ΗΠΑ: Καταρρίφθηκε το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι
ΗΠΑ: Ο Αμερικανικός στρατός κατέρριψε το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι με εντολή Μπάιντεν - Επιβεβαιώνει το Πεντάγωνο - Εκκενώθηκαν τρία αεροδρόμια
Καταρρίφθηκε το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι από τον Αμερικανικό στρατό μετά από εντολή του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Σύμφωνα με το Reuters, αφού χτυπήθηκε, το μπαλόνι άρχισε να πέφτει. Το Πεντάγωνο προχώρησε σε σχετική ανακοίνωση στην οποία επιβεβαίωσε ότι ένα αμερικανικό μαχητικό κατέρριψε το μπαλόνι στα ανοιχτά της Νότιας Καρολίνας, απαντώντας στην «απαράδεκτη παραβίαση» της αμερικανικής κυριαρχίας.
Η απόφαση ακολούθησε όταν Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν απόψε ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν θα προχωρήσει στο σχέδιό της να καταρρίψει το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι το οποίο πετά σήμερα πάνω από τη Νότια Καρολίνα.
Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, που επικαλούνται ανώνυμες πηγές, μετέδωσαν ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο να το καταρρίψει στον Ατλαντικό Ωκεανό.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ «θα ασχοληθούν» με το μπαλόνι, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις. Λίγο αργότερα, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους εάν θα δώσει εντολή για την κατάρριψή του, περιορίστηκε σε ένα «θετικό» νεύμα, υψώνοντας τον αντίχειρά του.
Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) ανέφερε ότι έκλεισε τρία αεροδρόμια στη Βόρεια και Νότια Καρολίνα και απαγόρευσε όλες τις πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών σε μια έκταση 100 τετραγωνικών μιλίων πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό κατά μήκος των ακτών της Νότιας Καρολίνας. Πρόκειται για τα αεροδρόμια του Γουίλμινγκτον στη Βόρεια Καρολίνα, του Μιρτλ Μπιτς και του Τσάρλεστον, στη Νότια Καρολίνα.
Σε ένα έγγραφο που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της η FAA προειδοποιεί ότι ο στρατός μπορεί να κάνει χρήση φονικής βίας στην περίπτωση που αεροπλάνα παραβιάσουν αυτές τις απαγορεύσεις και δεν συμμορφωθούν με την εντολή να φύγουν.
Πολλοί πολίτες σε όλη τη Νότια Καρολίνα, συμπεριλαμβανομένων των Greenville και Spartanburg, και των προαστίων Charlotte στη Βόρεια Καρολίνα, είδαν τη στιγμή της κατάρριψης του κατασκοπευτικού μπαλονιού σύμφωνα με την Assosiated Press.
Κίνα: «Ατύχημα» η είσοδος του μπαλονιού στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ
«Ατύχημα» χαρακτήρισε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας την είσοδο «αερόπλοιου» στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, αποδίδοντάς το σε λόγους «ανωτέρας βίας».
Παράλληλα κατηγόρησε πολιτικούς και μέσα ενημέρωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι εκμεταλλεύτηκαν το περιστατικό για να δυσφημίσουν το Πεκίνο.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζεται «Η Κίνα ανέκαθεν σεβόταν το διεθνές δίκαιο, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών».
Ο πρόεδρος Μπάιντεν συνεχάρη τους πιλότους που κατέρριψαν το κινεζικό μπαλόνι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συνεχάρη απόψε τους πιλότους που κατέρριψαν «επιτυχώς» το κινεζικό μπαλόνι το οποίο πετούσε εδώ και πολλές ημέρες στον αμερικανικό εναέριο χώρο.
«Διέταξα την Τετάρτη το Πεντάγωνο να το καταρρίψει το συντομότερο δυνατόν (…) Θέλω να συγχαρώ τους πιλότους που το έκαναν» είπε στους δημοσιογράφους ο Μπάιντεν.
Το υπουργείο Άμυνας χρειάστηκε να περιμένει μέχρι σήμερα ώστε να βρεθεί το μπαλόνι σε ασφαλές σημείο για να προχωρήσει στην επιχείρηση αυτή.
Σύμφωνα με έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Πενταγώνου, το μπαλόνι καταρρίφθηκε σε απόσταση περίπου έξι ναυτικών μιλίων από τα παράλια των ΗΠΑ. Χτυπήθηκε από έναν πύραυλο AIM-9X που εκτοξεύτηκε από μαχητικό F-22 και δεν υπήρξαν παράπλευρες ζημιές ή κίνδυνος για τους πολίτες, πρόσθεσε.
Το μπαλόνι μπήκε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ στις 28 Ιανουαρίου, πέρασε στον εναέριο χώρο του Καναδά στις 30 του μηνός και την επομένη ξαναμπήκε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ.
Ο αμερικανικός στρατός θα επιδιώξει να ανασύρει το ωφέλιμο φορτίο του μπαλονιού. Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο, τα συντρίμμια του είναι σκορπισμένα σε μια έκταση επτά μιλίων.
Κινεζικά μπαλόνια παρακολούθησης: Τι είναι και γιατί δύσκολα μπορούν να καταρριφθούν
Πρόκειται για ένα εργαλείο που καθοδηγείται από την τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με Αμερικανό ειδικό. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ειδικό στα μπαλόνια παρακολούθησης στο Marathon Initiative της Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Κιμ, τα συγκεκριμένα αερόπλοια είναι ισχυρά εργαλεία παρακολούθησης που δύσκολα μπορούν να καταρριφθούν.
Εξηγεί ότι αν και η όψη του κινεζικού μπαλονιού μοιάζει με εκείνη ενός συνηθισμένου μπαλονιού μετεωρολογικών μετρήσεων, κάποια στοιχεία του διαφέρουν.
Αυτό το μπαλόνι πιθανόν μάλιστα να διέθετε τεχνολογίες καθοδήγησης τις οποίες δεν διαθέτει ακόμη ο στρατός των ΗΠΑ.
Εκτιμάται δε, πως με τις προόδους της τεχνητής νοημοσύνης (IA), ένα μπαλόνι μπορεί στο εξής να κατευθύνεται αλλάζοντας απλώς ύψος ώστε να φθάνει σε ένα σημείο ιδανικό ώστες να βρει έναν άνεμο που θα το ωθήσει προς την επιθυμητή κατεύθυνση.
Μια τεχνολογία σαν κι αυτή, μπορεί ακόμη να περιλαμβάνει επικοινωνίες με τη βάση του. Συγκριτικά με τους δορυφόρους, ενώ οι πρώτοι είναι όλο και πιο ευάλωτοι σε επιθέσεις από τη Γη και το διάστημα, τα μπαλόνια έχουν πολλαπλά πλεονεκτήματα, με βασικότερο την ικανότητά τους να διαφεύγουν από τα ραντάρ.
Για τον ειδικό, είναι μια «αληθινή πιθανότητα» το ενδεχόμενο το κινεζικό μπαλόνι αρχικά να εστάλη για να συγκεντρώσει δεδομένα έξω από τα αμερικανικά σύνορα ή πολύ ψηλότερα και να έπαθε εντέλει κάποια βλάβη, όπως ακούστηκε.
Ο Κιμ είχε κάνει σαφές ότι το να καταρριφθεί το μπαλόνι από τις δυνάμεις των ΗΠΑ, δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται, ωστόσο όπως φαίνεται όλα είναι δυνατά.