Σεισμός στην Τουρκία: Ο Δημήτρης Κολοβέτσιος περιγράφει τις στιγμές τρόμου στο Newsbomb.gr

Ο Δημήτρης Κολοβέτσιος περιγράφει στο Newsbomb.gr τις τραγικές στιγμές που έζησε μετά τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία

Σεισμός στην Τουρκία: Ο Δημήτρης Κολοβέτσιος περιγράφει τις στιγμές τρόμου στο Newsbomb.gr
AP
5'

Δεν έχει τέλος ο τραγικός απολογισμός των νεκρών από τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου στην νοτιοανατολική Τουρκία.

Ο Δημήτρης Κολοβέτσιος, ο οποίος αγωνίζεται στην Κάισερισπορ και ζει μόνιμα στην Καισάρεια της Τουρκίας, περιέγραψε στο Newsbomb.gr τις τρομακτικές στιγμές που έζησε από τις 04:30 το πρωί που σημειώθηκε η πιο δυνατή σεισμική δόνηση μέχρι και τώρα, με την τούρκικη γη να σείεται χωρίς σταματημό.

Σημειώνεται ότι την ώρα που μιλούσαμε με τον ποδοσφαιριστή γινόταν πολύ ισχυρός μετασεισμός. «Γίνεται πολύ δυνατός μετασεισμός αυτήν στιγμή. Είμαστε στα κόκκινα», περιέγραψε χαρακτηριστικά ο κ. Κολοβέτσιος.

«Μένω στην Καισάρεια, που είναι τρεις ώρες από το επίκεντρο. Ήταν πολύ δυνατός, οι εικόνες είναι τρομακτικές», είπε για την τοποθεσία στην οποία τον βρήκε ο σεισμός.

«Γύρω στις 04:30 κοιμόμουν, σηκώθηκα ταραγμένος από το βουητό, περίμενα ενάμιση λεπτό, όσο κράτησε, έτσι ώστε όταν σταματήσει να μπορέσω να κατέβω κάτω. Μετά από δύο λεπτά κατεβήκαμε κάτω.», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αθλητής για τα πρώτα λεπτά από τον πρώτο σεισμό και μετά.

Για τις δύσκολες στιγμές μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση ο Δημήτρης Κολοβέτσιος έκανε λόγο για πολύ δύσκολες και έντονες στιγμές. «Ο κόσμος έκλαιγε, τα μικρά παιδιά. Έμπαιναν στο αυτοκίνητο οι οικογένειες για να φύγουν πιο γρήγορα από τις πολυκατοικίες.»

Προς το παρόν ο ίδιος δεν γνωρίζει για νεκρούς ή τραυματισμούς στη δικιά του περιοχή. «Στην Καισάρεια δεν έχω πληροφορηθεί. Μόνο ελεγχόμενες πτώσεις κτιρίων και ρωγμές σε πολυκατοικίες»

Οι οδηγίες από την κοινότητα της Καισάρειας σύμφωνα με τον Δημήτρη Κολοβέτσιο είναι: «Να είμαστε μακριά από το σπίτι. Στο προπονητικό κέντρο της ομάδας. Καθόμαστε εδώ μέχρι να μας δώσει πράσινο φως και να γυρίσουμε σήμερα. Είναι πολύ δύσκολο, κάνει συνεχώς μετασεισμούς.».

Ερντογάν για τα 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία: 912 νεκροί από τον σεισμό

Στο συντονιστικό κέντρο AFAD βρέθηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έτσι ώστε να ενημερωθεί για τις ενέργειες που γίνονται μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ στη γειτονική χώρα. «Μέχρι στιγμής 912 πολίτες μας έχουν χάσει τη ζωή τους και 5.385 πολίτες μας έχουν τραυματιστεί», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος. Την ίδια ώρα, σε διεθνή δίκτυα υπάρχουν αναφορές ότι ο αριθμός των νεκρών έχει ήδη ξεπεράσει τους 1.300.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τουρκικής κυβέρνησης, περισσότερα από 2.500 κτήρια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για τη μεγαλύτερη καταστροφή μετά τον σεισμό του 1939 στο Ερζιντζάν.

«Επί του παρόντος, 9 χιλιάδες προσωπικό πραγματοποιεί επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, και ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς με όσους φτάνουν στην περιοχή», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος. Τα ίδια στοιχεία αναφέρουν πως έχουν πραγματοποιηθεί 2.470 απεγκλωβισμοί ανθρώπων από κτήρια που έχουν καταρρεύσει.

Στην Τουρκία άμεσα ο Ευθύμης Λέκκας: «Ο σεισμός ενεργοποίησε ρήγμα 500 χιλιομέτρων»

Στην αποστολή, μεταξύ άλλων, θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας ο οποίος σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι σε λίγες ώρες θα βρίσκεται στην Τουρκία μετά από εντολή του πρωθυπουργού, έτσι ώστε να αναλάβει επιχειρησιακό, επιστημονικό, τεχνικό και ανθρωπιστικό έργο.

«Είναι μια επικίνδυνη περιοχή, περιμένουμε ακόμα μεγαλύτερους σεισμούς καθώς έχει ενεργοποιηθεί ένα ρήγμα 500.000 χιλιομέτρων. Πρόκειται για την πλάκα της Αραβίας, που προωθείται προς τον Βορρά, , διαμελίζει την Τουρκία και είναι μια διαδικασία που προκαλεί αυτούς τους σεισμούς», είπε ο κ. Λέκκας.

Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξήγησε πως η σεισμική δραστηριότητα στην Τουρκία δεν επηρεάζει την Ελλάδα. Επηρεασμός του ελληνικού χώρου θα υπήρχε αν ο σεισμός προερχόταν από το ρήγμα της Ανατολίας.

«Βεβαίως επηρεάζει ένα ευρύτερο πεδίο ρηγμάτων. Είναι μια δραστηριότητα από τη Βηρυτό ως τη Μαύρη Θάλασσα. Είναι μια δραστηριότητα πάρα πολύ μεγάλη, σε παγκόσμιο επίπεδο», είπε ο κ. Λέκκας.

«Το έργο μας θα είναι επιστημονικό και ανθρωπιστικό. Προέχουν οι διασώσεις, στα σημεία που θα πάμε, θα τα καθορίσουν οι τουρκικές Αρχές. Παράλληλα θα παρέχουμε τεχνική και επιστημονική υποστήριξη στην ΕΜΑΚ γιατί είναι επικίνδυνη η διαδικασία διείσδυσης στα χαλάσματα», σχολίασε.

Ο κ. Λέκκας ανέφερε πως ο σεισμός αυτός είναι ένα κορυφαίο φαινόμενο που θα στιγματίσει επιστημονικές διαδρομές και πορείες. «Εκείνο που θα πρέπει να δούμε είναι η καταστροφή και η πολιτική. Θεωρώ ότι θα αλλάξει τελείως η πολιτική της Τουρκίας και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», τόνισε.

«Στην Τουρκία έχω πάει έξι φορές. Σε παγκόσμιο επίπεδο έχουμε κάνει 60 αποστολές. Ο σεισμός του 1999 ήταν τρομερός, ας ελπίσουμε να μην έχουμε τις ίδιες καταστροφές. Ας ελπίσουμε ότι έχει εκτονωθεί ήδη η ενέργεια και να μην έχουμε άλλο τέτοιο μεγάλο σεισμό, όμως, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα», πρόσθεσε κλείνοντας.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή