Έβερεστ: Ανακαλύφθηκε νέο είδος γάτας στην «κορυφή του κόσμου» - Oι σπάνιες ορεσίβιες...γκρινιάρες

Ένα σπάνιο είδος γάτας ανακάλυψε στο Έβερεστ μία ομάδα επιστημόνων, καταγράφοντας μία σημαντική «πρωτιά» στην εξερεύνηση της άγριας ζωής
2'

Σε μια παγκόσμια επιστημονική «πρωτιά», μια άπιαστη άγρια γάτα ανακαλύφθηκε απο επιστήμονες στο Έβερεστ. Οι γάτες του Πάλλας (Pallas’s cats) όπως λέγονται έχουν δημιουργήσει...το σπίτι τους σε μια από τις πιο απαιτητικές κορυφές του κόσμου. Το σπάνιο αυτό είδος, προσαρμοσμένο στις κρύες συνθήκες της Ασίας, μπορεί να μην είναι διάσημο όπως το λιοντάρι ή η τίγρης, αλλά είναι ένα απίστευτα...φωτογενές ζώο με προσωπικότητα και ξεχωριστή εμφάνιση. Έχει το μέγεθος ενός μικρού εξημερωμένου αιλουροειδούς, στρογγυλεμένα αυτιά, στιβαρό σώμα και μια μονίμως...γκρινιάρικη έκφραση.

Μία αποστολή στο Έβερεστ για το National Geographic το 2019 είχε ως αποτέλεσμα να έρθουν στο φως δείγματα γάτας του Pallas σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες στο Εθνικό Πάρκο Sagarmatha του Νεπάλ. Οι ορεσίβιες αυτες γάτες αυτές είναι ένα απειλούμενο, άγριο είδος, που είχε εντοπιστεί αρχικά στις ορεινές στέπες της Κεντρικής Ασίας.

Στο μέγεθος είναι όπως οι κανονικές οικόσιτες γάτες, περίπου 4,5 κιλά, και ξεχωρίζουν γιατί έχουν πυκνό τρίχωμα για το κρύο, κοντά πόδια και περίεργα αφτιά. Εντυπωσιακές είναι επίσης και οι εκφράσεις του προσώπου τους. Οι γάτες αυτές προτιμούν να μένουν μέσα σε σχισμές βράχων ή σε φυλλωσιές ώστε να μη γίνονται αντιληπτές, ενώ τρέφονται με μικρά τρωκτικά, λαγούς και πουλιά.

Η ερευνητική ομάδα δημοσίευσε τα ευρήματά της στο περιοδικό Cat News. «Είναι εκπληκτικό να ανακαλύπτουμε αποδείξεις αυτού του σπάνιου και αξιοσημείωτου είδους στην κορυφή του κόσμου», δήλωσε η βιολόγος Τρέισι Σάιμον, μία απο τις αρχηγούς της αποστολής στο Wildlife Conservation Society. Μια ανάλυση DNA των δειγμάτων της γάτας επιβεβαίωσε την παρουσία της και έδειξε ότι πιθανότατα είχαν δειπνήσει με νυφίτσες και πίκα (ένα μικρό θηλαστικό). «Η ανακάλυψη της γάτας του Πάλλας στο Έβερεστ φωτίζει την πλούσια βιοποικιλότητα αυτού του απομακρυσμένου υψηλού αλπικού οικοσυστήματος και επεκτείνει το γνωστό φάσμα αυτού του είδους στο ανατολικό Νεπάλ», είπε.

Οι ερευνητές θα ήθελαν να κατανοήσουν καλύτερα το μέγεθος του πληθυσμού, το εύρος και τη διατροφή των γατών στο Έβερεστ, επομένως η μελλοντική εργασία θα μπορούσε να περιλαμβάνει την τοποθέτηση καμερών ή τη συλλογή περισσότερων δειγμάτων. Οι «γάτες του Παλλάς» τραβούν την προσοχή λόγω της εμφάνισής τους. «Ελπίζουμε ότι η επιβεβαίωση αυτού του νέου χαρισματικού είδους θα αυξήσει την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση σχετικά με την ποικιλομορφία των ειδών σε αυτό το εμβληματικό Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς» λένε οι επιστήμονες