Η άλλη «μάχη» του Ζελένσκι: Τα βάζει με τη διαφθορά - Καρατόμησε 11 αξιωματικούς
Μία παράλληλη «μάχη» μαίνεται στην εμπόλεμη Ουκρανία, πέρα από τα πεδία των συγκρούσεων με τη Ρωσία. Μέχρι στιγμής 11 αξιωματούχοι είτε παραιτήθηκαν είτε απολύθηκαν καθώς το Κίεβο προσπαθεί να πατάξει τη διαφθορά στους κόλπους της κυβέρνησης.
Αυτό οδήγησε ορισμένους πολιτικούς στις ΗΠΑ να ζητήσουν τον περιορισμό της βοήθειας προς την Ουκρανία. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προσπαθεί να αποκαταστήσει γρήγορα την πίστη της κοινής γνώμης, αλλά οι ισχυρισμοί είναι σοβαροί και η συγκυρία κακή.
Πολλοί ισχυρισμοί εμφανίστηκαν χάρη στον Mykhaylo Tkach, ερευνητή δημοσιογράφο για τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Ukrayinska Pravda. Πρόσφατα ανέφερε ότι η εταιρεία του personal trainer ενός ανώτερου αξιωματούχου φέρεται να έλαβε εκατομμύρια λίρες μετά την ευρείας κλίμακας εισβολή, καθώς και μια ιστορία για τον αναπληρωτή επικεφαλής του γραφείου του προέδρου Ζελένσκι.
Ο Kίριλο Τιμοσένκο παραιτήθηκε δύο μήνες αφότου ο Tkach ανέφερε ότι είχε μετακομίσει την οικογένειά του στην έπαυλη ενός γνωστού κατασκευαστή ακινήτων. Ο δημοσιογράφος δημοσίευσε επίσης πλάνα που φαίνεται να δείχνει τον αξιωματούχο να οδηγεί μια ακριβή Porsche για μερικούς μήνες. Ο ίδιος ο Τιμοσένκο αρνήθηκε ότι έκανε κάτι κακό.
«Πολύ συχνά, όταν η πηγή των χρημάτων που λαμβάνουν βουλευτές και αξιωματούχοι δεν είναι ξεκάθαρη, καταχωρούν περιουσιακά στοιχεία σε κοντινά τους πρόσωπα», εξηγεί ο Tkach. «Αυτά είναι σημάδια αδιαφάνειας, σε μια εποχή που κάθε βήμα ενός αξιωματούχου θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο για την κοινωνία». Ο δημοσιογράφος παραδέχεται ότι υπάρχει διαφθορά σε πολλές χώρες. Γι' αυτό πιστεύει ότι η αντίδραση σε ανάλογα φαινόμενα είναι σημαντική.
Από το αρτοποιείο της στο Vorzel, κοντά στο Κίεβο, η Iβάνα δεν εντυπωσιάζεται με την κυβέρνησή της που κατηγορείται ότι πλήρωσε διογκωμένες τιμές σε μια άγνωστη εταιρεία, έναν υπουργό που φέρεται να δέχτηκε δωροδοκία αξίας 372.000 δολαρίων και το ακριβό γούστο ενός αξιωματούχου στα αυτοκίνητα. «Θα ήταν καλύτερα αυτά τα χρήματα να διατεθούν για το καλό της Ουκρανίας. Πρέπει να αντικαταστήσουμε όλους εκείνους τους πολιτικούς που είναι εκεί για πολλά χρόνια. Το έχουν συνηθίσει, αυτό τους ταΐζει».
Για την Ουκρανία, η λήψη δισεκατομμυρίων δολαρίων σε στρατιωτική, ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια συνεπάγεται ευθύνη και έλεγχο. Αυξάνει επίσης την πιθανότητα τα χρήματα να καταλήξουν σε λάθος χέρια. «Μιλάμε για την ύπαρξη της Ουκρανίας», λέει ο Tkach. «Δεν είναι απλώς μια συνηθισμένη χρονιά για τη χώρα μας. Επομένως, νομίζω ότι αυτό το κύμα παραιτήσεων, που ξεκίνησε από τον πρόεδρο, είναι μια σημαντική αναγνώριση και απαραίτητη ενέργεια»
Από τότε που η Ουκρανία κήρυξε την ανεξαρτησία της πριν από 31 χρόνια, η διαφθορά μαστίζει τις δημόσιες υπηρεσίες της και κυρίως την πολιτική της. Το 2014, μια λαϊκή επανάσταση ανέτρεψε την τελευταία φιλορωσική κυβέρνηση επειδή οι άνθρωποι ήθελαν να ζήσουν σε δημοκρατία. Έκτοτε, η Ουκρανία επιχείρησε μια σειρά μεταρρυθμίσεων, κυρίως λόγω της επακόλουθης επιθετικής εκστρατείας της Ρωσίας εναντίον της χώρας. Η αλλαγή θεωρήθηκε απαραίτητη για την εξασφάλιση της συνεχούς υποστήριξης της Δύσης.
Στη συνέχεια δημιουργήθηκαν νέες υπηρεσίες κατά της διαφθοράς, μαζί με νέα συστήματα για τις κρατικές δαπάνες, μια νέα αστυνομική δύναμη και οι πολιτικοί αναγκάστηκαν να αποκαλύψουν την περιουσία τους. Πριν από την πλήρους κλίμακας ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, οι δυτικοί σύμμαχοι, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ, δεν ήταν ευχαριστημένοι με τις προσπάθειες του Κιέβου να καταπολεμήσει τη διαφθορά.
Αν και δεν είναι σαφές ποια θα είναι η πολιτική ζημιά των ισχυρισμών του 2023 για τον πρόεδρο Ζελένσκι, η απάντησή του σε αυτές αυτή τη φορά έχει χαρακτηριστεί ως «γρήγορη και αποφασιστική» από τις ΗΠΑ.