ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ - «ΘΑ ΚΑΨΟΥΜΕ 100 ΚΟΡΑΝΙΑ», ΔΙΑΜΗΝΥΕΙ ΣΟΥΗΔΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
Έθεσε εαυτόν εκτός ΝΑΤΟ η Σουηδία - Στα άκρα οι σχέσεις με την Τουρκία, με αφορμή το Κοράνι
Ήταν μόλις τον περασμένο Ιούνιο, όταν η Τουρκία και οι δύο σκανδιναβικές χώρες (Σουηδία - Φινλανδία) υπέγραψαν μνημόνιο για να αντιμετωπίσουν τις κατηγορίες της Άγκυρας ανοίγοντας το δρόμο για την ενδεχόμενη ένταξή τους στη συμμαχία. Ωστόσο, οι πρόσφατες διαδηλώσεις στη Στοκχόλμη οδήγησαν την Άγκυρα στο να «αμφισβητήσει τη δέσμευση της Σουηδίας να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ», όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα.
Η Άγκυρα κατακρίνει εδώ και καιρό τη Στοκχόλμη για τη στέγαση μελών διαφόρων τρομοκρατικών οργανώσεων, ιδίως μελών του PKK και, τα τελευταία χρόνια, της τρομοκρατικής ομάδας Γκιουλενιστών (FETO).
Σήμερα ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Τομπάιας Μπίλστρομ σε δήλωσή του ανέφερε ότι «η διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, έχει προσωρινά σταματήσει. Προσπαθούσε να αντιδράσουμε μετά τις προβοκατόρικες δράσεις. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Τουρκία και περιμένουμε τις εκλογές στις 14 Μαΐου».
Ο Μπίλστρομ, σημείωσε ακόμα ότι οι συζητήσεις μεταξύ Τουρκίας και Σουηδίας για την ένταξη της τελευταίας στο ΝΑΤΟ έχουν διακοπεί. Τόνισε ότι η σουηδική κυβέρνηση επενδύει χρόνο και προσπάθεια ώστε η διαδικασία να προχωρήσει ξανά και σημείωσε την αισιοδοξία του πως μπορεί να υπάρξουν θετικές εξελίξεις το καλοκαίρι σύμφωνα με την εφημερίδα Expressen.
Η Φινλανδία από την πλευρά της, ξεκαθάριζε την περασμένη εβδομάδα πως εξετάζει το ενδεχόμενο να ενταχθεί μόνη της στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία υπέγραψε μνημόνιο με τις δύο χώρες το περασμένο καλοκαίρι, στο οποίο έμπαιναν συγκεκριμένοι όροι ώστε να μην βάλει «βέτο» στην ένταξή τους.
«Η Τουρκία δεν κάνει τις δουλειές της με απειλές»
Τούρκος αναλυτής ανέφερε σχετικά πως «Πιστεύω ότι έχουν εμπλοκή οι ΗΠΑ. Η Τουρκία δεν κάνει τις δουλειές της με απειλές. Ακόμα και αν η Σουηδία το θελήσει πλέον, είναι πολύ δύσκολο να επιστρέψει.
Ο ίδιος αναλυτής, μιλώντας στο CNN Turk, ανέφερε: «Η Τουρκία είναι η χώρα - κλειδί. Είπαμε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μπει η Σουηδία στο ΝΑΤΟ, αν δεν πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η Σουηδία δεν κατάφερε να φτάσει ούτε κάπου κοντά στη γραμμή που χαράξαμε. Είναι καθαρό τι χρειάζεται να κάνει η Σουηδία. Όμως δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοια πρόθεση.
Η Σουηδία προσπάθησε απλώς να μπει στο ΝΑΤΟ με τη βοήθεια των ΗΠΑ. Ένα μεγάλο μέρος της σουηδικής κοινής γνώμης λέει όχι. Η Τουρκία δεν κάνει τις δουλειές της με απειλές».
Σουηδός βουλευτής προς Τουρκία: Θα κάψουμε άλλα 100 Κοράνια
Την περασμένη εβδομάδα, η Τουρκία ανέστειλε τις συνομιλίες με τη Σουηδία και την Φινλανδία σχετικά με τα αιτήματά τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ μετά την κίνηση του αρχηγού του συντηρητικού κόμματος της Δανίας "Σκληρή Γραμμή", του Ράσμους Παλουντάν, να κάψει ένα αντίτυπο του Κορανίου μπροστά από την τουρκική πρεσβεία στην Στοκχόλμη.
Οι ενέργειες του Παλουντάν οδήγησαν σε διαδηλώσεις σε μουσουλμανικές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία.
Την ίδια ώρα, ο Γενικός Γραμματέας του συντηρητικού κόμματος “Σουηδοί Δημοκράτες”, Ρίτσαρντ Γιόμσχοφ… ρίχνει λάδι στη φωτιά.
“Η απάντηση στον θυμό της Τουρκίας θα πρέπει να είναι το κάψιμο άλλων 100 αντίτυπων του Κορανίου. Η ελευθερία της έκφρασης είναι πιο σημαντική από την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρίτσαρντ Γιόμσχοφ.
Φόβοι για τρομοκρατικές ενέργειες
Το υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας προειδοποίησε σήμερα τους Σουηδούς που βρίσκονται στην Τουρκία να αποφεύγουν τα πλήθη και τις διαδηλώσεις έπειτα από την πρόσφατη πυρπόληση του Κορανίου στη Στοκχόλμη από έναν συντηρητικό πολιτικό, την περασμένη εβδομάδα.
"Οι Σουηδοί στην Τουρκία καλούνται να ενημερώνονται για την εξέλιξη των γεγονότων και να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις και τις διαδηλώσεις", αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.
"Διαδηλώσεις πιθανόν να πραγματοποιηθούν έξω από την πρεσβεία στην Άγκυρα και από το γενικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη μέσα στις επόμενες ημέρες", προστίθεται.
Μετά την κίνηση του Παλουντάν ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον είπε ότι υποστηρίζει την ελευθερία του λόγου.
"Αλλά αυτό που είναι νόμιμο δεν είναι απαραίτητα και σωστό. Το κάψιμο βιβλίων ιερών για πολλούς είναι μια βαθιά ασεβής ενέργεια", έγραψε στο Twitter.