Σεισμός στην Τουρκία - Οργή κατά Ερντογάν: Εντελώς απροετοίμαστο το κράτος, καθυστέρησε η βοήθεια

Τόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και απλοί πολίτες -κυρίως από τις πληγείσες περιοχές- κατηγορούν τον Ερντογάν και την κυβέρνησή του για ολιγωρία που στοίχησε ζωές

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ο Τούρκος πρόεδρος παραδέχτηκε ότι υπήρξαν προβλήματα κατά την αρχική αντίδραση του κρατικού μηχανισμού
AP
3'

«Καζάνι» που βράζει κατά του Ερντογάν είναι η Τουρκία, λόγω της διαχείρισης της κρίσης, με τους δυο μεγάλος φονικούς σεισμούς, την ώρα μάλιστα που τα θύματα ξεπερνούν τις 8.500, ενώ όσο οι ώρες περνούν η ανεύρεση επιζώντων κρίνεται όλο και πιο δύσκολή.

Ο Τούρκος πρόεδρος παραδέχτηκε ότι υπήρξαν προβλήματα κατά την αρχική αντίδραση του κρατικού μηχανισμού μετά τα φονικά Ρίχτερ που έπληξαν το νότιο τμήμα της χώρας, όμως όπως θέλησε να τονίσει οι επιχειρήσεις βελτιώνονται.

Η παραπάνω ομολογία Ερντογάν, επιβάρυνε την κριτική που δέχεται ο Τούρκος πρόεδρος από την αντιπολίτευση, σχετικά με την διαχείριση της καταστροφής. Μάλιστα, ιδιαίτερα έντονη είναι και η κατακραυγή των κατοίκων από τις πληγείσες περιοχές, κατηγορώντας την κυβέρνηση για καθυστερημένη αντίδραση σε σχέση με το μέγεθος της καταστροφής.

Ενδεικτικά είναι τα λόγια του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ο οποίος ανέφερε ότι «Εάν υπάρχει ένα άτομο υπεύθυνο, αυτός είναι ο Ερντογάν».

Σημειώνεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες, δέκα επαρχίες της τουρκικής επικράτειας που επλήγησαν περισσότερο από τον σεισμό.

Εξαφανίστηκαν τα χρήματα από τον «φόρο σεισμού»

Η αντιπολίτευση αλλά και πλήθος πολιτών εκφράζουν οργή και για τον «φόρο σεισμού» που επιβλήθηκε από την τουρκική κυβέρνηση μετά τον μεγάλο σεισμό του 1999, που προκάλεσε τον θάνατο πάνω από 17.000 ανθρώπων. Τα ποσά που συγκεντρώθηκαν και εκτιμώνται στα 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ, επρόκειτο να επενδυθούν στην πρόληψη καταστροφών και την ανάπτυξη υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης. Η κυβέρνηση ουδέποτε εξήγησε πώς δαπανώνται τα ποσά.

Πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση και στην ανεύρεση πόρων για τους σεισμόπληκτους. Ο Ερντογάν ανακοίνωσε βοήθημα 494 ευρώ ανά οικογένεια σεισμόπληκτων. «Θέλουμε να ανακουφίσουμε τα προβλήματά τους κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου», είπε.

Ωστόσο ο Κιλιτσντάρογλου επισημαίνει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν δεν έχει προετοιμαστεί για σεισμό εδώ και 20 χρόνια. Παρόμοιες επικρίσεις διατυπώνουν και πολίτες από σεισμόπληκτες περιοχές, που ρωτούν πού πήγαν οι φόροι που έχουν δώσει από το 1999 για τον σκοπό αυτό.

Κριτική και στα κυβερνητικά μίντια

Στο στόχαστρο βρίσκονται και τα μέσα ενημέρωσης, καθώς σύμφωνα με χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα παραδοσιακά και κυβερνητικά μίντια φιμώνουν την κριτική που ασκούν οι πολίτες στις πληγείσες περιοχές.

Σε αυτό το πλαίσιο έχει κοινοποιηθεί βίντεο που δείχνει ανταποκριτή του NTV στο Καχραμανμάρας να λέει ότι οι κάτοικοι παραπονιούνται ότι «η βοήθεια είναι ανεπαρκής» ενώ οι κάτοικοι στο βάθος φωνάζουν ρωτώντας «πού είναι το κράτος;». Έπειτα, το κανάλι φαίνεται ότι έκοψε το συγκεκριμένο απόσπασμα. Ο Ερντογάν, από την πλευρά του, κάλεσε τους πολίτες να ακούν ειδήσεις από τις αρχές και να αγνοήσουν τους «προβοκάτορες».

Η κατάσταση έχει φέρει σε δύσκολη θέση τον Τούρκο πρόεδρο, που ναι μεν παραδέχθηκε προβλήματα, αλλά τα απέδωσε στους κατεστραμμένους δρόμους και τα αεροδρόμια. Ο Ερντογάν καλείται να αντιμετωπίσει σε προεκλογική περίοδο μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις της θητείας του. «Το κράτος κάνει τη δουλειά του» είπε, με πολλούς πολίτες να απαντούν οργισμένα ότι το κράτος άργησε υπερβολικά. «Γιατί δεν ήρθατε χθες που ακούγονταν φωνές από τα χαλάσματα;» είπε μια γυναίκα με μια άλλη να λέει με δάκρυα «θα τους είχαμε σώσει, αν είχατε έρθει χθες».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή