Πολιτική κρίση στο Περού: Παρατείνεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Η περουβιανή κυβέρνηση επέκτεινε και παρέτεινε την Κυριακή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης εν μέσω του ξεσηκωμού χιλιάδων πολιτών που απαιτούν να παραιτηθεί η πρόεδρος Ντίνα Μπολουάρτε, με τουλάχιστον 48 νεκρούς σε δυο μήνες.
Το μέτρο αφορά επτά περιφέρειες στο νότιο Περού —Μάδρε δε Διός, Κούσκο, Πούνο, Απουρίμακ, Αρεκίπα, Μοκέγουα και Τάκνα— και έχει ισχύ 60 ημερών, κατά την Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Τη 13η Ιανουαρίου η κυβέρνηση παρέτεινε για 30 ημέρες την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Λίμα, στην Ελ Καγιάο, στην Κούσκο και στην Πούνο.
Η παράταση δεν αφορά την πρωτεύουσα Λίμα, ούτε την Ελ Καγιάο, όπου βρίσκονται τα μεγαλύτερα λιμάνια και το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας και όπου η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναμένεται να λάβει τέλος στα μέσα Φεβρουαρίου.
Το μέτρο επιτρέπει την επέμβαση των ένοπλων δυνάμεων για την επιβολή της τάξης και προβλέπει την αναστολή συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων και ελευθεριών, συμπεριλαμβανομένων των ελευθεριών της κυκλοφορίας των προσώπων, της συνάθροισης και το απαραβίαστο της ιδιωτικής κατοικίας.
Με το κυβερνητικό διάταγμα επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 20:00 ως τις 04:00 για δέκα ημέρες στην Πούνο, επίκεντρο των μαζικών κινητοποιήσεων, όπου σκοτώθηκαν 18 πολίτες και ένας αστυνομικός στα επεισόδια της 9ης Ιανουαρίου.
Το Περού συνταράσσεται από πολιτική κρίση, με σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις και ταραχές, από την 7η Δεκεμβρίου, όταν ο αριστερός πρώην πρόεδρος Πέδρο Καστίγιο, που κατηγορήθηκε πως αποπειράθηκε «πραξικόπημα» ανακοινώνοντας πως θα διέλυε το Κογκρέσο καθώς αυτό ετοιμαζόταν να τον αποπέμψει και θα κυβερνούσε με διατάγματα, παύθηκε και τέθηκε υπό κράτηση.
Οι αποκλεισμοί δρόμων από διαδηλωτές έχουν προκαλέσει ελλείψεις τροφίμων, καυσίμων και άλλων απαραίτητων ειδών σε αρκετές περιοχές.
Οι συμμετέχοντες στις μαζικές κινητοποιήσεις απαιτούν να παραιτηθεί η πρόεδρος Μπολουάρτε, να διαλυθεί το Κογκρέσο, απαξιωμένο για την κοινή γνώμη, να προκηρυχθούν άμεσα βουλευτικές και προεδρικές εκλογές και να συγκληθεί Συντακτική Συνέλευση. Η Μπολουάρτε, ως τότε αντιπρόεδρος, πήρε το τιμόνι της χώρας μετά την παύση και τη σύλληψη του Καστίγιο.
Αρκετές προσπάθειες να περάσει νόμος για να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές φέτος απέτυχαν. Η τελευταία κατατέθηκε – μάτια - την Παρασκευή. Αυτό συνεπάγεται πως οποιαδήποτε νέα συζήτηση για το ζήτημα στο Κογκρέσο δεν θα γίνει παρά τον Αύγουστο.
Το Σάββατο ξέσπασαν ταραχές έπειτα από διαδήλωση στο κέντρο της Λίμας.
Του κινήματος ηγείται το ιθαγενές στοιχείο του Νότου. Είδαν στον Καστίγιο, πρώην συνδικαλιστή και εκπαιδευτικό με ταπεινή καταγωγή και αυτόχθονες ρίζες, σύμμαχο στον αγώνα εναντίον της ανέχειας, του ρατσισμού και των ανισοτήτων.