδη τις επόμενες ημέρες, ανέφερε. Η εκπαίδευση θα πρέπει να ξεκινήσει σε λίγες μέρες. «Ίσως αυτόν τον μήνα, αλλά το αργότερο στις αρχές Φεβρουαρίου», δήλωσε λίγο αργότερα εκπρόσωπος του υπουργείου 'Αμυνας.

Ο Όλαφ Σολτς δήλωσε ακόμη ότι είχε ήδη τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στον οποίο ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης. Η Γερμανία θα συνεχίσει να κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο και δυνατό για να στηρίξει την Ουκρανία», σημείωσε, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς η χώρα του είχε κάνει πολύ λίγα για να παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία. «Η Γερμανία θα είναι πάντα στο προσκήνιο όσον αφορά την υποστήριξη της Ουκρανίας», είπε. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Γερμανία, μαζί με τη Μεγάλη Βρετανία, είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στην Ουκρανία μετά τις ΗΠΑ. Αλλά «ήταν σωστό που προχωρήσαμε βήμα βήμα και αυτό έγινε συνειδητά», υπογράμμισε και ζήτησε την εμπιστοσύνη των πολιτών στους χειρισμούς της κυβέρνησης. Μέσω του διεθνούς συντονισμού, διευκρίνισε, η κυβέρνηση διασφαλίζει ότι, παρά τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, ο κίνδυνος για τη Γερμανία δεν θα γίνει πολύ μεγάλος. «Η Γερμανία ενεργεί σύμφωνα με την αρχή του να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο, αποφεύγοντας ταυτόχρονα μια κλιμάκωση που θα οδηγούσε σε σύγκρουση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας. Θα συνεχίσουμε να τηρούμε αυτήν την αρχή», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερωτήματα βουλευτών, εάν η Γερμανία θα ανταποκριθεί σε περαιτέρω αιτήματα της Ουκρανίας για στρατιωτική βοήθεια, ο κ. Σολτς ξεκαθάρισε ότι δεν θα σταλεί στρατός ή μαχητικά αεροσκάφη. «Και εμείς και οι ΗΠΑ το λέμε από την αρχή και αυτό δεν θα αλλάξει», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό 'Αμυνας Μπόρις Πιστόριους, το πρώτο Leopard από τη Γερμανία εκτιμάται ότι θα φτάσει σε τρεις μήνες στην Ουκρανία. Ο κ. Πιστόριους χαρακτήρισε «ιστορική» την απόφαση, επειδή ήταν αποτέλεσμα διεθνούς συντονισμού, αλλά και επειδή, όπως είπε, έρχεται σε μια στιγμή που η κατάσταση στην Ουκρανία είναι εκρηκτική.

«Με αυτά τα άρματα, θα πεθάνουν άνθρωποι, η απόφαση ωστόσο είναι σωστή και απαραίτητη», σχολίασε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπερτ και εξήγησε ότι η αποστολή αρμάτων μάχης Leopard δεν αποφασίστηκε εύκολα. «Έπρεπε να σταθμίσουμε την απόφαση, η οποία ήταν μεγάλης εμβέλειας», δήλωσε.

Δριμεία κριτική στην απόφαση του Βερολίνου άσκησε πάντως ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Βερολίνο Σεργκέι Νετσάγιεφ, ο οποίος έκανε λόγο για «εξαιρετικά επικίνδυνη» ενέργεια, η οποία «οδηγεί τη σύγκρουση σε νέο επίπεδο αντιπαράθεσης». Η απόφαση, δήλωσε, έρχεται σε αντίθεση προς τις εξαγγελίες των Γερμανών πολιτικών ότι δεν επρόκειτο να παρασυρθούν στη σύγκρουση».